Καρδιά και αγγεία

O επιπολασμός της υπέρτασης είναι υψηλότερος στις αγροτικές περιοχές από ότι στις αστικές

Ο επιπολασμός της υπέρτασης παρουσιάζει διαφορές ανάλογα με την περιοχή που ζει κάποιος και καθώς φαίνεται είναι υψηλότερος στις αγροτικές περιοχές σε σύγκριση με τις αστικές περιοχές, σύμφωνα με νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο τεύχος της 8ης Μαΐου της Εβδομαδιαίας Έκθεσης των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Τι διεπίστωσαν οι ερευνητές για τον επιπολασμό της υπέρτασης σε αγροτικές και αστικές περιοχές;

Το 2017, περίπου ένας στους τρεις ενήλικες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ανέφερε ότι διαγνώστηκε με υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση). Αν και ο επιπολασμός της υπέρτασης είναι καλά τεκμηριωμένος σε εθνικό και πολιτειακό επίπεδο στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ειδικοί γνωρίζουν πολύ λίγα για τις διαφορές που παρουσιάζει ανάμεσα στις αγροτικές και στις αστικές περιοχές και σε επίπεδο νομών.

Η Claudine M. Samanic, από το CDC στην Ατλάντα και οι συνεργάτες της, ανέλυσαν δεδομένα από 442.641 ενήλικες, οι οποίοι συμμετείχαν στο Σύστημα Παρακολούθησης Παραγόντων Κινδύνου Συμπεριφοράς το 2017, με σκοπό να εξετάσουν την έκταση της αυτοαναφερόμενης υπέρτασης και της χρήσης αντιυπερτασικών φαρμάκων από άτομα αγροτικών, αστικών περιοχών και διαφόρων νομών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Μετά την ανάλυση των δεδομένων τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν το 40% των συμμετεχόντων που ζούσαν σε αγροτικές περιοχές και το 29,4% των συμμετεχόντων που ζούσαν σε πιο αστικές  περιοχές, ανέφεραν ότι είχαν υπέρταση. Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι στις πιο αγροτικές περιοχές, σε σύγκριση με τις πιο αστικές περιοχές υπάρχει υψηλότερος επιπολασμός υπέρτασης σε όλες σχεδόν τις ηλικίες και στα δύο φύλα και σε όλα τα υπόλοιπα δημογραφικά χαρακτηριστικά που λήφθηκαν υπόψη.

Επίσης, σε όλους τους Νομούς των Ηνωμένων Πολιτειών, παρατηρήθηκε ότι ο επιπολασμός της υπέρτασης κυμαινόταν από 18% έως 55%, αλλά διαπιστώθηκε ότι ήταν υψηλότερος στους νοτιοανατολικούς νομούς σε σύγκριση με τους βόρειους νομούς.

Τέλος, διαπιστώθηκε ότι μεταξύ των ενηλίκων με υπέρταση, ο επιπολασμός της χρήσης αντιυπερτασικών φαρμάκων σε επίπεδο νομού κυμαινόταν από 54,3% έως 84,7%, με τους κάτοικους των αγροτικών περιοχών να χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο τα αντιϋπερτασικά φάρμακα σε σχέση με τους κάτοικους των αστικών περιοχών.

Όπως υπογράμμισαν οι ερευνητές στο τέλος της μελέτης τους, σήμερα το CDC συνεργάζεται με όλες τις πολιτείες με στόχο την βελτίωση της θεραπείας και του ελέγχου της υπέρτασης. Έχουν δημιουργηθεί ομάδες με γιατρούς, νοσηλευτές, φαρμακοποιούς, διατροφολόγους και διάφορα άτομα που εργάζονται στις κοινότητες, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτός ο υψηλός επιπολασμός. Επίσης, έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό και η τηλεϊατρική, η οποία είναι πολύ βοηθητική για την παρακολούθηση των ασθενών που κατοικούν σε πιο αγροτικές περιοχές.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

CDC: Prevalence of hypertension higher in rural versus urban areas https://medicalxpress.com/news/2020-05-cdc-prevalence-hypertension-higher-rural.html

CDC: Overall prevalence of self-reported hypertension 32.4 percent https://medicalxpress.com/news/2020-04-cdc-prevalence-self-reported-hypertension-percent.html

Prevalence of Self-Reported Hypertension and Antihypertensive Medication Use by County and Rural-Urban Classification — United States, 2017 https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/mm6918a1.htm?s_cid=mm6918a1_w

CDC: Prevalence of Hypertension Higher in Rural Versus Urban Areas https://www.practiceupdate.com/content/cdc-prevalence-of-hypertension-higher-in-rural-versus-urban-areas/100392