Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Νόσος του Alzheimer: Η μέτρηση της ροής αίματος των ματιών οδηγεί σε έγκαιρη διάγνωση

Πολλοί λένε ότι τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής, αλλά οι ερευνητές του ινστιτούτου Johns Hopkins Wilmer Eye, ισχυρίζονται ότι είναι καθρέφτης και του μυαλού. Ειδικότερα, στη νέα τους μελέτης αναφέρουν πως μια τεχνική απεικόνισης που μετρά τη ροή του αίματος στο πίσω μέρος του ματιού μπορεί να αποτελέσει έναν μη επεμβατικό τρόπο για την ανίχνευση της νόσου του Alzheimer στα αρχικά στάδια.

Μπορούν οι αλλαγές που παρατηρούνται στα μάτια να βοηθήσουν στην ανίχνευση της νόσου του Alzheimer στα αρχικά στάδια;

Στη μελέτη του ινστιτούτου Johns Hopkins Wilmer Eye, συμμετείχαν 13 άτομα με μια σπάνια γενετικά κληρονομική μορφή της νόσου του Alzheimer στα αρχικά στάδια -η οποία χαρακτηρίζεται από μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν σε τρία γονίδια- και άτομα με νόσο του Alzheimer χωρίς αυτές τις μεταλλάξεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η κληρονομική μορφή της νόσου του Alzheimer επηρεάζει περίπου το 1% όλων των ασθενών που πάσχουν από Alzheimer.

Οι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας μια τεχνολογία απεικόνισης που ονομάζεται οπτική αγγειογραφία τομογραφικής συνοχής (OCTA), εξασφάλισαν εικόνες από τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται στο πίσω μέρος των ματιών όλων των συμμετεχόντων, είτε είχαν, είτε όχι τις γενετικές μεταλλάξεις που οδηγούν στην κληρονομική μορφή της νόσου του Alzheimer. Επιπρόσθετα, οι ερευνητές καθόρισαν το στάδιο της νόσου των συμμετεχόντων και τις γνωστικές τους ικανότητες.

Ο Δρ. Kashani και η ομάδα του, διαπίστωσαν ότι η ανώμαλη ροή αίματος μέσω των μικρότερων αγγείων στο πίσω μέρος του ματιού συσχετίζεται με τις μεταλλάξεις που οδηγούν στην κληρονομική μορφή της νόσου του Alzheimer. Ειδικότερα διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με τις μεταλλάξεις που προκαλούν Alzheimer είχαν ασυνήθιστα υψηλή και ετερογενή ροή αίματος στα τριχοειδή του αμφιβληστροειδή τους. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να αποτελεί σημάδι πρώιμων φλεγμονωδών αλλαγών που εμπλέκονται στην παθογένεση της νόσου του Alzheimer.

Συμπερασματικά

Οι ερευνητές θεωρούν ότι οι πιο πάνω αλλαγές στη ροή του αίματος των ματιών, αποτελούν πρώιμα σημάδια της νόσου του Alzheimer πριν ακόμη εμφανιστούν τα συμπτώματα που οδηγούν τους ασθενείς στο να αναζητήσουν ιατρική εξέταση. Υπογραμμίζουν μάλιστα, ότι με περαιτέρω μελέτες, η τεχνολογία τους μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των γιατρών για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου του Alzheimer και την επακολουθεί παρέμβαση τους, ώστε να επιβραδυνθεί η γνωστική μείωση των ασθενών.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Changes in the eye may offer early warning for Alzheimer's disease https://medicalxpress.com/news/2021-03-eye-early-alzheimer-disease.html

Could an eye doctor diagnose Alzheimer's before you have symptoms? https://medicalxpress.com/news/2019-03-eye-doctor-alzheimer-symptoms.html

Abnormal retinal capillary blood flow in autosomal dominant Alzheimer's disease https://alz-journals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/dad2.12162