Ψυχική υγεία

Νιώθεις ότι θα τα παρατήσεις; Υπάρχουν τρόποι να σου αλλάξουν την γνώμη !

Το πιο δύσκολο πράγμα είναι να συνεχίσεις να προσπαθείς όταν δεν βλέπεις σημάδια αλλαγής. Αυτό συμβαίνει επειδή στον ανθρώπινο εγκέφαλο αρέσουν οι απτές, μετρήσιμες, παρατηρήσιμες αποδείξεις ότι οι προσπάθειές μας μάς φέρνουν πιο κοντά σε αυτό που θέλουμε και σε αυτό που θέλουμε να γίνουμε (ντοπαμίνη).

Οι παρατηρήσιμες αποδείξεις προόδου και αλλαγής αυξάνουν την ελπίδα και μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε να “δίνουμε τον καλό αγώνα”, ακόμη και όταν είμαστε εξαντλημένοι από τις καθημερινές μας επενδύσεις. Πώς λοιπόν να συνεχίσετε να κάνετε τα βήματα προς τις καλύτερες μέρες, όταν φαίνεται ότι η διαδικασία δεν αποδίδει;

Αυτό είναι ένα συνηθισμένο παράπονο πολλών ανθρώπων που προσέρχονται για θεραπεία. Η επείγουσα ανάγκη για άμεση ανακούφιση ή θεραπευτική αλλαγή μπορεί να κάνει τη διαδικασία της επιβολής της αλλαγής ανυπόφορη. Ωστόσο, όπως ακριβώς συμβαίνει με κάθε ανάπτυξη και αλλαγή, τίποτα ουσιαστικά αξιοσημείωτο δεν συμβαίνει μέσα σε μια νύχτα – η επιτυχία στην καριέρα, οι σχέσεις αγάπης, η απώλεια βάρους, ό,τι πείτε, όλα χρειάζονται χρόνο. Όπως λέει και το ρητό: “Η επιτυχία είναι το άθροισμα των μικρών προσπαθειών που επαναλαμβάνονται καθημερινά“.

Ναι, ξέρω ότι αυτό το γεγονός μπορεί να είναι αποθαρρυντικό, ειδικά για κάποιον που δυσκολεύεται να πείσει τον εαυτό του να συνεχίσει ή ακόμα και να ξεκινήσει, οπότε σκεφτείτε τις παρακάτω συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε ενθαρρυμένοι, ακόμα και όταν όλες οι προσπάθειες και οι προσπάθειες μοιάζουν άχρηστες:

  1. Κρατήστε ένα λεπτομερές καθημερινό ημερολόγιο

Καταγράψτε κάθε παρατηρήσιμη αλλαγή, ακόμα και αν νιώθετε ότι δεν αξίζει να την καταγράψετε. Τα καθημερινά ημερολόγια είναι χρήσιμα, επειδή μας βοηθούν να υπολογίσουμε τις μικροσκοπικές αλλαγές -που συνήθως δεν επιμένουν στη μνήμη μας. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να παραλείψουμε να καταγράψουμε όλες τις αλλαγές που πραγματικά συμβαίνουν. Οι μικρές αλλαγές, όταν συσσωρεύονται, τελικά καθιστούν τη μεγάλη αλλαγή που επιθυμούμε.

  1. Να έχετε μια ζωή εκτός του στόχου σας

Αν κοιτάζετε τον λεπτοδείκτη ενός ρολογιού, το πέρασμα μιας ώρας θα σας φανεί σαν μια ολόκληρη ζωή. Όταν ασχολούμαστε με άλλα καθήκοντα εκτός από το να “παρακολουθούμε τον λεπτοδείκτη ενός ρολογιού να προχωράει” ή να “βλέπουμε τη μπογιά να στεγνώνει”, οι επιθυμίες μας φαίνεται να συμβαίνουν πιο γρήγορα. Όταν εργάζεστε για έναν στόχο, είναι σημαντικό να διαφοροποιείτε τον τρόπο με τον οποίο περνάτε τον χρόνο σας. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να μειώσετε την απογοήτευση από το γεγονός ότι ο στόχος σας δεν πραγματοποιείται αρκετά γρήγορα.

  1. Ασχοληθείτε με ασκήσεις γείωσης

Οι ασκήσεις γείωσης είναι συνήθως ενθαρρυντικοί μηχανισμοί αντιμετώπισης που προτείνονται από τους θεραπευτές. Οι ασκήσεις γείωσης βοηθούν στην ανακατεύθυνση του εγκεφάλου από ανεπιθύμητες σκέψεις και συναισθήματα, όπως για παράδειγμα “τα πράγματα δεν θα βελτιωθούν ποτέ”.

  1. Αναθεωρείστε τις προσδοκίες σας

Ρωτήστε τον εαυτό σας: Δεδομένου του στόχου, είναι ρεαλιστικές οι προσδοκίες μου για το πώς και πότε θα πετύχω τον στόχο μου; Οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες τροφοδοτούν την απογοήτευση και μπορεί να είναι δύσκολο να ανακάμψετε όταν δεν επιτευχθούν. Παρόλο που ενθαρρύνεται το να ονειρεύεστε μεγάλα πράγματα (αν αυτό είναι το φόρτε σας), είναι σημαντικό να αναπτύσσετε εφικτές προσδοκίες, ώστε να είναι πιο πιθανό να επιτευχθούν.

  1. Μην συγκρίνετε την πρόοδο ή το ταξίδι της αλλαγής σας με κανενός άλλου

Το ταξίδι της προόδου και της αλλαγής είναι πολύ προσωπικό. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι διαφορετικό για διαφορετικούς ανθρώπους. Όπως λένε, “η σύγκριση είναι ο κλέφτης της χαράς”. Φροντίστε να γιορτάζετε αυτό που συμβαίνει στο δικό σας ταξίδι αντί να κοιτάτε την πορεία κάποιου άλλου και να μένετε στο τι συνέβη γι’ αυτόν και όχι για εσάς. Να θυμάστε ότι η ζωή δεν είναι αγώνας δρόμου. Δεν χρειάζεται να έρχεστε στην “πρώτη θέση”. Αντίθετα, η ζωή είναι ένα ταξίδι, το οποίο ορίζεται απλά ως η πράξη του ταξιδιού από ένα μέρος σε ένα άλλο, οπότε όσο συνεχίζετε να κινείστε – τα πάτε μια χαρά.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved