Καρκίνος

Ντομάτες: Ποιος ο προστατευτικός τους ρόλος στον καρκίνο;

Οι ντομάτες περιέχουν θρεπτικά συστατικά και άλλες ενώσεις, οι οποίες μελετήθηκαν πολύ μέχρι σήμερα για τον προστατευτικό τους ρόλο έναντι του καρκίνου. Ωστόσο, πώς ακριβώς συνδέονται με την προστασία κατά του καρκίνου;

Πώς συνδέονται οι ντομάτες με την προστασία κατά του καρκίνου;

Οι προστατευτικές ιδιότητες της ντομάτας κατά του καρκίνου, αποδίδονται κυρίως σε ένα φυτοθρεπτικό συστατικό το οποίο ονομάζεται λυκοπένιο. Το εν λόγω συστατικό είναι μάλιστα υπεύθυνο και για το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα της ντομάτας.

Το 2007, η έκθεση των εμπειρογνωμόνων της AICR / WCRF – μετά από συλλογική ανάλυση των παγκόσμιων αποδεικτικών στοιχείων για τις ντομάτες και άλλα τρόφιμα που περιέχουν λυκοπένιο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν τις ντομάτες με τον χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Ωστόσο, η τελευταία ανάλυση της παγκόσμιας έρευνας, που δημοσιεύθηκε στην ενημερωτική έκθεση για τον καρκίνο του προστάτη, ανέφερε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία είναι πλέον πολύ λιγότερο σαφή από ότι υποθετικά ήταν παλαιότερα. Ειδικότερα, η έκθεση διαπίστωσε ότι τα σημερινά στοιχεία δεν υποστηρίζουν μια σαφή σύνδεση ανάμεσα στις ντομάτες (ή άλλων τροφίμων που περιέχουν λυκοπένιο όπως το καρπούζι) και τον χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Οι επιστήμονες όμως, διευκρινίζουν ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα σε μια διατροφή πλούσια σε ντομάτες και τον χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, αλλά, όπως εξηγούν, τα λιγότερο σαφή αποτελέσματα της μελέτης, οφείλονται στο γεγονός ότι σήμερα, οι ερευνητές έχουν μάθει πολλά περισσότερα σχετικά με τη φύση του καρκίνου του προστάτη. Ειδικότερα, οι ερευνητές πλέον, είναι σε θέση να κάνουν λεπτομερείς διακρίσεις για πολύ σημαντικά στοιχεία που αφορούν τον εν λόγω καρκίνο, όπως είναι τα στάδια του, κάτι το οποίο παλαιότερες μελέτες δεν ήταν σε θέση να κάνουν.

Ντομάτες ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής

Αυτό που δεν έχει αλλάξει στο πέρασμα του χρόνου στις μελέτες, είναι το γεγονός ότι οι ντομάτες παραμένουν αναπόσπαστο μέρος της υγιεινής διατροφής, μαζί με άλλα πολύχρωμα λαχανικά και φρούτα. Ας μην ξεχνάμε ότι οι δίαιτες που περιστρέφονται γύρω από φυτικές τροφές, συμβάλλουν στην αποτροπή της παχυσαρκίας και της συσσώρευσης λίπους, μια κατάσταση που έχει αποδειχθεί επανειλημμένα ότι αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες που οδηγούν σε δέκα διαφορετικά είδη καρκίνου.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved