Τι αισθάνεσαι;

Μολυσματικές ασθένειες

Ο ιός SARS-CoV-2 μεταδίδεται και με τα δάκρυα

Κινέζοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί και μέσω των δακρύων, όταν οι ασθενείς παρουσιάσουν μια οφθαλμολογική κατάσταση που ονομάζεται επιπεφυκίτιδα.

Μπορεί να εξαπλωθεί ο κορωνοϊός μέσω των δακρύων;

Μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα, διαπίστωσε ότι από τους 38 ασθενείς με COVID-19 που μελετήθηκαν, οι δώδεκα είχαν επιπεφυκίτιδα, δηλαδή κόκκινα και ερεθισμένα μάτια. Σε δύο ασθενείς, ο κορωνοϊός υπήρχε τόσο στα ρινικές, όσο και στις οφθαλμικές εκκρίσεις τους.

Όπως εξήγησε ο ερευνητής, Δρ. Liang Liang, του τμήματος οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου China Three Gorges στο Yichang, ορισμένοι ασθενείς με COVID-19 έχουν οφθαλμικά συμπτώματα και ενδεχομένως ο κορωνοϊός να υπάρχει στις εκκρίσεις του επιπεφυκότα τους (στα δάκρυα τους). Να σημειώσουμε ότι ο επιπεφυκότας είναι ένα λεπτό, διαφανές στρώμα ιστού που ευθυγραμμίζει το εσωτερικό βλέφαρο και καλύπτει μέρος του λευκού του ματιού.

Ο κορωνοϊός, λοιπόν, δεδομένου ότι υπάρχει στα δάκρυα, μπορεί να εξαπλωθεί όταν κάποιος τρίψει τα μολυσμένα μάτια του και έπειτα αγγίζει κάποιον άλλον ή κατά τη διάρκεια μιας οφθαλμολογικής εξέτασης. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 31 Μαρτίου στο JAMA Oftalmology, όσο πιο σοβαρής μορφής είναι η COVID-19 του ασθενούς, τόσο πιο πιθανό είναι ότι θα έχει και επιπεφυκίτιδα.

Πως μπορούν να προστατευθούν οι άνθρωποι από την διάδοση του κορωνοϊού μέσω των ματιών;

Με βάση τα προαναφερθέντα ευρήματα, οι γιατροί και οι νοσηλευτές θα πρέπει να φορούν προστατευτικά γυαλιά, ασπίδες προσώπου και γάντια, δήλωσε ο Δρ. Liang.

Μάλιστα, μια οφθαλμίατρος της Νέας Υόρκης, σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, δήλωσε ότι οι άνθρωποι γενικότερα θα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με τα μάτια τους και την χρήση φακών επαφής για περαιτέρω προστασία. Ο Δρ Prachi Dua, οφθαλμίατρος στο νοσοκομείο Manhattan Eye, Ear and Throat, από την πλευρά του, σημείωσε ότι αν και η επιπεφυκίτιδα αποτελεί σπάνια εκδήλωση αυτής της ασθένειας, πρέπει να λαμβάνονται όλες οι προφυλάξεις για την αποτροπή της και ανάμεσα σε αυτές τις προφυλάξεις είναι και το συχνό πλύσιμο των χεριών.

Γενικότερα, οι ασθενείς και οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η COVID-19 μπορεί να εκδηλωθεί με οφθαλμική ερυθρότητα, οίδημα και σχίσιμο, οπότε αυτοί οι ασθενείς θα πρέπει να αναζητήσουν και να έχουν την κατάλληλη φροντίδα, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση εγκαίρως και να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού.

Τέλος, ο Δρ Alfred Sommer, καθηγητής επιδημιολογίας και διεθνούς υγείας στην Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health στη Βαλτιμόρη, έγραψε ένα άρθρο το οποίο έχει άμεση σχέση με την μελέτη, στο οποίο ανέφερε ότι ο επιπεφυκότας μπορεί να αποτελέσει πηγή μόλυνσης και διάδοσης του κορωνοϊού. Αυτό σημαίνει ότι ο κορωνοϊός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω των δακρύων και των ματιών των ασθενών. Οπότε, όπως τόνισε και σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, ένα ακόμη προστατευτικό μέτρο είναι το να μην εκτελούνται τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εκτός από τις πολύ επείγουσες καταστάσεις.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι