Άσκηση και Υγεία

Ο Διαλογισμός και οι τεχνικές χαλάρωσης μειώνουν την αρτηριακή πίεση

Υπάρχουν αρκετές πρακτικές που ηρεμούν το μυαλό και κατά συνέπεια, αυτή η ηρεμία μειώνει την αρτηριακή πίεση, ειδικά σε ανθρώπους που πάσχουν από υπέρταση. Όλες αυτές οι πρακτικές είναι τύποι διαλογισμού, οι οποίες χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους για να φτάσουν σε μια κατάσταση που συχνά περιγράφεται ως «στοχαστική συνειδητοποίηση» ή «ξεκούραστη εγρήγορση». Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες αρχίζουν να αντιλαμβάνονται όλο και καλύτερα το πώς αυτές οι διανοητικές αλλαγές επηρεάζουν το καρδιαγγειακό σύστημα και συμβάλλουν στην διαχείριση πολλών παθήσεων, δεν υπάρχουν εν τούτοις πολλές μελέτες που να συγκρίνουν μια αποτελεσματική θεραπεία με τον διαλογισμό. Επιπρόσθετα, πολλοί από τους εθελοντές που προσφέρονται να λάβουν μέρος σε πολλές μελέτες, ήδη κάνουν διαλογισμό στην καθημερινότητά τους, οπότε τα οφέλη που παρουσιάζονται κατά την διάρκεια των μελετών, μπορεί να μην είναι αντικειμενικά. Όμως, υπάρχουν και καλά σχεδιασμένες μελέτες που υποδεικνύουν ότι ο διαλογισμός μπορεί να μειώσει ελαφρά την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με το American Heart Association.

Ποιες τεχνικές διαλογισμού συστήνονται για τη μείωση του άγχους και κάτ΄επέκτασιν της αρτηριακής πίεσης;

Μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι οι ασκήσεις προσοχής και ο διαλογισμός μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση. Οι ασκήσεις προσοχής, που αναπτυχθήκαν από τον Δρ. Jon Kabat-Zinn, από το Ιατρική Σχολή του πανεπιστήμιου της Μασαχουσέτης στο Worcester, Mass.,χρησιμοποιούνται πλέον ευρέως σε πολλές χώρες και πόλεις του κόσμου.

Μια σχετική τεχνική, που σχεδιάστηκε για να προκαλεί τη λεγόμενη ανταπόκριση χαλάρωσης, αναπτύχθηκε από τον Δρ. Herbert Benson, ομότιμο διευθυντή του ινστιτούτου Benson-Henry της Mind Body Medicine που συνεργάζεται με το Harvard. Η ανταπόκριση χαλάρωσης είναι ουσιαστικά το αντίθετο της ανταπόκρισης του σώματος στο άγχος. Αυτή η αυτόματη χαλαρωτική ανταπόκριση του εγκεφάλου, έχει πτυχές του υπερβατικού διαλογισμού και του διαλογισμού που βασίζεται στην προσοχή.

Μάλιστα, μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον ίδιο τον Δρ. Benson βρήκε ότι η συγκεκριμένη τεχνική μπορεί να βοηθήσει, τόσο στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, όσο και στη διαχείριση πολλών άλλων ασθενειών που προκαλούνται ή επιδεινώνονται από το άγχος. Η μελέτη λοιπόν, διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι συμμετέχοντες που έπασχαν από απομονωμένη συστολική υπέρταση και στην μελέτη έκαναν ασκήσεις ανταπόκρισης χαλάρωσης, είχαν περισσότερες πιθανότητες να ελέγξουν την αρτηριακή τους πίεση και μάλιστα τόσο αποτελεσματικά, που θεωρητικά θα μπορούσαν να σταματήσουν ακόμη και την φαρμακευτική αγωγή που λάμβαναν.

Περαιτέρω έρευνα διαπίστωσε ότι όταν η αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων μειωνόταν κατά την διάρκεια των ασκήσεων ανταπόκρισης χαλάρωσης, τα γονίδια που προάγουν τη φλεγμονή και τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων ήταν λιγότερο δραστικά, ενώ τα γονίδια που  βοηθούν τα αιμοφόρα αγγεία να διευρυνθούν και να χαλαρώσουν ήταν πιο ενεργά. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, αυτό το όφελος μπορεί να οφείλεται στο μονοξείδιο του αζώτου, ένα μόριο που παράγεται στο σώμα και μεταξύ άλλων βοηθά στη χαλάρωση και τη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων, διατηρώντας την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα. Μάλιστα, μια πιο μικρή μελέτη, ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό το αποτέλεσμα διαπιστώνοντας ότι οι άνθρωποι που έκαναν ασκήσεις ανταπόκρισης χαλάρωσης για 8 εβδομάδες, είχαν υψηλότερα επίπεδα νιτρικού οξειδίου στην αναπνοή τους, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που δεν έδειξε καμία τέτοια αλλαγή.

Σε κάθε περίπτωση, ο Δρ Benson συνιστά τις ασκήσεις ανταπόκρισης χαλάρωσης, δύο φορές την ημέρα, για 10 – 20 λεπτά. Με αυτή την σύσταση συμφωνούν και οι ειδικοί του διαλογισμού.

Πώς θα κάνετε σωστά ασκήσεις ανταπόκρισης χαλάρωσης:

  • Καθίστε σε ένα ήσυχο μέρος με τα μάτια κλειστά.
  • Χαλαρώστε τους μυς του σώματος σας και επαναλάβετε σιωπηλά μια λέξη, φράση, ήχο ή σύντομη προσευχή της επιλογής σας, ξανά και ξανά.
  • Όταν άλλες σκέψεις παρεμβαίνουν σε αυτό που κάνετε, αφήστε τις να έρθουν αλλά εσείς συνεχίστε να επαναλαμβάνετε την λέξη, φράση κλπ που επιλέξατε και θα διαπιστώσετε ότι αυτές οι σκέψεις, από μόνες τους θα αρχίσουν να απομακρύνονται.
  • Το αποτέλεσμα αυτής της απομάκρυνσης είναι η ηρεμία του μυαλού και κατά συνέπεια η μείωση της αρτηριακής πίεσης.


+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved