Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Νόσος του Πάρκινσον: Ποιες θεραπείες μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της;

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον;

Η νόσος του Πάρκινσον είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη νευρολογική νόσος (πάθηση που επηρεάζει τον εγκέφαλο και τα νεύρα) στον κόσμο. Θεωρείται από τους περισσότερους ως κινητική διαταραχή καθώς τα κινητικά συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον περιλαμβάνουν τρέμουλο (τρόμος), μυϊκή δυσκαμψία και επιβράδυνση της κίνησης (βραδυκινησία).

Υπάρχουν επίσης πολλά άλλα πιθανά συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον – τόσο σωματικά όσο και ψυχικά – τα οποία μπορούν να παρεμποδίσουν τις καθημερινές δραστηριότητες ενός ατόμου και να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής του. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, τα συμπτώματα επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου.

“Υπάρχουν πάνω από 40 συμπτώματα που έχουν συσχετιστεί με τη νόσο του Πάρκινσον, από τρόμο και πόνο μέχρι άγχος”, λέει η Dr Katherine Fletcher, υπεύθυνη ερευνητικής επικοινωνίας στο Parkinson’s UK.

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τόσο καλά τα γνωστικά (νοητικά) συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον – όπως η απώλεια μνήμης, η σύγχυση και τα γλωσσικά προβλήματα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να μπερδέψουν τη νόσο Πάρκινσον με την άνοια ή τη νόσο Αλτσχάιμερ. Το Πάρκινσον αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης δύο τύπων άνοιας (που ονομάζονται άνοια του Πάρκινσον και άνοια με σωμάτια Lewy).

Ποιες θεραπείες υπάρχουν για τη νόσο του Πάρκινσον;

Δυστυχώς, καμία υπάρχουσα θεραπεία δεν μπορεί να αντιστρέψει τη νόσο Πάρκινσον ή να σταματήσει την εξέλιξη των συμπτωμάτων της νόσου. Οι κύριες μέθοδοι θεραπείας της νόσου Πάρκινσον όμως είναι οι εξής:

 • Φαρμακευτική αγωγή: Τα περισσότερα από τα τρέχοντα φάρμακα λειτουργούν για να αντικαταστήσουν τη ζωτικής σημασίας χημική ουσία του εγκεφάλου, τη ντοπαμίνη, η οποία μειώνεται με την πάροδο του χρόνου στη νόσο Πάρκινσον. Ωστόσο, αυτό αντιμετωπίζει μόνο ορισμένα από τα συμπτώματα και οι τρέχουσες επιλογές μπορεί να έχουν παρενέργειες.
 • Οι υποστηρικτικές θεραπείες – μπορεί να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για την ανακούφιση των συμπτωμάτων καθώς η νόσος εξελίσσεται.
 • Χειρουργική επέμβαση – μπορεί να είναι μια επιλογή σε σοβαρές περιπτώσεις όπου τα φάρμακα δεν λειτουργούν αποτελεσματικά.

Παρόλο που η νόσος του Πάρκινσον επηρεάζει την ικανότητά σας να κινείστε, είναι επίσης σημαντικό να παραμείνετε όσο το δυνατόν πιο δραστήριοι. Εκτός από τη βελτίωση της κινητικότητάς σας και των προβλημάτων ισορροπίας, η άσκηση έχει επίσης αποδειχθεί ότι ενισχύει τη μνήμη, βελτιώνει τη μάθηση, ανακουφίζει την κατάθλιψη και ενισχύει την ικανότητα του εγκεφάλου σας να αναδιοργανώνεται (γνωστή ως νευροπλαστικότητα).

Η νόσος του Πάρκινσον επηρεάζει τους ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους και ο εξειδικευμένος γιατρό σας για τη νόσο του Πάρκινσον θα είναι σε θέση να δημιουργήσει την καλύτερη στρατηγική θεραπείας για εσάς. Οι παράγοντες που θα λάβει υπόψη του περιλαμβάνουν την ηλικία σας, το στάδιο της νόσου, τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα και τους κινδύνους για κάθε θεραπευτική επιλογή.

Οι υποστηρικτικές θεραπείες μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον και να διευκολύνουν τη διαχείριση της καθημερινής ζωής. Μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή ή να αποτελέσουν μια χρήσιμη εναλλακτική λύση εάν αντιμετωπίζετε παρενέργειες από τη φαρμακευτική αγωγή σας.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι θεραπείας που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον. Η εύρεση εκείνων που θα σας βοηθούν περισσότερο θα εξαρτηθεί από το ποια συμπτώματα σας προκαλούν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

 1. Φυσικοθεραπεία

Τα άτομα με συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον μπορεί να δυσκολεύονται με την ισορροπία όπως και με το να κάνουν κινήσεις, για παράδειγμα να σηκωθούν όρθιοι ή να κάνουν το πρώτο βήμα. Αυτό μπορεί να κάνει την καθημερινή ζωή πραγματική πρόκληση.

Αυτά τα συμπτώματα αποτελούν επίσης πραγματικό κίνδυνο τραυματισμού, καθώς τα προβλήματα ισορροπίας και η απώλεια δύναμης αυξάνουν τις πιθανότητες πτώσης. Δημοσιευμένες μελέτες δείχνουν ότι περισσότερα από τα μισά άτομα με Πάρκινσον πέφτουν κάθε χρόνο και η πλειονότητα αυτών πέφτουν αρκετές φορές.

Οι ικανότητες κάθε ατόμου θα είναι διαφορετικές, οπότε, αν δεν είστε σίγουροι για το τι είναι ασφαλές για εσάς να κάνετε, είναι πάντα καλύτερο να μιλήσετε με έναν φυσιοθεραπευτή για να πάρετε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης.

 1. Λογοθεραπεία

Ένας λογοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον που δυσκολεύονται με την ομιλία, όπως η μειωμένη ένταση, ο βραδύτερος ρυθμός ομιλίας και η άρθρωση (η ικανότητα να λέτε τις λέξεις καθαρά). Μπορεί επίσης να βοηθήσει με άλλα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον, όπως δυσκολίες κατάποσης (δυσφαγία) και σάλια, τα οποία μπορούν να δυσχεράνουν το φαγητό και το ποτό.

Η λογοθεραπεία για τη νόσο Πάρκινσον έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ένταση της φωνής των ατόμων, την ικανότητά τους να μιλούν σε συνεχείς προτάσεις και την καταληπτότητα των όσων λένε.

 1. Εργοθεραπεία

Η εργοθεραπεία για τη νόσο του Πάρκινσον περιλαμβάνει τον εντοπισμό των τομέων δυσκολίας στη ζωή του ατόμου και την εξεύρεση τρόπων για να γίνουν αυτοί ευκολότεροι και πιο εφικτοί. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα σχέδια θεραπείας που προσαρμόζονται στους στόχους ενός ατόμου μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του.

Εάν ζείτε με τη νόσο Πάρκινσον, ένας εργοθεραπευτής μπορεί να αναπτύξει ένα σχέδιο θεραπείας με επίκεντρο τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον που παρεμποδίζουν την καθημερινή σας ζωή.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει σχέδια που θα σας βοηθήσουν:

 • Να ζείτε με την κόπωση (υπερβολική κούραση) – π.χ. πώς να προγραμματίζετε τις εργασίες που σας κουράζουν, να ξεκουράζεστε αρκετά και να κάνετε ήπια σωματική δραστηριότητα
 • Να επικοινωνείτε – π.χ., πώς να αποφεύγετε τους αντιπερισπασμούς και να προσέχετε όταν γράφετε και την υποστήριξη ή εκπαίδευση για τη χρήση της αλληλογραφίας μέσω emails
 • Διαχειριστείτε τον τρόμο – π.χ., ασκήσεις για να βελτιώσετε τη λειτουργία των χεριών σας, συστάσεις για προσαρμογές στο σπίτι που μπορούν να διευκολύνουν τις καθημερινές εργασίες και μεθόδους για τον καλύτερο έλεγχο του τρόμου
 • Βελτιώστε το άγχος σας – π.χ., βρείτε στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το άγχος και να σας παραπέμψει σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, εάν είναι απαραίτητο
 1. Ψυχοθεραπεία

Δυστυχώς, η κατάθλιψη είναι συχνή μεταξύ των ατόμων με νόσο Πάρκινσον. Τα καταθλιπτικά συμπτώματα – όπως το να γίνεστε πιο αργοί, τα προβλήματα ύπνου και η έλλειψη ενέργειας – μπορεί να σας κάνουν να φαίνεται ότι τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον χειροτερεύουν. Εάν διαπιστώσετε ότι τα συμπτώματά σας κλιμακώνονται αρκετά γρήγορα, η κατάθλιψη θα μπορούσε να είναι η αιτία.

Εάν αυτό συμβαίνει, η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί τόσο με φαρμακευτική αγωγή όσο και με ψυχοθεραπεία. Η πιο συνηθισμένη μορφή ψυχοθεραπείας είναι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT), η οποία μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την κατάθλιψη.

Η CBT βασίζεται στην ιδέα ότι ορισμένοι τρόποι σκέψης μπορούν να τροφοδοτήσουν τα προβλήματα ψυχικής υγείας. Όταν χρησιμοποιείται ως θεραπεία για τη νόσο του Πάρκινσον και την κατάθλιψη, ένας θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεστε ορισμένες καταστάσεις που η κατάστασή σας καθιστά δύσκολες.

Ποιες είναι οι συμπληρωματικές θεραπείες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του Πάρκινσον;

Παρά την έλλειψη επιστημονικών στοιχείων, πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε συμπληρωματικές θεραπείες για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον. Σε αντίθεση με τις παραπάνω επιλογές θεραπείας για τη νόσο του Πάρκινσον, οι συμπληρωματικές θεραπείες δεν υποβάλλονται σε ενδελεχή διαδικασία δοκιμών και κλινικών δοκιμών που τηρούν επιστημονικά πρότυπα για να αποδείξουν ότι λειτουργούν.

Εάν αποφασίσετε να δοκιμάσετε μια συμπληρωματική θεραπεία για τη νόσο Πάρκινσον, θα πρέπει να το κάνετε παράλληλα -και όχι σε αντικατάσταση- με τη θεραπεία της νόσου Πάρκινσον που σας συμβουλεύει ο γιατρός σας. Το να κάνετε αλλαγές στη θεραπεία σας χωρίς καθοδήγηση μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Το Parkinson’s UK απαριθμεί τις πιο δημοφιλείς συμπληρωματικές θεραπείες, μεταξύ των οποίων:

 • Βελονισμός – χρήση βελονών για τη διέγερση των αισθητήριων νεύρων
 • Ομοιοπαθητική – ουσίες που προκαλούν συμπτώματα σε ένα υγιές άτομο χρησιμοποιούνται σε μικρές δόσεις για τη θεραπεία μιας ασθένειας που προκαλεί παρόμοια συμπτώματα
 • Η θεραπεία τέχνης είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που χρησιμοποιεί την τέχνη για να βοηθήσει τους ανθρώπους να επικοινωνήσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους

+ 10 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

A meta-analysis of cognitive-behavioural therapy for adult depression, alone and in comparison with other treatments https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23870719/

What is art therapy? https://www.baat.org/About-Art-Therapy

Complementary therapies https://www.parkinsons.org.uk/information-and-support/complementary-therapies

Effectiveness of occupational therapy intervention for people with Parkinson's disease: Systematic review https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31599467/

Speech and language therapy versus placebo or no intervention for speech problems in Parkinson's disease https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22895930/

Speech and language therapy https://www.parkinsons.org.uk/information-and-support/speech-and-language-therapy

Recurrent falls in Parkinson's disease: a systematic review https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23533953/

Summary of the recommendations of the EFNS/ MDS-ES review on therapeutic management of Parkinson's disease https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/j.1468-1331.2012.03866.x

Therapies in Parkinson's disease https://www.staff.uni-mainz.de/cduch/Softskills_SS2013/2-4_Hirnschrittmacher/13_Review_parinson%20treatment.pdf

Reporting on Parkinson’s: information for journalists https://www.parkinsons.org.uk/about-us/reporting-parkinsons-information-journalists