Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Νόσος του Crohn: Όταν το ανοσοποιητικό επιτίθεται στο έντερο σας

Η νόσος του Crohn ανήκει στη μεγάλη λίστα με τα αυτοάνοσα νοσήματα, δηλάδη στις ασθένειες που πυροδοτούνται όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα παράγει αντισώματα  που επιτίθενται σε ουσίες που υπάρχουν φυσικά στο σώμα μας. 

Η νόσος του Crohn είναι ένας τύπος φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Προκαλεί με άλλα λόγια  φλεγμονή του πεπτικού σας συστήματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κοιλιακό πόνο, σοβαρή διάρροια, κόπωση, απώλεια βάρους και υποσιτισμό. Η φλεγονή μπορεί να εμφανιστεί σε διαφορετικές περιοχές του πεπτικού σωλήνα από ασθενή σε ασθενή , αν και  συχνά εξαπλώνεται μέχρι και τα βαθύτερα στρώματα του εντέρου.

Η νόσος του Crohn μπορεί να είναι επώδυνη και εξουθενωτική, ενώ σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Ευτυχώς, οι θεραπείες μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα συμπτώματά της και ακόμη και να επιφέρουν μακροχρόνια ύφεση και επούλωση της φλεγμονής.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου Crohn;

Στη νόσο του Crohn, οποιοδήποτε σημείο του λεπτού ή παχέος εντέρου σας μπορεί να προσβληθεί. Σε μερικούς ανθρώπους, η ασθένεια περιορίζεται στο κόλον, το οποίο είναι μέρος του παχέος εντέρου.

Τα συμπτώματα της νόσου του Crohn μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Συνήθως αναπτύσσονται σταδιακά, αλλά μερικές φορές θα εμφανιστούν ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση.

Επιπλέον, ενδέχεται κάποιες  χρονικές περιόδους να μην εμφανίζετε συμπτώματα και η ασθένεια να βρίσκεται σε ύφεση.

Όταν η ασθένεια είναι ενεργή, τα συμπτώματα μπορεί να είναι:

 • Διάρροια
 • Κούραση
 • Πυρετός
 • Κοιλιακός πόνος και κράμπες
 • Αίμα στα κόπρανα σας
 • Μειωμένη όρεξη και απώλεια βάρους
 • Πληγές στο στόμα

Επίσης, τα άτομα με σοβαρή νόσο του Crohn μπορεί να εμφανίσουν:

 • Φλεγμονή του ήπατος ή των χοληφόρων πόρων
 • Φλεγμονή του δέρματος, των ματιών και των αρθρώσεων
 • Σιδηροπενική αναιμία
 • Πέτρες στα νεφρά

Ποιες είναι οι θεραπευτικές προσεγγίσεις της νόσου Crohn;

Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία που να καταπολεμά τη νόσο του Crohn. Για αυτό τον λόγο κύριος στόχος της ιατρικής θεραπείας είναι να μειώσει τη φλεγμονή που προκαλεί τα συμπτώματα. Ένας  ακόμη στόχος είναι η βελτίωση της μακροπρόθεσμης πρόγνωσης περιορίζοντας τις επιπλοκές. Στις καλύτερες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε ανακούφιση των συμπτωμάτων αλλά και σε μακροχρόνια ύφεση. Οι τρόποι θεραπείας είναι οι παρακάτω:

 • Χορήγηση  αντιφλεγμονώδων φαρμάκων. Συνήθως είναι το πρώτο βήμα στη θεραπεία της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου
 • Χορήγηση καταστολέων  του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτά τα φάρμακα μειώνουν τη φλεγμονή, αλλά στοχεύουν ταυτόχρονα και  στο ανοσοποιητικό σας σύστημα, το οποίο παράγει τις ουσίες που προκαλούν φλεγμονή
 • Χορήγηση αντιβιοτικών. Τα αντιβιοτικά μπορούν να μειώσουν την ποσότητα της παροχέτευσης από αποστήματα και μερικές φορές να τα θεραπεύσουν σε άτομα με νόσο του Crohn. Μάλιστα, μερικοί επιστήμονες  πιστεύουν ότι τα αντιβιοτικά βοηθούν στη μείωση των επιβλαβών εντερικών βακτηρίων που μπορεί να παίζουν ρόλο στην ενεργοποίηση του εντερικού ανοσοποιητικού συστήματος, που προκαλεί τη φλεγμονή
 • Ειδική δίαιτα που χορηγείται από το στόμα ή μέσω  σωλήνα σίτισης (εντερική διατροφή) ή λήψη θρεπτικών  συστατικών που εγχέονται σε μια φλέβα (παρεντερική διατροφή). Αυτό μπορεί να βελτιώσει τη συνολική σας διατροφή και να επιτρέψει στο έντερο να ξεκουραστεί. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υπολείμματα ή χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες για να μειώσει τον κίνδυνο απόφραξης του εντέρου εάν τυχόν έχετε στένωση του εντέρου.
 • Χειρουργική Επέμβαση. Εάν οι αλλαγές διατροφής και τρόπου ζωής και  η φαρμακευτική θεραπεία δεν ανακουφίσουν τα συμπτώματά σας, μπορεί να σας  συστήθει χειρουργική επέμβαση. Σχεδόν οι μισοί ασθενείς με  νόσο του Crohn θα χρειαστούν τουλάχιστον μία χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, η χειρουργική επέμβαση δεν θεραπεύει τη νόσο του Crohn, καθώς συχνά υπάρχουν υποτροπές.

Εξελίξεις στη θεραπευτική

Ο FDA έχει δώσει το πράσινο φως για τη χρήση του φαρμάκου ινφλιξιμάβη για την αντιμετώπιση της μέτριας έως σοβαρής νόσου του Crohn. Η ινφλιξιμάβη δρα ως υποκατάστατο του παράγοντα νέκρωσης όγκου (TNF) ο οποίος είναι υπέυθυνος για την φλεγμονή. Άρα ουσιαστικά το φάραμακο αυτό που επιτυγχάνει είναι την αφαίρεση του παράγοντα από το κυκλοφορικό πριν φτάσει στο αίμα.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved