Πρόληψη και θεραπεία

Νυχτερινές εφιδρώσεις: Πότε είναι ανησυχητικές;

Τι είναι οι νυχτερινές εφιδρώσεις;

Η εφίδρωση τη νύχτα είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο και το βιώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι κάποια στιγμή. Ο όρος «νυχτερινή εφίδρωση » αναφέρεται στην υπερβολική εφίδρωση κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπου οι έντονες εξάψεις μπορεί να σας αφήνουν συστηματικά να ξυπνάτε με βρεγμένα ρούχα και σεντόνια.

Με άλλα λόγια, αν η κρεβατοκάμαρά σας είναι πολύ ζεστή ή το πάπλωμά σας πολύ παχύ, θα ήταν ανακριβές να το θεωρήσετε ως «νυχτερινές εφιδρώσεις» – απλώς έχετε υπερθερμανθεί. Σε μια μελέτη 2.267 ασθενών που επισκέφθηκαν έναν γενικό ιατρό, το 41% δήλωσε ότι είχε βιώσει υπερβολική εφίδρωση τη νύχτα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα.

Οι πραγματικές νυχτερινές εφιδρώσεις δεν σχετίζονται με το περιβάλλον και εμφανίζονται ανεξάρτητα από την εξωτερική θερμοκρασία. Είναι επίσης σημαντικό να διακρίνετε τη νυχτερινή εφίδρωση από την έξαψη, τη ζέστη ή την ερυθρότητα του προσώπου και του σώματος.

Τι προκαλεί τις νυχτερινές εφιδρώσεις;

Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι νυχτερινές εφιδρώσεις μπορεί να αποτελούν ένδειξη υποκείμενης ιατρικής κατάστασης, συμπεριλαμβανομένου (περιστασιακά) του καρκίνου. Αλλά πριν πανικοβληθείτε και υποθέσετε το χειρότερο σενάριο, αξίζει να θυμάστε ότι οι νυχτερινές εφιδρώσεις μπορεί να έχουν ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών αιτιών.

Οι νυχτερινές εφιδρώσεις μπορεί να οφείλονται σε διάφορες ιατρικές καταστάσεις. Ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες αιτίες περιλαμβάνουν την εμμηνόπαυση, το άγχος, τα φάρμακα, το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, τις λοιμώξεις, την κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών και την υπεριδρωσία.

Πώς σχετίζονται οι νυχτερινές εφιδρώσεις με την εμμηνόπαυση;

Εάν είστε γυναίκα άνω των 40 ετών, οι νυχτερινές εφιδρώσεις συχνά προκαλούνται από τις ορμονικές αλλαγές που πυροδοτεί η εμμηνόπαυση και η περιεμμηνόπαυση. Έως και το 85% των γυναικών βιώνει εξάψεις κατά την εμμηνόπαυση και στο 55% των γυναικών οι εξάψεις ξεκινούν πριν από τυχόν διαταραχές της εμμήνου ρύσεως.

Μπορεί το άγχος να προκαλέσει νυχτερινές εφιδρώσεις;

Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε νυχτερινές εφιδρώσεις επειδή έχει ενεργοποιηθεί η αντίδραση του οργανισμού στο στρες (με τις συνακόλουθες αλλαγές στο μεταβολισμό, τον καρδιακό ρυθμό, τη θερμοκρασία του σώματος κ.λπ.). Ιδιαίτερα αν έχετε βιώσει εφιάλτες, είναι φυσιολογικό να έχετε μια φυσιολογική αντίδραση σε αυτόν τον φόβο.

Η νυχτερινή εφίδρωση προκαλείται από το σάκχαρο του αίματος;

Σε παρόμοιο πλαίσιο, το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει στο σώμα υπερβολική παραγωγή αδρεναλίνης, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε νυχτερινές εφιδρώσεις. Αυτό είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα σε όσους πάσχουν από διαβήτη και μπορεί επίσης να συμβεί αν έχετε πιει πολύ αλκοόλ πριν από τον ύπνο.

Τα φάρμακα προκαλούν νυχτερινές εφιδρώσεις;

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να είναι ο ένοχος για νυχτερινές εφιδρώσεις, ιδίως τα αντικαταθλιπτικά. Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η πραγματική επικράτηση, πιστεύεται ότι έως και το 22% των ατόμων που λαμβάνουν SSRIs εμφανίζουν υπερβολική εφίδρωση. Παρομοίως, ορισμένα φάρμακα κατά του πόνου, φάρμακα κατά του διαβήτη και ορμονικά φάρμακα απαριθμούν την εφίδρωση ως πιθανή παρενέργεια.

Πώς οι νυχτερινές εφιδρώσεις συνδέονται με τον HIV;

Εάν διαπιστώσετε ότι χάνετε επίσης βάρος χωρίς προφανή λόγο, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν γενικό ιατρό, καθώς αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής κατάστασης. Επίσης, αν έχετε διαγνωστεί με λέμφωμα ή HIV, οι νυχτερινές εφιδρώσεις που συνοδεύονται από ανεξήγητη απώλεια βάρους μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι η ασθένειά σας εξελίσσεται.

Εάν οι νυχτερινές εφιδρώσεις σας μπορούν να αποδοθούν στην εμμηνόπαυση, ίσως θελήσετε να εξετάσετε τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT). Και αν ο γενικός γιατρός πιστεύει ότι φταίει η φαρμακευτική σας αγωγή, η επίλυση του προβλήματος μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η συνταγογράφηση κάτι διαφορετικού.

Πότε πρέπει να ανησυχείτε για τις νυχτερινές εφιδρώσεις;

Αν ανησυχείτε για τις νυχτερινές εφιδρώσεις, η συζήτηση με έναν γενικό ιατρό μπορεί να σας βοηθήσει. Επειδή υπάρχουν τόσες πολλές πιθανές αιτίες νυχτερινής εφίδρωσης -και δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να διαφοροποιηθεί ένας τύπος εφίδρωσης από έναν άλλο- θα σας κάνει μια σειρά από ερωτήσεις για να σχηματίσει μια πληρέστερη εικόνα.

Για να διερευνήσει τις νυχτερινές εφιδρώσεις, ο γενικός ιατρός θα λάβει το ιατρικό σας ιστορικό και μπορεί να σας εξετάσει για να διαπιστώσει αν υπάρχει κάποια υποκείμενη ιατρική πάθηση. Ανάλογα με τα ευρήματα, μπορεί στη συνέχεια να σας ζητήσει να κάνετε εξετάσεις όπως εξετάσεις αίματος, ακτινογραφίες ή άλλες εξειδικευμένες έρευνες.

Θα πρέπει πάντα να επισκέπτεστε τον παθολόγο εάν οι νυχτερινές εφιδρώσεις σας συνοδεύονται από πυρετό, βήχα, διάρροια, τοπικό πόνο ή άλλα ανησυχητικά συμπτώματα. Και ενώ οι νυχτερινές εφιδρώσεις κάθε τόσο δεν είναι πιθανώς κάτι ανησυχητικό, αξίζει να αναζητήσετε συμβουλή αν είναι επίμονες.

Πώς να προλάβετε τις νυχτερινές εφιδρώσεις;

Τις περισσότερες φορές, όμως, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής αρκούν για την αντιμετώπιση των νυχτερινών εφιδρώσεων και η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι απαραίτητη. Για παράδειγμα, μπορείτε να προσπαθήσετε να αποφεύγετε τα καυτερά πικάντικα φαγητά, το αλκοόλ και την καφεΐνη, να κάνετε ασκήσεις χαλαρωτικής αναπνοής πριν από τον ύπνο και να βελτιώσετε την «υγιεινή του ύπνου» σας.

Κάνοντας απλές προσαρμογές στις συνήθειες του ύπνου σας, όπως το να αφαιρείτε τις κουβέρτες από το κρεβάτι σας, να έχετε το παράθυρο του υπνοδωματίου σας ανοιχτό τη νύχτα ή να φοράτε ελαφρύτερες πιτζάμες, μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη και την ανακούφιση από τον νυχτερινό ιδρώτα.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved