Καρδιά και αγγεία

Ο επαρκής ύπνος μπορεί να αντισταθμίσει ορισμένους παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, η έρευνα έχει δείξει ότι ορισμένες συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα και η καθιστική ζωή, μπορούν να βλάψουν την υγεία της καρδιάς.

Μια νέα μελέτη όμως, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Mayo Clinic Proceedings, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν τον καλύτερο τρόπο ζωής, μπορούν να εξουδετερώσουν τις επιπτώσεις του στην καρδιαγγειακή υγεία, απλά και μόνο με το να κοιμούνται περισσότερο. (Η καθιστική ζωή μπορεί να είναι εξίσου κακή για την καρδιακή υγεία με την παχυσαρκία)

Ο επαρκής ύπνος μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων;

Η μελέτη, ανέλυσε δεδομένα από σχεδόν 400.000 ανθρώπους που ήταν εγγεγραμμένοι στην UK Biobank (μια βιοϊατρική βάση δεδομένων), από τις 13 Μαρτίου του 2006 έως την 1η Οκτωβρίου του 2010. Στην αρχή της μελέτης, κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε καρδιαγγειακή νόσο.

Οι ερευνητές βαθμολόγησαν τον τρόπο ζωής του κάθε συμμετέχοντα με βάση τέσσερα κριτήρια:

Ακολούθως βαθμολόγησαν τον ύπνο τους με βάση άλλα κριτήρια, όπως η διάρκεια του ύπνου, το πότε κοιμόντουσαν, αν αντιμετώπιζαν αϋπνία, αν ροχάλιζαν και αν κοιμόντουσαν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Κατά την περίοδο της μελέτης, 10.218 άτομα εμφάνισαν καρδιακή νόσο. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι είχαν κακές συνήθειες ύπνου και όχι και τόσο καλές συνήθειες στην καθημερινότητά τους, είχαν 25% αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και 29% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Αυτός ο κίνδυνος ήταν χαμηλότερος σε όσους είχαν κακές συνήθειες που αφορούν τον τρόπο ζωής τους, αλλά καλύτερες συνήθειες ύπνου. Τα άτομα με καλύτερες συνήθειες ύπνου συνδέθηκαν με 18% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 17% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής. (7 απλά βήματα για αποφυγή της καρδιακής προσβολής)

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα πιο πάνω αποτελέσματα δείχνουν ότι η τήρηση μιας υγιούς ρουτίνας ύπνου, μπορεί να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο που προκύπτει από ένα όχι και τόσο υγιεινό τρόπο ζωής.

Ο Lu Qi, MD, PhD, συν-συγγραφέας της μελέτης και πρόεδρος και καθηγητής στο τμήμα επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Tulane, υπογράμμισε ότι ολοένα και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι οι συμπεριφορές ύπνου μπορούν να επηρεάσουν την υγεία και ο ύπνος σχετίζεται στενά με παράγοντες του τρόπου ζωής που επηρεάζουν την καρδιαγγειακή υγεία, όπως η διατροφική πρόσληψη, η σωματική δραστηριότητα και η παχυσαρκία. Ως εκ τούτου, η ερευνητική ομάδα, υπέθεσε ότι η αλλαγή στα πρότυπα του ύπνου θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις των κακών συνηθειών που επηρεάζουν την καρδιαγγειακή υγεία.

Γιατί ο ύπνος αντισταθμίζει τις κακές συνήθειες που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς;

Η μελέτη δεν εξέτασε το γιατί τα καλά πρότυπα ύπνου ευνοούν την καρδιαγγειακή υγεία, αντισταθμίζοντας άλλους ανθυγιεινούς παράγοντες κινδύνου, απλά βρήκε ότι υπάρχει κάποια συσχέτιση μεταξύ ύπνου και καλής καρδιαγγειακής υγείας. (Ο υπερβολικός ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου)

Παρόλα αυτά, ο Qi επισήμανε ότι ορισμένες ανθυγιεινές συνήθειες αυξάνουν κάποιους παράγοντες κινδύνου που οδηγούν σε καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως η LDL (κακή) χοληστερίνη, η αρτηριακή πίεση και η σωματική φλεγμονή, που ο ύπνος λειτουργεί εναντίον τους. (Ο ακανόνιστος ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων)

Όπως εξήγησε, ο υγιής ύπνος μπορεί να μειώσει την επίδραση αυτών των παραγόντων, ενώ αντίθετα, ο κακός ύπνος μπορεί να έχει επιπλέον φλεγμονώδεις επιπτώσεις στα αιμοφόρα αγγεία. Ως εκ τούτου, υπογράμμισε ότι ένας άνθρωπος που κοιμάται περισσότερο, έχει λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσει φλεγμονώδεις επιδράσεις στα αιμοφόρα αγγεία του. (Πώς σχετίζεται ο ύπνος με τη φλεγμονή;)

Ο επαρκής ύπνος μπορεί να εξαλείψει εντελώς την επίδραση των κακών συνηθειών στην καρδιαγγειακή υγεία;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο επαρκής ύπνος δεν μπορεί να εξαλείψει εντελώς την επίδραση των κακών συνηθειών στην καρδιαγγειακή υγεία. Ως εκ τούτου, για καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία προτείνουν:


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Getting Enough Sleep Might Offset Some Risk Factors for Heart Disease https://www.verywellhealth.com/sleep-heart-disease-5219801

The American Heart Association Diet and Lifestyle Recommendations https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/nutrition-basics/aha-diet-and-lifestyle-recommendations