Διατροφή

Νηστεία: Πόσο αποτελεσματική είναι στην απώλεια βάρους;

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που επιλέγουν την νηστεία ως δίαιτα για να χάσουν βάρος, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι καλή επιλογή και θα δούμε πιο κάτω το γιατί.

Γιατί στρέφονται οι άνθρωποι προς τις δίαιτες νηστείας;

Οι άνθρωποι επιλέγουν την νηστεία, είτε για να χάσουν βάρος, είτε για να αποτοξινώσουν τον οργανισμό τους, είτε για θρησκευτικούς λόγους.

Εάν νηστεύετε για να χάσετε βάρος, ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε, γιατί αποδεδειγμένα η απώλεια βάρους δεν διατηρείται μετά την ολοκλήρωση της νηστείας.

Εάν νηστεύετε για να αποτοξινώσετε τον οργανισμό σας, τότε πρέπει να γνωρίζετε ότι ο οργανισμός αποτοξινώνεται από μόνος του, φυσικά.

Οι δίαιτες νηστείας δεν είναι όλες ίδιες. Ορισμένες επιτρέπουν μόνο υγρά, όπως νερό, χυμό και τσάι, ενώ άλλες μειώνουν δραστικά τις θερμίδες, αλλά δεν απαγορεύουν εντελώς τα τρόφιμα. Μερικές μάλιστα, επιτρέπουν το φαγητό μόνο κάθε δεύτερη μέρα.

Γιατί η νηστεία δεν είναι αποτελεσματική στην απώλεια βάρους;

Η νηστεία δεν θεωρείται αποτελεσματική δίαιτα για απώλεια βάρους, διότι σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν ένας άνθρωπος τρώει λιγότερο από όσο χρειάζεται, ναι μεν χάνει βάρος, αλλά το σώμα του μπαίνει σε κατάσταση πείνας. Σε αυτή την κατάσταση, το σώμα μειώνει την πείνα και επιβραδύνει τον μεταβολισμό για να εξοικονομήσει ενέργεια. Ως αποτέλεσμα, με το τέλος της νηστείας και την επιστροφή στην κανονική διατροφή, το βάρος ανακτάται λόγω της αύξησης της όρεξης και της επιβράδυνσης του μεταβολισμού. Μάλιστα, τα κιλά που ανακτώνται είναι ακόμη περισσότερα από αυτά που χάθηκαν.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που νήστευαν κάθε δεύτερη μέρα, έτειναν να χάνουν βάρος ακόμη και αν έτρωγαν ότι ήθελαν τις ημέρες που δεν νήστευαν. Παρατηρήθηκε ωστόσο, ότι αυτή η απώλεια δεν διατηρήθηκε μακροπρόθεσμα, αλλά τα κιλά επέστρεψαν με το παραπάνω.

Η δίαιτα νηστείας είναι ασφαλής για όλους;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η νηστεία για λίγες ημέρες δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα στους περισσότερους ανθρώπους, με την προϋπόθεση ότι καταναλώνουν άφθονο νερό. Αλλά η νηστεία που διαρκεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να προκαλέσει κακό στην υγεία.

  • Το σώμα χρειάζεται βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά, τα οποία εξασφαλίζονται μέσω των τροφίμων. Αν δεν τρώτε, τότε τα θρεπτικά συστατικά απουσιάζουν από το σώμα με αποτέλεσμα να εμφανίζονται συμπτώματα, όπως η κόπωση, η ζάλη, η δυσκοιλιότητα, η αφυδάτωση και η αδυναμία.
  • Η νηστεία δεν είναι ασφαλής για άτομα με διαβήτη, διότι μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες πτώσεις ή ανόδους του σακχάρου του αίματος.
  • Η νηστεία δεν είναι ασφαλής για έγκυες ή θηλάζουσες μητέρες, άτομα με χρόνιες ασθένειες, ηλικιωμένους και παιδιά.

Πριν ξεκινήσετε μια νέα δίαιτα, ιδιαίτερα μια που περιλαμβάνει νηστεία, συζητήστε με τον γιατρό σας για τους κινδύνους και τα οφέλη της.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Do Fasting Diets Work? https://www.webmd.com/diet/fasting

Effect of 6-Month Calorie Restriction on Biomarkers of Longevity, Metabolic Adaptation, and Oxidative Stress in Overweight Individuals https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/1108368

Alternate-day fasting in nonobese subjects: effects on body weight, body composition, and energy metabolism https://academic.oup.com/ajcn/article/81/1/69/4607679

Effects of modified alternate-day fasting regimens on adipocyte size, triglyceride metabolism, and plasma adiponectin levels in mice https://www.jlr.org/article/S0022-2275(20)42465-4/fulltext