Διατροφή

Νηστεύεις; Ήρθε η ώρα να μάθεις πώς αυτό επηρεάζει την καρδιά σου

© Athina Psoma | Dreamstime Stock Photos
© Athina Psoma | Dreamstime Stock Photos

Η νηστεία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και θανάτου σε ασθενείς που έχουν καρδιακό πρόβλημα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το ινστιτούτο Intermountain Healthcare στο Salt Lake City της Γιούτα, που ειδικεύεται σε θέματα καρδιάς, πραγματοποίησαν μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 ασθενείς, που παρουσίασαν κάποιο καρδιακό πρόβλημα από το 2013 μέχρι το 2015. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 4.5 χρόνια μετά τη διάγνωση τους κατά μέσο όρο, με τους επιστήμονες να διαπιστώνουν πως όσοι νήστευαν τακτικά είχαν υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης τους, συγκριτικά με όσους δεν νήστευαν. Η νηστεία φάνηκε να ευνοεί τη μακροζωία και να μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Σημειώνεται ότι στη μελέτη λήφθηκαν υπόψη διάφοροι παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής, τα φάρμακα που λάμβαναν οι συμμετέχοντες και άλλα προβλήματα υγείας.

Ο Μπέντζαμιν Χόρν, διευθυντής του Ινστιτούτου καρδιαγγειακής και γενετικής επιδημιολογίας, τόνισε ότι η συγκεκριμένη μελέτη είναι ένα ακόμα παράδειγμα που υποδηλώνει ότι η τακτική νηστεία είναι ευεργετική για την υγεία και την μακροζωία.

Πώς επηρεάζει τον οργανισμό του ανθρώπου η νηστεία;

Η νηστεία που πραγματοποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, είναι μια μέθοδος διατροφής κατά την οποία ένας άνθρωπος παραλείπει τρόφιμα ή περιορίζει τις θερμίδες που λαμβάνει μέσα σε ένα 24ωρο ή περιορίζει απλός τον χρόνο που τρέφεται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όποια μέθοδο και αν επιλέξει να ακολουθήσει κάποιος, η νηστεία επηρεάζει τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο σώμα του, τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης του, μειώνει τα επίπεδα νατρίου και διττανθρακικού άλατος και ενεργοποιεί μεταβολικές διεργασίες που συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία της καρδιάς.

Όπως εξήγησε ο Δρ. Χόρν, η νηστεία, σύμφωνα με τη μελέτη, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, κάτι που επιβεβαιώνεται και από άλλες μελέτες. Την ίδια στιγμή, η νηστεία που πραγματοποιείται μακροπρόθεσμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καλύπτοντας πάνω από τα 2/3 της ζωής ενός ατόμου, ενεργοποιεί τους βιολογικούς μηχανισμούς που ενεργοποιούν οι γρήγορες δίαιτες, αναγκάζοντας τον οργανισμό να επωφεληθεί από αυτούς τους μηχανισμούς γρηγορότερα από το συνηθισμένο.

Ποιοι δεν πρέπει να νηστεύουν;

  • Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν
  • Τα μικρά παιδιά
  • Οι ευπαθείς ηλικιωμένοι
  • Οι λήπτες μεταμοσχευμένων οργάνων
  • Άνθρωποι με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα
  • Ασθενείς με χρόνιες παθήσεις
  • Άνθρωποι με διατροφικές διαταραχές

Σημειώνεται ότι εκείνοι που παίρνουν φάρμακα για την διαχείριση του διαβήτη, της αρτηριακής πίεσης και για καρδιακές παθήσεις, στην περίπτωση που θέλουν να νηστεύουν, μπορούν να το κάνουν μόνο υπό την επίβλεψη του γιατρού τους.


+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved