Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Νόσος Alzheimer: Ξεκινά η δοκιμή ενός ρινικού εμβολίου

Η πρώτη ανθρώπινη κλινική δοκιμή ενός ρινικού εμβολίου για την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου του Alzheimer πρόκειται να ξεκινήσει μετά από σχεδόν 20 χρόνια έρευνας. Σύμφωνα με τον Δρ. Howard Weiner, συν-διευθυντή του Κέντρου Νευρολογικών Νοσημάτων Ann Romney στο Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη, «αυτή η δοκιμή αποτελεί αξιοσημείωτο ορόσημο για τη θεραπεία της νόσου του Alzheimer».

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι ερευνητές έχουν συγκεντρώσει προκλινικά στοιχεία που υποδηλώνουν τη δυνατότητα αυτού του ρινικού εμβολίου να επιβραδύνει τη νόσο του Alzheimer. Σε περίπτωση που οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους δείξουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, τότε θα μπορούσε να αποτελέσει μια μη τοξική θεραπεία για τα άτομα με Alzheimer και θα μπορούσε ακόμη να χορηγείται έγκαιρα στα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν γνωστική πτώση.

Τι είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ;

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι ο πιο κοινός τύπος άνοιας. Πρόκειται για μια προοδευτική ασθένεια που ξεκινά με προβλήματα μνήμης και σταδιακά οδηγεί σε απώλεια της ικανότητας και άλλων λειτουργιών, όπως η ικανότητα συμμετοχής σε ένα διάλογο και η σωστή ανταπόκριση στο περιβάλλον.

Η συγκεκριμένη νόσος, επηρεάζει τα τμήματα του εγκεφάλου που ελέγχουν τη σκέψη, τη μνήμη και τη γλώσσα, οδηγώντας σε διάφορα συμπτώματα ανάλογα με το στάδιό της, όπως:

Πώς λειτουργεί το ρινικό εμβόλιο για τη νόσο του Alzheimer;

Το εμβόλιο διαθέτει έναν πειραματικό παράγοντα που ονομάζεται Protollin, ο οποίος διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το εν λόγω εμβόλιο έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προτρέπει τα λευκά αιμοσφαίρια στους λεμφαδένες, στα πλάγια και στο πίσω μέρος του λαιμού, να μεταναστεύουν στον εγκέφαλο και να καθαρίζουν τις βήτα αμυλοειδείς πλάκες, ένα πολύ χαρακτηριστικό στοιχείο στη νόσο του Alzheimer.

Σύμφωνα με την Δρ. Tanuja Chitnis, την κύρια ερευνήτρια της δοκιμής και καθηγήτρια νευρολογίας, «εδώ και 20 χρόνια, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι το ανοσοποιητικό σύστημα παίζει βασικό ρόλο στην εξάλειψη του βήτα αμυλοειδούς. Αυτό το εμβόλιο αξιοποιεί έναν νέο βραχίονα του ανοσοποιητικού συστήματος για τη θεραπεία της νόσου του Alzheimer». Όπως εξήγησε, η έρευνα σε αυτό τον τομέα άνοιξε τον δρόμο στην επιστημονική κοινότητα να επιδιώξει να ακολουθήσει μια εντελώς νέα οδό για τη θεραπεία, όχι μόνο της νόσου του Alzheimer, αλλά και πολλών άλλων νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Η δοκιμή φάσης 1, θα περιλαμβάνει 16 ασθενείς ηλικίας 60 – 85 ετών που έχουν πρώιμη συμπτωματική νόσο του Alzheimer, αλλά κατά τα άλλα η υγεία τους είναι καλή. Στους συμμετέχοντες θα χορηγηθούν δύο δόσεις του ρινικού εμβολίου σε διάστημα μιας εβδομάδας. Μαζί με την αξιολόγηση της ασφάλειας του εμβολίου και του πόσο καλά ανεχτό είναι από τους ασθενείς, οι ερευνητές θα εξετάσουν και το πώς επηρεάζει την ανοσολογική τους απόκριση, συμπεριλαμβανομένης και της επίδρασής του στα λευκά τους αιμοσφαίρια.

Σημειώνεται ότι η δοκιμή χρηματοδοτείται από την I-Mab Biopharma και την Jiangsu Nhwa Pharmaceutical, προγραμματιστές και κατασκευαστές της Protollin. (Άνοια και Αλτσχάιμερ: 13 κακές συνήθειες για την υγεία του εγκεφάλου)