Αλλεργίες

Νικήστε τις αλλεργίες με φυσικούς τρόπους

Με ποιους φυσικούς τρόπους μπορείτε να μειώσετε τα συμπτώματα των αλλεργιών σας;

Πιο κάτω αναφέρονται μερικοί φυσικοί τρόποι, οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα συμπτώματα που προκαλούν οι αλλεργίες.

1. Κλείστε τα παράθυρα

Μπορεί έξω να είναι μια υπέροχη ανοιξιάτικη μέρα, αλλά αν το επίπεδο της γύρης στην ατμόσφαιρα είναι υψηλό θα πρέπει να κρατήσετε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας κλειστά για να διατηρήσετε τον εσωτερικό αέρα καθαρό και να αποφύγετε επιδείνωση των αλλεργικών συμπτωμάτων. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φίλτρο αέρα για περαιτέρω καθαρισμό.

2. Κάντε ντους

Όταν είστε εκτός σπιτιού, μαζεύονται στα μαλλιά, τα ρούχα, τα παπούτσια και το δέρμα σας μικροσκοπικά σωματίδια. Για να αποφύγετε την περεταίρω επαφή σας με πιθανά αλλεργιογόνα, κάντε ρουτίνα σας ένα γρήγορο ντους αμέσως μόλις επιστρέφετε στο σπίτι. Για περαιτέρω προφύλαξη αρχίστε να αφήνετε τα παπούτσια σας στην εξώπορτα.

3. Χρησιμοποιείστε μάσκα

Η μάσκα μπορεί να αποτρέψει τα αλλεργιογόνα από το να εισέλθουν στους αεραγωγούς σας. Όλες οι μάσκες μπορούν να σας προσφέρουν κάποιο είδος προστασίας, αλλά οι μάσκες N95, οι οποίες είναι διαθέσιμες σε όλα τα φαρμακεία, προσφέρουν 95% προστασία από τα μικροσκοπικά σωματίδια, όπως η γύρη και άλλα αλλεργιογόνα.

4. Τραφείτε υγιεινά

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε παιδιά, διαπίστωσε ότι όσα συνήθιζαν να καταναλώνουν λαχανικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς (ιδιαίτερα σταφύλια, μήλα, πορτοκάλια και ντομάτες) είχαν λιγότερα συμπτώματα αλλεργιών. Οι ερευνητές, παρότι δεν γνωρίζουν με ακρίβεια το πώς συνδέεται η διατροφή με την μείωση των αλλεργικών συμπτωμάτων και νοουμένου ότι η  υγιεινή διατροφή βελτιώνει όλες τις πτυχές της ανθρώπινης υγείας, συνιστούν την προσθήκη φρούτων και λαχανικών σε κάθε γεύμα.

5. Ξεπλύνετε τη μύτη

Το ξέπλυμα της μύτης καθαρίζει τη βλέννα και απομακρύνει τα βακτήρια, ανακουφίζοντας τα αλλεργικά συμπτώματα. Ανακατέψτε 3 κουταλάκια του γλυκού αλάτι χωρίς ιώδιο με 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα και αποθηκεύστε το μείγμα σε ένα αεροστεγές δοχείο. Όταν θελήσετε να ξεπλύνετε τη μύτη, ανακατέψτε 1 κουταλάκι από το μείγμα σε 226 γραμμάρια αποσταγμένο ή βρασμένο νερό και ακολούθως προσθέστε το διάλυμα σε ένα δοχείο neti και κάντε ρινικές πλύσεις.

6. Καταναλώστε άφθονα υγρά

Εάν νιώθετε τη μύτη σας βουλωμένη, τότε αρχίστε να πίνετε πολλά υγρά, όπως νερό, χυμό και άλλα μη αλκοολούχα ποτά, τα οποία μαλακώνουν την βλέννα στις ρινικές οδούς. Να θυμάστε ότι οι σούπες και το τσάι είναι ακόμη πιο αποτελεσματικά λόγω του ατμού, ο οποίος εισέρχεται στη μύτη και φτάνει μέχρι τους αεραγωγούς, μαλακώνοντας τη βλέννα και ωθώντας την να ξεκολλήσει, καταπραΰνοντας έτσι τα αλλεργικά συμπτώματα.

7. Χρησιμοποιείστε φυσικά προϊόντα καθαρισμού

Ο καθαρισμός του σπιτιού είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την απομάκρυνση των αλλεργιογόνων, ωστόσο, οι χημικές ουσίες που υπάρχουν στα καθαριστικά μπορεί να ερεθίσουν τα ρινικά περάσματα και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα σας. Χρησιμοποιείστε λοιπόν φυσικά καθαριστικά, όπως το ξύδι και η μαγειρική σόδα.

8. Κάντε εισπνοές ατμού

Ένα απλό τέχνασμα που σίγουρα θα σας βοηθήσει να αναπνεύσετε καλύτερα είναι η εισπνοή ατμού. Εισπνεύστε βαθιά τον ατμό που παράγει το ζεστό νερό όταν κάνετε μπάνιο ή βάλτε σε μια κατσαρόλα ζεστό νερό (όχι πολύ ζεστό), σκύψτε από πάνω σε απόσταση ασφαλείας και εισπνεύστε βαθιά για 10-15 λεπτά. Η εισπνοή του ατμού θα μαλακώσει την βλέννα των αεραγωγών και θα σας ανακουφίσει.

9. Αποφύγετε τον καπνό του τσιγάρου

Αν καπνίζετε, πρέπει να γνωρίζετε ότι ο καπνός μπορεί να βουλώσει περαιτέρω τη μύτη σας, να σας προκαλέσει ρινική φαγούρα και καταρροή στα μάτια, οπότε μάλλον ήρθε η ώρα να διακόψετε το κάπνισμα αν θέλετε να μειώσετε τα συμπτώματα σας. Αν δεν καπνίζετε αποφύγετε χώρους στους οποίους καπνίζουν άλλοι άνθρωποι.

10. Βελονισμός

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο βελονισμός ανακουφίζει σε κάποιο βαθμό τις αλλεργίες. Παρότι ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζει τις ρινικές αλλεργίες είναι ακόμη ασαφής, μερικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει. Συζητήστε με τον γιατρό σας.

11. Ενημερωθείτε για την αλλεργία σας

Αν δεν γνωρίζετε ακριβώς το τι σας προκαλεί αλλεργία, είναι καλό να επισκεφτείτε έναν αλλεργιολόγο για περεταίρω εξετάσεις και συμβουλές. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε την αιτία της αλλεργίας σας για να μπορέσετε να προστατευθείτε αναλόγως.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

12 Natural Ways to Defeat Allergies https://www.webmd.com/allergies/ss/slideshow-natural-relief

A randomized, double‐blind, placebo‐controlled exploratory study to evaluate the potential of pycnogenol® for improving allergic rhinitis symptoms https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.3232

Allergic rhinitis https://www.nature.com/articles/s41572-020-00227-0

Comparative effects of desloratadine, fexofenadine, and levocetirizine on nasal adenosine monophosphate challenge in patients with perennial allergic rhinitis https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2222.2004.1904.x

Protective effect of fruits, vegetables and the Mediterranean diet on asthma and allergies among children in Crete https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17412780/

Acupuncture in patients with seasonal allergic rhinitis: a randomized trial https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23420231/