Μολυσματικές ασθένειες

Νοροϊός: Ποια συμπτώματα προκαλεί; Όσα πρέπει να ξέρετε!

Οι νοροϊοί είναι μια πολύ μεταδοτική ομάδα ιών που προκαλούν γαστρεντερίτιδα (γρίπη του στομάχου), μια φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου και των εντέρων, που οδηγεί σε δυσάρεστα γαστρεντερικά συμπτώματα. (Πώς να αντιμετωπίσετε την ιογενή γαστρεντερίτιδα;)

Σε υγιείς νεότερους ενήλικες, ο νοροϊός είναι γενικά ήπιος, αλλά σε παιδιά, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή άτομα με υποκείμενες παθήσεις, μπορεί να είναι εξαιρετικά σοβαρός. (Κοιλιακές κράμπες: Ποιες τροφές βελτιώνουν και ποιες επιδεινώνουν την κατάσταση;)

Ποια συμπτώματα προκαλεί ο νοροϊός;

Τα συμπτώματα του νοροϊού εμφανίζονται γρήγορα και διαρκούν συνήθως αρκετές ημέρες. Μάλιστα, σε σοβαρές περιπτώσεις μπορούν να διαρκέσουν ακόμη περισσότερο. (Τι μπορεί να φανερώνει το αίμα στα κόπρανα;)

Τα κύρια συμπτώματα του νοροϊού είναι τα ακόλουθα:

Τα λιγότερο κοινά συμπτώματα του νοροϊού περιλαμβάνουν:

Ποιες είναι οι βασικότερες αιτίες του νοροϊού;

Ο νοροϊός μεταδίδεται πολύ εύκολα και κυρίως μέσω μολυσμένων τροφίμων ή μολυσμένων ατόμων. Οι νοροϊοί είναι πιο συνηθισμένοι από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο. (Γαστρεντερίτιδα: 6 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε ιογενή γαστρεντερίτιδα. Τι πρέπει να προσέξετε;)

Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι μόλυνσης από νοροϊούς είναι οι ακόλουθοι:

  • Τρόφιμα: Ο νοροϊός είναι η πιο κοινή αιτία τροφιμογενών ασθενειών. Υπάρχει συνήθως σε μολυσμένα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως το λάχανο, το σπανάκι και το μαρούλι), σε οστρακοειδή και σε φρέσκα φρούτα. Αυτός ο τρόπος μετάδοσης είναι συχνός σε εστιατόρια.
  • Επαφή με μολυσμένα άτομα: Ο νοροϊός μπορεί να μεταδοθεί από ένα μολυσμένο άτομο, αν αγγίξει μολυσμένα κόπρανα ή κάνει εμετό και στη συνέχεια έρθει σε επαφή με ένα υγιές άτομο. Αυτός ο τρόπος μετάδοσης είναι συχνός σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.
  • Επαφή με μολυσμένες επιφάνειες: Ένα άτομο μπορεί να μολυνθεί αν βάλει το δάκτυλό του στο στόμα του, αφού προηγουμένως έχει αγγίξει μια επιφάνεια μολυσμένη με σωματίδια νοροϊού.

Πώς αντιμετωπίζεται ο νοροϊός;

Επειδή ο νοροϊός προκαλείται από ιό και όχι από βακτήρια, δεν ανταποκρίνεται στα αντιβιοτικά και δεν υπάρχει συγκεκριμένο φάρμακο για την αντιμετώπισή του. Ωστόσο, η κατανάλωση άφθονου νερού είναι πολύ βοηθητική.

Τονίζεται ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παίρνετε αντιδιαρροϊκά φάρμακα χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας. (Ιογενής γαστρεντερίτιδα (Ίωση στομάχου): Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα μέσα σε λίγες μέρες.

Ποια είναι τα αποτελεσματικότερα μέτρα πρόληψης για τον νοροϊό;

Το μεγαλύτερο στοίχημα με τον νοροϊό είναι η πρόληψη. Τα βασικότερα μέτρα πρόληψης είναι τα ακόλουθα:

  • Σχολαστικό και συχνό πλύσιμο χεριών
  • Αποφυγή μολυσμένων επιφανειών
  • Καλό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών
  • Καλό μαγείρεμα οστρακοειδών
  • Αποφυγή ατόμων που εμφανίζουν συμπτώματα νοροϊού και το άγγιγμα κοινοχρήστων επιφανειών χωρίς ιατρικά γάντια
  • Πλύσιμο μολυσμένων ρούχων και κλινοσκεπασμάτων

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό;

Συνήθως δεν χρειάζεται να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για τον νοροϊό, καθώς θα κάνει τον κύκλο του και θα περάσει μέσα σε λίγες μέρες. (Κράμπες στο στομάχι: Τι τις προκαλεί; Πώς αντιμετωπίζονται;)

Αν τα συμπτώματα είναι σοβαρά και δεν υποχωρήσουν μέσα σε λίγες μέρες, επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας περιλαμβάνουν: