Μολυσματικές ασθένειες

Νοροϊός: Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα που προκαλεί; Για πόσο είναι μεταδοτικός ο ασθενής;

Οι νοροϊοί ανήκουν σε μια ομάδα ιών που επηρεάζουν το πεπτικό σύστημα, προκαλώντας έμετο και διάρροια. Πρόκειται για εξαιρετικά μεταδοτικούς ιούς που μεταδίδονται μέσω μολυσμένων τροφίμων, μολυσμένου νερού και μέσω της στενής επαφής με άρρωστα άτομα. Μάλιστα, τείνουν να επηρεάζουν τους ανθρώπους κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες. (Νοροϊός: Ποια συμπτώματα προκαλεί; Όσα πρέπει να ξέρετε!)

Τα συμπτώματα του νοροϊού, που περιλαμβάνουν κυρίως διάρροια, στομαχικό πόνο και έμετο, κάνουν την εμφάνισή τους μέσα σε 12 έως 48 ώρες από την έκθεση του ατόμου στον ιό και διαρκούν μέχρι και για 3 ημέρες. Τα άτομα που μολύνονται με νοροϊό, κυρίως οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αφυδάτωσης εξαιτίας της διάρροιας και του εμέτου και ως εκ τούτου πρέπει να ενυδατώνονται καλά και να συμβουλεύονται τον γιατρό τους. (Γρίπη του στομάχου Vs τροφικής δηλητηρίασης: Πώς να τις ξεχωρίσετε;)

Πόσοι τύποι νοροϊού υπάρχουν;

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά στελέχη νοροϊού, νοουμένου ότι, όπως είπαμε πιο πάνω, πρόκειται για μια ομάδα ιών που ανήκουν στην ιική οικογένεια Caliciviridae. Η συγκεκριμένη οικογένεια ιών, αποτελείται από 10 ομάδες ιών με 45 τύπους νοροιού, με τον πιο κοινό από όλους να είναι ο νοροϊός GII.4, Οι ιοί που ανήκουν στην οικογένεια Caliciviridae προκαλούν φλεγμονή στο στομάχι και τα έντερα. (Τροφική δηλητηρίαση vs Γαστρεντερίτιδα: Ποιες είναι οι διαφορές τους;)

Ποια είναι τα βασικότερα συμπτώματα του νοροϊού;

Τα βασικότερα συμπτώματα που προκαλούν οι νοροϊοί είναι τα ακόλουθα:

Τα πιο πάνω συμπτώματα εκδηλώνονται μέσα σε 12 με 48 ώρες από την έκθεση του ατόμου και διαρκούν περίπου τρεις ημέρες. Μάλιστα, ορισμένα μολυσμένα άτομα που δεν εμφανίζουν συμπτώματα, είναι επίσης μεταδοτικά. (Μολυσματική διάρροια: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη μετάδοσή της)


Πώς μεταδίδεται ο νοροϊός;

Ο νοροϊός μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω:

  • Κοινής χρήσης φαγητού
  • Κοινής χρήσης αντικειμένων
  • Φροντίδας ενός μολυσμένου ατόμου
  • Κατανάλωσης μολυσμένου φαγητού ή μολυσμένου νερού
  • Αγγίγματος προσώπου με άπλυτα χέρια
  • Αγγίγματος μολυσμένων επιφανειών, όπως πόμολα, τραπεζάκια και πάγκοι κουζίνας

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ιός ευδοκιμεί κυρίως σε δομές όπως τα εστιατόρια, οι σχολικές καφετέριες και τα κρουαζιερόπλοια. Εκεί, πέραν του ότι συνωστίζεται μεγάλος αριθμός ατόμων, όταν ένας υπάλληλος είναι μολυσμένος, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί στο φαγητό και από εκεί στους πελάτες.

Βασικότερες εστίες νοροϊού, σύμφωνα με τον Shanthi Kappagoda, MD, πιστοποιημένος από το διοικητικό συμβούλιο ιατρός μολυσματικών ασθενειών στο Stanford Health Care, είναι τα στρείδια, τα φρέσκα φρούτα, τα πράσινα λαχανικά και ο μη παστεριωμένος χυμός. (4 Σπιτικές θεραπείες για τη γρίπη του στομάχου)

Μέχρι πότε ένα μολυσμένο με νοροϊό άτομο είναι μεταδοτικό;

Σε γενικές γραμμές, τα μολυσμένα άτομα με νοροϊό θεωρούνται μεταδοτικά από 24 ώρες μετά την έκθεσή τους στον ιό μέχρι και για δύο εβδομάδες μετά την ανάρρωσή τους. Παρόλα αυτά, πιο μεταδοτικοί είναι τις πρώτες 48 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων τους. (10 συχνές μολυσματικές ασθένειες: Για πόσο καιρό είναι μεταδοτικός ένας ασθενής;)

Τα περισσότερα άτομα αναρρώνουν εντός τριών ημερών, όπου και υποχωρούν τα συμπτώματά τους. Για τους ανοσοκατεσταλμένους και για τα άτομα με υποκείμενες παθήσεις, τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο. (Τροφική δηλητηρίαση: Πώς να αποθηκεύσετε τα υπολείμματα φαγητού για να την αποφύγετε;)

Πώς γίνεται διάγνωση νοροϊού;

Ένα άτομο με νοροϊό διαγιγνώσκεται με βάση τα συμπτώματα που παρουσιάζει ή/και  μέσω εξέτασης κοπράνων, η οποία πραγματοποιείται σε περιπτώσεις ανοσοκατεσταλμένων ατόμων (άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα) ή ατόμων με υποκείμενες παθήσεις, για επιβεβαίωση της λοίμωξής τους. (Γαστρεντερίτιδα: 6 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε ιογενή γαστρεντερίτιδα. Τι πρέπει να προσέξετε;)

Οι πιο πάνω εξετάσεις κοπράνων ονομάζονται “δοκιμές κοπράνων PCR”, μέσω των οποίων ανιχνεύεται ο νοροϊός στα κόπρανα του ασθενούς. Τα εν λόγω τεστ πραγματοποιούνται μόνο από τους γιατρούς και δεν υπάρχουν αντίστοιχα τεστ που να μπορούν να πραγματοποιηθούν από τους ίδιους τους ασθενείς στο σπίτι. (Έμετος: Πώς θα τον σταματήσετε σε περίπτωση εγκυμοσύνης ή ασθένειας;)

Τι πρέπει να κάνετε εάν διαγνωστείτε με νοροϊό;

Εάν διαγνωστείτε με νοροϊό θα πρέπει αρχικά να πίνετε πολλά υγρά, κυρίως υγρά που περιέχουν ηλεκτρολύτες, για να αντισταθμίσετε τον κίνδυνο αφυδάτωσης εξαιτίας της διάρροιας και του εμέτου. Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα συμπτώματα της σοβαρής αφυδάτωσης, η οποία τις πλείστες των περιπτώσεων απαιτεί νοσηλεία. (Αφυδάτωση: 6 συμπτώματά της που μπορεί να μην γνωρίζετε)

Τα συμπτώματα της σοβαρής αφυδάτωσης είναι τα ακόλουθα:

  • Ξηροστομία
  • Έντονη δίψα
  • Σκούρα ούρα
  • Ζάλη
  • Κλάμα χωρίς δάκρυα (παιδιά και βρέφη)
  • Πάνες που παραμένουν στεγνές για ώρες (βρέφη)

Πέραν από την καλή ενυδάτωση, για την αντιμετώπιση του νοροιού επιβάλλεται:

Για τη θεραπεία του νοροιού δεν υπάρχουν αντιβιοτικά και αντιιικά φάρμακα, δεδομένου ότι οι συγκεκριμένοι τύποι φαρμάκων καταπολεμούν τα βακτήρια και όχι τους ιούς, οπότε δεν είναι χρήσιμα για τους νοροϊούς.

Υπάρχει εμβόλιο για τον νοροϊό; Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης;

Δυστυχώς δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη του νοροϊού. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας είναι να ακολουθήσετε τις πιο κάτω συμβουλές:

  • Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, ειδικά μετά τη χρήση του μπάνιου, την αλλαγή της πάνας του μωρού σας, το άγγιγμα κοινόχρηστων επιφανειών, πριν και μετά το φαγητό. (Το συχνό πλύσιμο χεριών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης)
  • Να πλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα καταναλώσετε. (Γιατί επιβάλλεται να πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά;)
  • Να μαγειρεύετε καλά τα φαγητά σας και κυρίως τα θαλασσινά, όπως τα στρείδια και τα οστρακοειδή.
  • Να αποφεύγετε να μαγειρεύετε για άλλους όταν είστε άρρωστοι, για τουλάχιστον 1-3 μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων σας, για να αποφύγετε τη μετάδοση της ασθένειάς σας.
  • Να καθαρίζετε καλά τις κοινόχρηστες επιφάνειες με απολυμαντικά.
  • Να αποφεύγετε να έρχεστε σε επαφή με άρρωστα άτομα.
  • Να πλένετε καλά ρούχα και κλινοσκεπάσματα για να αποφύγετε τη μετάδοση της ασθένειας.

Πότε πρέπει να δείτε έναν γιατρό αν έχετε νοροϊό;

Θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν μετά την κατανάλωση ενός γεύματος ή ενός ροφήματος εμφανίσετε συμπτώματα όπως ο στομαχικός πόνος, η διάρροια και ο έμετος, τα οποία διαρκούν περισσότερο από τρεις ημέρες.

Επίσης, θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας εάν εμφανίσετε συμπτώματα σοβαρής αφυδάτωσης. Να επαναλάβουμε ότι η σοβαρή αφυδάτωση είναι μια κατάσταση που απαιτεί νοσηλεία και θεραπεία με υγρά. (4 τρόποι να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση αυτό το καλοκαίρι)