Καρκίνος

Ο καρκίνος αυξάνει τα ποσοστά θνησιμότητας από COVID-19

Τα άτομα με καρκίνο, όταν προσβληθούν από τον ιό SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο COVID-19, έχουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έχουν καρκίνο, σύμφωνα με τους ερευνητές του Montefiore Health System και του Albert Einstein College of Medicine. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του Cancer Discovery, είναι η μεγαλύτερη έρευνα που πραγματοποιήθηκε μέχρι στιγμής για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των καρκινοπαθών που έχουν μολυνθεί με COVID-19.

Γιατί οι καρκινοπαθείς έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από COVID-19;

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι οι καρκινοπαθείς είναι πιο ευάλωτοι στο να νοσήσουν πιο βαριά και πιο πιθανόν να πεθάνουν από τον κορωνοϊό, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη λήψη περεταίρω μέτρων πρόληψης από τους εν λόγω ασθενείς. Στην περίπτωση όμως που μολυνθούν, υπάρχει άμεση ανάγκη για στενή παρακολούθησή τους.

Στην εν λόγω μελέτη συμμετείχαν 218 ασθενείς με καρκίνο που βρέθηκαν θετικοί στη COVID-19, από τις 18 Μαρτίου έως τις 8 Απριλίου 2020 στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης, από τους οποίους πέθαναν συνολικά οι 61, ένα δραματικά υψηλό ποσοστό θνησιμότητας, που αντιστοιχεί στο 28%.

Όπως υπογράμμισε ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, ο Balazs Halmos, αυτό το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας μπορεί να οφείλεται στο εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών αυτών, στην μεγάλη τους ηλικία και στη, αντικαρκινική θεραπεία που λαμβάνουν, η οποία έπρεπε να συνδυαστεί με θεραπείες για τον κορωνοϊό. Από την πλευρά του, ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Amit Verma, τόνισε ότι τα δεδομένα της μελέτης υποδηλώνουν ότι οι θεραπείες για τον καρκίνο, όχι μόνο δεν πρέπει να σταματούν, αλλά πρέπει να αναπτυχθούν στρατηγικές για να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανές εκθέσεις των καρκινοπαθών στην COVID-19 και να επανεκτιμηθούν οι θεραπείες για τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς που πάσχουν από καρκίνο.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί ότι η χρονική περίοδος κατά την οποία αυτοί οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία, ήταν όταν ο έλεγχος για κορωνοϊό γινόταν σχεδόν αποκλειστικά σε ασθενέστερους, συμπτωματικούς ασθενείς που χρειάζονταν νοσηλεία. Αυτό μπορεί, εν μέρει, να εξηγήσει το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας στον πληθυσμό των καρκινοπαθών της μελέτης. Ωστόσο, ακόμη όταν τα ποσοστά θνησιμότητας των καρκινοπαθών με COVID-19 συγκρίθηκαν με τα ποσοστά θνησιμότητας σε μη καρκινοπαθείς ασθενείς με COVID-19, την ίδια χρονική περίοδο στην Νέα Υόρκη, φάνηκε ότι και πάλι οι καρκινοπαθείς παρουσίασαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Ποια είναι τα ποσοστά θνησιμότητας που αντιστοιχούν σε κάθε τύπο καρκίνου;

Η ερευνητική ομάδα, διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με COVID-19 και με αιματολογικούς καρκίνους, όπως η λευχαιμία και το λέμφωμα, είχαν το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας: 37% (20 από 54 ασθενείς). Για ασθενείς με στέρεους κακοήθεις όγκους το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 25% (41 από 164). Επίσης, εντόπισαν διαφορές και ανάμεσα στους ασθενείς με στερεούς όγκους:  το ποσοστό θνησιμότητας για ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα ήταν 55% και με καρκίνο του παχέος εντέρου ήταν 38%, σε σύγκριση με τα ποσοστά θνησιμότητας για καρκίνο του μαστού που ήταν  14% και για καρκίνο του προστάτη που ήταν 20%.

Επίσης, κάποιες άλλες καταστάσεις σε συνδυασμό με τον καρκίνο και την COVID-19, όπως η προχωρημένη ηλικία, η υπέρταση, οι καρδιακές παθήσεις και η χρόνια πνευμονική νόσος, συσχετίστηκαν με την αυξημένη θνησιμότητα.

Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι μια λεπτομερής ανάλυση των ασθενών με καρκίνο που πέθαναν από COVID-19, έδειξε ότι οι περισσότεροι από τους μισούς – 37 από τους 61 – ζούσαν σε μέρη με υψηλότερο κίνδυνο έκθεσης στην COVID-19, όπως γηροκομεία και νοσοκομεία, για 30 ημέρες περίπου πριν διαγνωστούν με κορωνοϊό και πριν εφαρμοστούν ευρέως τα μέτρα κοινωνικών αποστάσεων, πράγμα που τονίζει την αναγκαιότητα των προληπτικών μέτρων.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved