Εγκυμοσύνη

Έρπης ζωστήρ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Είναι επικίνδυνος;

Όταν ακούμε τη λέξη “έρπητας ζωστήρας“, οι περισσότεροι από εμάς σκεφτόμαστε μια περίεργη ασθένεια που προσβάλλει μόνο τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας ,όπως οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο ιός του έρπητα ζωστήρα μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, είτε αυτό οφείλεται στην ηλικία, είτε στο στρες, είτε σε υπάρχουσα ασθένεια, είτε – ναι – στην εγκυμοσύνη.

Επειδή οι μέλλουσες μητέρες είναι πιο ευάλωτες σε κάθε είδους ιούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυξάνεται και ο κίνδυνος να προσβληθούν από έρπητα ζωστήρα.

Τι ακριβώς είναι όμως ο έρπητας ζωστήρας και πώς μοιάζει στην εγκυμοσύνη;

Ποια είναι τα συμπτώματα του έρπητα ζωστήρα;

Ένα κόκκινο εξάνθημα είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της λοίμωξης από έρπητα ζωστήρα- συνήθως εμφανίζεται σε μια μικρή περιοχή στη μία πλευρά του σώματος, συχνά στο πρόσωπο, την πλάτη ή τον κορμό. Το εξάνθημα μπορεί να περιλαμβάνει φουσκάλες γεμάτες με υγρό και μπορεί να προκαλεί φαγούρα, κάψιμο ή αίσθηση πόνου. Λίγες ημέρες πριν από την εμφάνιση του εξανθήματος, μπορεί να αισθάνεστε το δέρμα σας μουδιασμένο, να μυρμηγκιάζει, έντονη  φαγούρα ή να είναι ευαίσθητο στην αφή.

Ενώ πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το μόνο σύμπτωμα του έρπητα ζωστήρα είναι ένα ερεθιστικό εξάνθημα, άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Παρόλο που αυτά τα συμπτώματα θα είναι δυσάρεστο να αντιμετωπιστούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν υπάρχει κίνδυνος για το μωρό σας με μια λοίμωξη από έρπητα ζωστήρα.

Η έκθεση στην ανεμοβλογιά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι δυνητικά πιο επικίνδυνη για το μωρό εάν δεν έχετε εμβολιαστεί και δεν έχετε ανοσία στον ιό, αλλά αυτοί οι κίνδυνοι δεν ισχύουν για τον έρπητα ζωστήρα ,ο οποίος μπορεί να εμφανιστεί μόνο όταν έχετε ήδη εκτεθεί στην ανεμοβλογιά.

Ποιες είναι οι αιτίες του έρπητα ζωστήρα;

Ο έρπητας ζωστήρας είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό της ανεμευλογιάς-ζωστήρα (VZV), ο οποίος είναι ο ίδιος ιός που προκαλεί την ανεμευλογιά. Μόλις αναρρώσετε από την ανεμοβλογιά, ο VZV παραμένει αδρανής στο σώμα σας- αυτό σημαίνει ότι δεν έχετε πλέον συμπτώματα ανεμοβλογιάς, αλλά ο ιός μπορεί να επανενεργοποιηθεί αργότερα στη ζωή σας. Εάν επανενεργοποιηθεί, ο VZV προκαλεί έρπητα ζωστήρα.

Εάν δεν είχατε ποτέ ανεμοβλογιά, τότε δεν μπορείτε να προσβληθείτε από έρπητα ζωστήρα. Ο έρπητας ζωστήρας από μόνος του δεν είναι μεταδοτικός, αλλά αν κάποιος που δεν είχε ανοσία στην ανεμοβλογιά εκτεθεί σε κάποιον με έρπητα ζωστήρα, το άτομο αυτό θα μπορούσε να προσβληθεί από ανεμοβλογιά (δεδομένου ότι και οι δύο ασθένειες προκαλούνται από τον ίδιο ιό).

Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία σας, τόσο πιο πιθανό είναι να πάθετε έρπητα ζωστήρα, αν και ο ιός μπορεί επίσης να επανενεργοποιηθεί σε άτομα με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), περίπου 1 στους 3 ανθρώπους θα πάθει έρπητα ζωστήρα.

Πώς γίνεται η διάγνωση του έρπητα ζωστήρα;

Είναι αρκετά εύκολο για το γιατρό σας να αναγνωρίσει μια περίπτωση έρπητα ζωστήρα: αν γνωρίζετε ότι είχατε πάθει ανεμοβλογιά στο παρελθόν και έχετε επώδυνο εξάνθημα στη μία πλευρά του σώματος ή του προσώπου σας, μαζί με οποιοδήποτε άλλο από τα κοινά συμπτώματα έρπητα ζωστήρα, πιθανότατα θα διαγνωστείτε με έρπητα ζωστήρα.

Οι περισσότερες περιπτώσεις έρπητα ζωστήρα υποχωρούν εντός δύο έως τεσσάρων εβδομάδων. Λίγες ημέρες μετά την έναρξη των αρχικών σας συμπτωμάτων, το εξάνθημα είναι πιθανό να εμφανιστεί (το ίδιο και συμπτώματα όπως ο πυρετός και η κόπωση). Συνήθως χρειάζονται περίπου 7 έως 10 ημέρες για να στεγνώσουν οι φουσκάλες του εξανθήματος και να βγάλουν κρούστα, αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να εξαφανιστούν οι κρούστες και να καθαρίσει πλήρως το δέρμα σας.

Είναι σημαντικό να αποφεύγετε να ξύνετε ή να σκαλίζετε τις φουσκάλες και τις κρούστες, καθώς και να διατηρείτε το δέρμα καθαρό και στεγνό, για να αποφύγετε τη μόλυνση.

Αφού υποχωρήσει η λοίμωξη, μπορεί να εξακολουθείτε να νιώθετε κάποιο νευρικό πόνο στην περιοχή όπου είχατε το εξάνθημα.

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας για τον έρπητα ζωστήρα κατά την εγκυμοσύνη;

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε έρπητα ζωστήρα, θα πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως έναν γιατρό. Αν και δεν είναι πιθανό να προκαλέσει επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να διαπιστώσετε ότι αισθάνεστε πιο άβολα από τα συμπτώματά σας σε σχέση με τον μέσο άνθρωπο.

Είναι σημαντικό να σημειώσετε ότι οποιοδήποτε εξάνθημα στο πρόσωπό σας, ειδικά κοντά στα μάτια σας, θα πρέπει να το δει αμέσως ένας γιατρός. Οι φουσκάλες κοντά στα μάτια ή τα αυτιά σας μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στην όραση και την ακοή σας.

Η επίσκεψη σε γιατρό στην αρχή της λοίμωξης μπορεί επίσης να σας επιτρέψει να συντομεύσετε τη διάρκεια της ασθένειάς σας. Πρέπει επίσης να γνωρίζετε πώς να αντιμετωπίζετε με ασφάλεια τα συμπτώματά σας- δεν είναι ασφαλές να χρησιμοποιούνται όλα τα φάρμακα και τα προϊόντα χωρίς ιατρική συνταγή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης .

Ποια είναι η θεραπεία του έρπητα ζωστήρα;

Επειδή ο έρπητας ζωστήρας είναι ιός, δεν μπορείτε να τον θεραπεύσετε με αντιβιοτικά ή άλλα φάρμακα. Μπορείτε όμως συχνά να χρησιμοποιήσετε ένα αντιιικό φάρμακο για να συντομεύσετε τη διάρκεια της ασθένειάς σας και να μειώσετε τα συμπτώματα.

Υπάρχουν τρία αντιιικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία του έρπητα ζωστήρα:

  • Acyclovir
  • Valacyclovir
  • Famciclovir

Ως επί το πλείστον, αυτά τα αντιιικά φάρμακα είναι ασφαλή για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά εάν υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι για τη μητέρα ή το μωρό από τη μη θεραπεία της ιογενούς λοίμωξης.

Αν και ο έρπητας ζωστήρας από μόνος του δεν είναι επικίνδυνος για εσάς ή το μωρό σας, ορισμένα από τα συμπτώματα -ιδιαίτερα όταν είναι σοβαρά ή παρατεταμένα- μπορεί να είναι επιβλαβή. Ο πυρετός ή η αφυδάτωση, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη.

Η ακεταμινοφαίνη θεωρείται ασφαλής για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την ανακούφιση από τον πόνο και τον πυρετό, αλλά ο γιατρός σας μπορεί να σας επιτρέψει να χρησιμοποιήσετε και άλλες επιλογές ανακούφισης από τον πόνο, όπως επιθέματα λιδοκαΐνης ή τοπικά αναλγητικά.

Μερικές κοινές θεραπείες για τη διαχείριση του νευρικού πόνου, όπως τα αντισπασμωδικά και τα αντικαταθλιπτικά, μπορεί να μην συνιστώνται από το γιατρό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Άλλες σπιτικές θεραπείες για τον κνησμό, όπως τα αντιισταμινικά και οι δροσερές κομπρέσες, είναι γενικά ασφαλείς για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά είναι πάντα καλή ιδέα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες.

Πώς γίνεται η πρόληψη του έρπητα ζωστήρα;

Δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προλάβετε τον έρπητα ζωστήρα εάν είχατε προηγουμένως ανεμοβλογιά, δεδομένου ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε εάν ο VZV επανενεργοποιείται στο σώμα σας ή όχι. Ωστόσο, υπάρχει ένα εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα, το οποίο μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης κατά περίπου 50 %.

Πολλοί ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα επιλέγουν να εμβολιαστούν για να βοηθήσουν τις πιθανότητές τους να προλάβουν τη μόλυνση.

Ο γιατρός σας μπορεί να μη συστήσει εμβολιασμό κατά του έρπητα ζωστήρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά αν δεν είστε ακόμη έγκυος (δηλαδή σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος στο εγγύς μέλλον), μπορεί να μπορείτε να κάνετε το εμβόλιο πριν από την εγκυμοσύνη, αν πιστεύετε ότι μπορεί να είστε ευάλωτη στη μόλυνση ενώ περιμένετε μωρό.

Διαφορετικά, εάν είστε ανοσοκατασταλμένη, μπορείτε να συνεργαστείτε με τον γιατρό σας για να διαχειριστείτε την κατάστασή σας και να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα σε όσο το δυνατόν καλύτερη λειτουργία. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι επίσης σημαντικό να παρακολουθείτε τα επίπεδα του στρες και του άγχους σας.

Τέλος, ενώ η λήψη του εμβολίου κατά της ανεμευλογιάς ως παιδί δεν σας αποτρέπει πλήρως από το να πάθετε ποτέ έρπητα ζωστήρα, βοηθάει πολύ: μια μελέτη του 2019 στο Pediatrics δείχνει ότι τα παιδιά που έκαναν το εμβόλιο κατά της ανεμευλογιάς είχαν 78% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν έρπητα ζωστήρα.

Εάν εμβολιαστήκατε κατά της ανεμοβλογιάς ως παιδί, αυτό μειώνει την πιθανότητα να εμφανίσετε έρπητα ζωστήρα ως έγκυος ενήλικη.

+ 8 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved