Καρκίνος

Νευροβλάστωμα: Τι είναι; Από τι προκαλείται και πώς θεραπεύεται;

Το νευροβλάστωμα είναι ένας τύπος καρκίνου που καλύπτει περίπου το 15% των παιδιατρικών καρκίνων. Διαγιγνώσκεται συχνότερα σε παιδιά 1 – 2 ετών, με τις περισσότερες περιπτώσεις να διαγιγνώσκονται πριν την ηλικία των 5 ετών. Πρόκειται για έναν από τους πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου που επηρεάζει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, με τους όγκους να αναπτύσσονται σε ανώριμα νευρικά κύτταρα στα επινεφρίδια (γύρω από τα νεφρά), στο λαιμό, στο στήθος ή στο νωτιαίο μυελό. 

Πού μπορούν να αναπτυχθούν τα νευροβλαστώματα;

Τα νευροβλαστώματα μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε μέσα στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Τις περισσότερες φορές, αναπτύσσονται στα επινεφρίδια, τα οποία βρίσκονται στην κορυφή των νεφρών. Ωστόσο, μπορούν να σχηματιστούν οπουδήποτε υπάρχουν ανώριμα συμπαθητικά νευρικά κύτταρα. (Καρκίνος: Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξής του;)

Τα σημεία που μπορούν να αναπτυχθούν νευροβλαστώματα είναι τα ακόλουθα:

  • Επινεφρίδια
  • Στήθος
  • Λαιμός
  • Σπονδυλική στήλη
  • Κοιλιά
  • Λεκάνη

Ποια συμπτώματα προκαλούν τα νευροβλαστώματα;

Τα συμπτώματα των νευροβλαστωμάτων ποικίλλουν ανάλογα με το σημείο του σώματος που αναπτύσσονται και με βάση το στάδιο της νόσου. 

Στις ήπιες μορφές νευροβλαστώματος, το μόνο αξιοσημείωτο σύμπτωμα είναι η αίσθηση ενός εξογκώματος στο λαιμό, τη κοιλιά ή την πλάτη. Σε περίπτωση εξάπλωσής τους σε άλλα μέρη του σώματος, προκαλείται σοβαρή ασθένεια. (Καρκίνος και ζάχαρη: Υπάρχει σύνδεση;)

Τα συμπτώματα του νευροβλαστώματος είναι τα ακόλουθα:

Ποιες οι βασικότερες αιτίες του νευροβλαστώματος;

Τα νευρικά κύτταρα και τα κύτταρα των επινεφριδίων, ξεκινούν ως ένας τύπος κυττάρων που ονομάζονται νευροβλάστες. Οι νευροβλάστες είναι ανώριμα νευρικά κύτταρα που κανονικά εξελίσσονται σε ώριμα κύτταρα. Ωστόσο, ορισμένες φορές παραμένουν σε ανώριμη μορφή και συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται νευροβλάστωμα. (Νευροβλάστωμα: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Τα ανώριμα νευρικά κύτταρα συνήθως ωριμάζουν ή πεθαίνουν. Ακόμη και όταν σχηματιστεί νευροβλάστωμα, μπορεί να υποχωρήσει μόνο του, αλλά μερικές φορές τα κύτταρα από τα οποία αποτελείται συνεχίζουν να αναπτύσσονται, δημιουργώντας έναν κακοήθη όγκο.

Γενεσιολογία

Γενικότερα, ο καρκίνος προκαλείται από μια γενετική μετάλλαξη που ωθεί τα κύτταρα να πολλαπλασιάζονται, απενεργοποιώντας τη φυσιολογική τους κυτταρική ανάπτυξη. Τα γονίδια αυτά, μπορούν να κληρονομηθούν σε παιδιά με οικογενειακό ιστορικό νευροβλαστώματος.

Σε άλλες περιπτώσεις, τα γονίδια, μεταλλάσσονται αυθόρμητα, για λόγους που δεν είναι πλήρως κατανοητοί. Σε μια τέτοια περίπτωση, ένα παιδί μπορεί να αναπτύξει νευροβλάστωμα, παρόλο που κανείς άλλος στην οικογένειά του δεν έχει τη νόσο. (Διάγνωση καρκίνου σε παιδιά με γενετικές ανωμαλίες)

Μερικά γνωστά γονίδια που επηρεάζουν το νευροβλάστωμα είναι τα εξής:

  • MYCN
  • ΑLΚ
  • PHOX2B

Πώς θεραπεύεται το νευροβλάστωμα;

Η συνιστώμενη θεραπεία για το νευροβλάστωμα εξαρτάται από το στάδιο του καρκίνου, την κακοήθεια (εξάπλωση σε άλλες περιοχές του σώματος), την ηλικία του παιδιού και άλλους παράγοντες υγείας. (Καρκίνος: Ποια είναι τα στάδια και οι βαθμίδες του; Ποια η σημασία τους;)

Αν ο όγκος εντοπιστεί νωρίς, ο γιατρός μπορεί απλώς να παρατηρεί για ένα διάστημα το νευροβλάστωμα για να διαπιστώσει αν υποχωρεί από μόνο του. Σημειώνεται ότι όσο μεγαλύτερο είναι το παιδί, τόσο λιγότερο πιθανό είναι το νευροβλάστωμα να υποχωρήσει μόνο του. Σε μια τέτοια περίπτωση, προτείνονται άλλες θεραπείες, όπως:


+ 11 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved