Γυναίκα

Νυχτερινές εφιδρώσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου: Τι τις προκαλεί;

Οι νυχτερινές εφιδρώσεις δεν είναι πάντα αποτέλεσμα ζέστης, αλλά εμφανίζονται και κατά τη διάρκεια της περιόδου. Είναι όμως αβλαβείς και αντιμετωπίσιμες, τις πλείστες φορές. (5 πιθανές αιτίες της νυχτερινής εφίδρωσης)

Οι νυχτερινές εφιδρώσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι φυσιολογικές;

Οι νυχτερινές εφιδρώσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου, είναι συνήθως φυσιολογικές και αβλαβείς και προκύπτουν από τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν φυσιολογικά κατά τη διάρκεια του μηνιαίου εμμηνορροϊκού κύκλου. (Εμμηνορροϊκός κύκλος: Ποια είναι τα στάδιά του; Πότε παρατηρούνται αλλαγές;)

Οι ορμόνες που παίζουν ρόλο στον εμμηνορροϊκό κύκλο είναι τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη. Καθώς τα επίπεδα της προγεστερόνης αυξάνονται, τα οιστρογόνα μειώνονται. Αυτή η ορμονική διακύμανση μπορεί να επηρεάσει τον υποθάλαμο, που είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος. (Περίοδος: Απαντήσεις σε 9 σημαντικές ερωτήσεις)

Πώς θα διαχειριστείτε τις νυχτερινές εφιδρώσεις;

1. Σπιτικές θεραπείες

Υπάρχουν διάφορες σπιτικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της νυχτερινής εφίδρωσης κατά τη διάρκεια της περιόδου, όπως:

  • Μειώστε τη θερμοκρασία του υπνοδωματίου: Το περιβάλλον του ύπνου μπορεί να επιδεινώσει τις νυχτερινές εφιδρώσεις. Απλές αλλαγές όπως η μείωση της θερμοκρασία του υπνοδωματίου, ένα ανοιχτό παράθυρο, η χρήση ανεμιστήρα ή κλιματιστικού, μπορούν να κάνουν πραγματικά μεγάλη διαφορά. (Εξάψεις: Μάθετε τις 14 πιθανές αιτίες)
  • Ασκηθείτε νωρίτερα κατά τη διάρκεια της μέρας: Η άσκηση πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου, μπορεί να ανεβάσει τη θερμοκρασία του σώματος και να επιδεινώσει τις νυχτερινές εφιδρώσεις.
  • Περιορίστε τους παράγοντες που προκαλούν εφίδρωση: Παράγοντες όπως το αλκοόλ, η καφεΐνη και τα πικάντικα τρόφιμα πριν τον ύπνο, αυξάνουν το ενδεχόμενο εφίδρωσης. (Υπερκατανάλωση αλκοόλ: 4 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα)

2. Εναλλακτικές θεραπείες

Οι εναλλακτικές θεραπείες για τις νυχτερινές εφιδρώσεις, περιλαμβάνουν συνήθως συμπληρώματα, τα οποία πωλούνται στα φαρμακεία. Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι τα συμπληρώματα δεν υπόκεινται στους κανονισμούς του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), οπότε μιλήστε με τον γιατρό σας πριν τη χρήση τους.

Ποιες άλλες αιτίες προκαλούν νυχτερινή εφίδρωση κατά τη διάρκεια της περιόδου, πέραν από τις ορμονικές αλλαγές;

Ενώ οι νυχτερινές εφιδρώσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι συνήθως άμεσο αποτέλεσμα ορμονικών αλλαγών, υπάρχουν φορές που αποτελούν σημάδι άλλων καταστάσεων, όπως η πρωτοπαθής ωοθηκική ανεπάρκεια (POI). Η POI είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι ωοθήκες σταματούν να λειτουργούν κανονικά πριν από την ηλικία των 40 ετών. (Έμμηνος ρύση (Περίοδος): Πόσες ημέρες αιμορραγίας θεωρούνται φυσιολογικές;)

Τα συμπτώματα της POI περιλαμβάνουν:

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό για τις νυχτερινές εφιδρώσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου;

Οι νυχτερινές εφιδρώσεις συνήθως δεν προκαλούν ανησυχία, ειδικά αν εμφανίζονται μόνο πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου. Κατά τη διάρκεια της περιόδου εμφανίζονται σε όλες τις ηλικίες, αλλά πιο συχνά κάνουν την εμφάνισή τους στα τέλη των 30 και στις αρχές των 40 ετών. (Πώς επηρεάζει η φάση του έμμηνου κύκλου την προπόνησή σας;)

Παρόλο αυτά, εάν αντιμετωπίζετε πιο συχνά από ότι έχετε συνηθίσει νυχτερινές εφιδρώσεις, μαζί με άλλα ασυνήθιστα και ανησυχητικά συμπτώματα, όπως η ανεξήγητη απώλεια βάρους ή κάποιο εξάνθημα, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για να αποκλειστούν καταστάσεις όπως η POI.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Night Sweats During Your Period: Why Does It Happen? https://www.verywellhealth.com/night-sweats-during-period-5216625

Too Young for Hot Flashes? https://newsinhealth.nih.gov/2010/06/too-young-hot-flashes

What Causes Night Sweats in Women? https://www.sleepfoundation.org/night-sweats/women

Primary Ovarian Insufficiency https://medlineplus.gov/primaryovarianinsufficiency.html

Common Causes of Night Sweats in Various Populations https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2003/1001/p1264.html

Effects of thermal environment on sleep and circadian rhythm https://jphysiolanthropol.biomedcentral.com/articles/10.1186/1880-6805-31-14