Καρδιά και αγγεία

Νιώθετε ότι η καρδιά σας δεν χτυπά σωστά; Τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτό;

Τι σημαίνει αίσθημα καρδιακού παλμού;

Όταν λέμε ότι ο καρδιακός παλμός γίνεται αισθητός, εννοούμε ότι οι άνθρωποι νιώθουν την καρδιά τους να χτυπά είτε ακανόνιστα, είτε πιο γρήγορα ή πιο αργά από το συνηθισμένο. Συνήθως, τα άτομα που νιώθουν τον καρδιακό τους παλμό, τον περιγράφουν ως φτερούγισμα στο στήθος ή στο λαιμό. (Αρρυθμία: 3+1 εναλλακτικές θεραπείες!)

Τι πρέπει να γνωρίζετε αν η καρδιά σας δεν χτυπά σωστά;

1. Αιτίες αίσθησης των καρδιακών παλμών

Το αίσθημα καρδιακών παλμών είναι συνήθως αβλαβές, αλλά περιστασιακά, μπορεί να προκληθεί από μια σοβαρή πάθηση, όπως η αρρυθμία (ακανόνιστος καρδιακός παλμός).

Μερικές από τις κοινές αιτίες των καρδιακών παλμών είναι οι ακόλουθες:

2. Παράγοντες κινδύνου των καρδιακών παλμών

Ορισμένες καταστάσεις αυξάνουν την πιθανότητα ενός ατόμου να νιώσει τους καρδιακούς του παλμούς, όπως:

  • Κρίσεις πανικού ή αγχώδεις διαταραχές
  • Στρες
  • Εγκυμοσύνη
  • Διεγερτικά φάρμακα, όπως φάρμακα για το κρυολόγημα ή το άσθμα
  • Υπερλειτουργικοί θυρεοειδείς αδένες
  • Ιστορικό καρδιακών προβλημάτων, όπως δομικές αλλαγές της καρδιάς, προηγούμενα εμφράγματα, προηγούμενη καρδιοχειρουργική επέμβαση ή ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί

3. Πότε πρέπει να δείτε έναν γιατρό;

Εάν οι καρδιακοί παλμοί διαρκούν μόνο λίγα δευτερόλεπτα και είναι σπάνιοι, πιθανότατα δεν χρειάζεται να αξιολογηθούν. Θα πρέπει όμως να αξιολογηθούν εάν είναι συχνοί ή υπάρχει ιστορικό καρδιακής νόσου. (Καρδιοπάθειες: 11 «ύπουλα» συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοούνται)

Θα πρέπει επίσης να αξιολογηθούν εάν συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα, όπως:

4. Υπερκοιλιακή ταχυκαρδία

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι καρδιακοί παλμοί είναι αποτέλεσμα ενός τύπου αρρυθμίας που ονομάζεται υπερκοιλιακή ταχυκαρδία. Πρόκειται για έναν πολύ γρήγορο καρδιακό ρυθμό που προκαλείται από τους πάνω και τους κάτω καρδιακούς θαλάμους, κάνοντας την καρδιά να χτυπά ακανόνιστα ή γρήγορα και προκαλώντας συμπτώματα, όπως γρήγορος σφυγμός και ζάλη.

5. Κολπική μαρμαρυγή

Η κολπική μαρμαρυγή είναι ο πιο κοινός τύπος αρρυθμίας, η οποία προκαλεί γρήγορο και ασταθή καρδιακό παλμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν προκαλέσει άλλα συμπτώματα, αλλά σε άλλες προκαλεί πόνο στο στήθος, αίσθημα παλμών και δύσπνοια. Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αίματος στους κάτω θαλάμους της καρδιάς και να προκαλέσει θρόμβους ή εγκεφαλικό επεισόδιο. (Κολπική μαρμαρυγή και εγκεφαλικό: Αντιμετώπιση με συσκευές εμφύτευσης)

6. Κοιλιακή ταχυκαρδία

Η κοιλιακή ταχυκαρδία είναι ένας τύπος γρήγορου καρδιακού παλμού που εμφανίζεται στους κάτω θαλάμους της καρδιάς, η οποία σχετίζεται με δομική καρδιακή νόσο. Μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει απώλεια συνείδησης και σε σπάνιες περιπτώσεις καρδιακή ανακοπή ή θάνατος. (Καρδιακός ρυθμός: Πότε θεωρείται επικίνδυνος;)

7. Επιπλοκές καρδιακών παλμών

Σε περίπτωση που το αίσθημα των καρδιακών παλμών προκαλείται από κάποια καρδιακή πάθηση, οι επιπλοκές στις οποίες μπορεί να οδηγήσει περιλαμβάνουν:

8. Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Για να βοηθήσετε την θεραπεία των καρδιακών παλμών, μπορείτε να κάνετε μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, όπως:

  • Διαχείριση άγχους με τεχνικές χαλάρωσης, γιόγκα ή βαθιά αναπνοή.
  • Αποφυγή διεγερτικών, όπως η καφεΐνη, τα φάρμακα για το κρυολόγημα και η νικοτίνη.
  • Αποφυγή παράνομων ναρκωτικών, όπως η κοκαΐνη και οι μεθαμφεταμίνες.