Μολυσματικές ασθένειες

Ο ιός του AIDS μολύνει και τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου!

Τα εγκεφαλικά κύτταρα μπορούν να φιλοξενήσουν και να εξαπλώσουν τον ιό HIV στον οργανισμό

Για τον περισσότερο κόσμο είναι γνωστό ότι ο ιός του AIDS προσβάλλει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και έτσι καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα με το πέρασμα του χρόνου. Ο άνθρωπος γίνεται ευάλωτος σε λοιμώξεις, αλλά και στον καρκίνο. Λιγότεροι γνωρίζουν, ίσως, ότι ο ιός του AIDS προσβάλλει και τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου μας, για αυτό και ασθενείς του AIDS σε προχωρημένο στάδιο μπορούν να αναπτύξουν ακόμα και αλλαγή στη συμπεριφορά τους.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αστροκύτταρα, ένας τύπος εγκεφαλικών κυττάρων, μπορούν να φιλοξενήσουν τον ιό HIV και στη συνέχεια να τον εξαπλώσουν σε ανοσοκύτταρα που κυκλοφορούν έξω από τον εγκέφαλο σε άλλα όργανα.

Στην μελέτη, παρατηρήθηκε, ότι ο HIV μετακινήθηκε από τον εγκέφαλο, μέσω αυτής της οδού, ακόμα και όταν αντιμετωπίστηκε με συνδυασμένη αντιρετροϊκή θεραπεία (cART), μια τυπική θεραπεία για τον ιό HIV. Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές του Rush University Medical Center στο Σικάγο και δημοσιεύθηκε στο PLOS Pathogens, χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

«Αυτή η μελέτη καταδεικνύει τον κρίσιμο ρόλο του εγκεφάλου, ως «δεξαμενή» του HIV, που είναι ικανός να μολύνει εκ νέου τα περιφερειακά όργανα με τον ιό», δήλωσε ο Jeymohan Joseph, Ph.D., επικεφαλής του HIV Neuropathogenesis, Genetics and Therapeutics Branch στο Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας του NIH, το οποίο συγχρηματοδότησε τη μελέτη. «Τα ευρήματα δείχνουν ότι για να εξαλειφθεί ο HIV από το σώμα, οι στρατηγικές θεραπείας πρέπει να αντιμετωπίζουν και το ρόλο που παίζει το κεντρικό νευρικό σύστημα», πρόσθεσε.

Πώς διαδίδεται ο HIV από τον εγκέφαλο σε άλλα σημεία του σώματος;

Ο HIV επιτίθεται στο ανοσοποιητικό σύστημα μολύνοντας CD4 + Τ -κύτταρα, έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων που είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της μόλυνσης. Χωρίς θεραπεία, ο HIV μπορεί να καταστρέψει τα CD4 + T -κύτταρα, μειώνοντας την ικανότητα του οργανισμού να προκαλεί ανοσοαπόκριση, με αποτέλεσμα τελικά την ασθένεια του AIDS.

Η αντιρετροϊκή θεραπεία, η οποία καταστέλλει αποτελεσματικά τις μολύνσεις από τον ιό HIV, βοήθησε πολλά άτομα με HIV να ζήσουν περισσότερα πιο υγιή χρόνια. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι πολλοί ασθενείς που λαμβάνουν αντιρετροϊκά φάρμακα, παρουσιάζουν σημάδια νευρογνωστικών διαταραχών, που σχετίζονται με τον HIV, όπως προβλήματα σκέψης και μνήμης. Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι ο HIV εισέρχεται στον εγκέφαλο εντός οκτώ ημερών από τη μόλυνση, αλλά δεν γνωρίζουν πολλά για το εάν τα μολυσμένα κύτταρα του εγκεφάλου, μπορούν να απελευθερώσουν τον ιό και να μολύνουν άλλους ιστούς του σώματος.

Ο εγκέφαλος περιέχει δισεκατομμύρια αστροκύτταρα, τα οποία εκτελούν μια ποικιλία εργασιών, από την υποστήριξη της επικοινωνίας μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων έως τη διατήρηση του αιματοεγκεφαλικού φραγμού. Η Lena Al-Harthi, Ph.D και η ερευνητική της ομάδα από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush, για να καταλάβουν, εάν ο ιός HIV μπορεί να μετακινηθεί από τον εγκέφαλο στα περιφερειακά όργανα, μεταμόσχευσαν ανθρώπινα μολυσμένα με HIV αστροκύτταρα και υγιή αστροκύτταρα στον εγκέφαλο ποντικιών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μεταμοσχευμένα μολυσμένα με HIV αστροκύτταρα, διέδωσαν τον ιό σε CD4 + Τ -κύτταρα στον εγκέφαλο, τα οποία μετανάστευσαν από τον εγκέφαλο στο υπόλοιπο σώμα, διαδίδοντας τη μόλυνση σε περιφερικά όργανα, όπως ο σπλήνας και οι λεμφαδένες. Διαπίστωσαν, επίσης, ότι η έξοδος του HIV από τον εγκέφαλο παρατηρήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα, όταν τα ζώα έλαβαν αντιρετροϊκή θεραπεία. Όταν η αντιρετροϊκή θεραπεία διακόπηκε, το DNA/RNA ήταν πλέον ανιχνεύσιμο στον σπλήνα, υποδηλώνοντας τη διάδοση της ιογενούς λοίμωξης.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι ο ιός HIV δεν παγιδεύεται στον εγκέφαλο, αλλά μπορεί και μετακινείται πίσω σε περιφερειακά όργανα, μέσω της διακίνησης των λευκοκυττάρων», δήλωσε η Δρ. Al-Harthi. «Επίσης, ρίχνει φως στο ρόλο των αστροκυττάρων, στην υποστήριξη της αναπαραγωγής του HIV στον εγκέφαλο, ακόμη και με αντιρετροϊκή θεραπεία».

Πηγή: Al-Harthi et al. (2020)

Σημαντικότητα μελέτης

Σύμφωνα με την Δρ. Al-Harthi, αυτές οι πληροφορίες είναι πολύ σημαντικές για τις στρατηγικές θεραπείας του HIV, οι οποίες πρέπει να μπορούν να στοχεύουν και να εξαλείφουν αποτελεσματικά τις δεξαμενές αντιγραφής και επαναμόλυνσης του HIV.

«Ο HIV απειλεί σε παγκόσμιο επίπεδο τη δημόσια υγεία, καθώς επηρεάζει 30 έως 40 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Για να βοηθήσουμε τους ασθενείς, πρέπει να κατανοήσουμε πλήρως το πώς ο HIV επηρεάζει τον εγκέφαλο και άλλα σημεία του σώματος που βασίζονται σε ιστούς», δήλωσε η May Wong, Ph.D., διευθύντρια προγράμματος για το NeuroAIDS και τις μολυσματικές ασθένειες στο νευροπεριβάλλον, στο Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών του NIH και το Stroke, το οποίο συγχρηματοδότησε τη μελέτη. Αν και απαιτούνται πρόσθετες μελέτες που να επαναλαμβάνουν αυτά τα ευρήματα, αυτή η μελέτη μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά σε αυτήν την κατανόηση.


+ 1 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

https://journals.plos.org/plospathogens/article?id=10.1371/journal.ppat.1008381 https://journals.plos.org/plospathogens/article?id=10.1371/journal.ppat.1008381