Πρόληψη και θεραπεία

Ο καύσωνας συνεχίζεται, λάβετε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας!

Τις τελευταίες μέρες, στην χώρα εκδηλώνονται ακραία υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες φαίνεται να μην υποχωρούν, ούτε την δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου. Δυστυχώς, η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί τα επόμενα χρόνια, όσο δεν λαμβάνονται αποτελεσματικά μέτρα από τις κυβερνήσεις των Κρατών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ παγκοσμίως, το 1/3 των θανάτων από υψηλές θερμοκρασίες οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.  Οι θερμοκρασίες αυτές θέτουν σε κίνδυνο μια σημαντική μερίδα ατόμων του πληθυσμού, τα οποία συνίσταται να ακολουθήσουν συγκεκριμένα βήματα για να μην επιβαρύνουν περαιτέρω την υγεία τους.

Ποια άτομα βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου κατά την διάρκεια του καύσωνα;

Σχεδόν όλοι μας γνωρίζουμε άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Οι ηλικιωμένοι κατά κύριο λόγο, αλλά και οποιοσδήποτε λαμβάνει συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή,  τύπου διουρητικά φάρμακα, θα επηρεαστεί περισσότερο από τις υψηλές θερμοκρασίες. Οι συχνότερες αιτίες που ενήλικα άτομα μεταφέρονται στο νοσοκομείο λόγω υψηλών θερμοκρασιών, είναι η ηλίαση, η θερμοπληξία, οξεία νεφρική ανεπάρκεια και ανισορροπία των ηλεκτρολυτών. Τα ηλικιωμένα άτομα εισάγονταν στο νοσοκομείο ακόμα και 5 μέρες από την τελευταία περίοδο καύσωνα.

Άτομα που εγκυμονούν πρέπει να αποφεύγουν να κυκλοφορούν όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, καθώς η έκθεση σε συνεχείς υψηλές θερμοκρασίες και ατμοσφαιρική μόλυνση συγχέεται με πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης. Κάποιες άλλες παθήσεις των οποίων οι κίνδυνοι επιπλοκών αυξάνονται με την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες είναι οι παρακάτω:

  • Διαβήτης τύπου Ι ή ΙΙ: παρατηρείται δυσκολία ρύθμισης της γλυκόζης και της θερμοκρασίας σώματος σε διαβητικά άτομα όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες στο περιβάλλον.
  • Πνευμονικές παθήσεις: οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι το όζον που βρίσκεται στις ανώτερες στοιβάδες της ατμόσφαιρας δρα ως φίλτρο ενάντια στις επιβλαβείς υπεριώδεις ακτινοβολίες. Ωστόσο, το όζον που βρίσκεται στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας, συγκεκριμένα στην τροπόσφαιρα, είναι ένας ρύπος, και συνδέεται με φαινόμενα φωτοχημικού νέφους σε αστικά κέντρα, και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Η αύξηση της θερμοκρασίας αυξάνει τα επίπεδα του «κακού» όζοντος, παράλληλα με αυξημένο ρίσκο αφυδάτωσης. Επιπλέον, άτομα που καπνίζουν, έχουν άσθμα, ή κάποια χρόνια πάθηση των πνευμόνων, μπορεί να νιώσουν εντονότερα δύσπνοια, ακόμα και αν βρίσκονται επί τω πλείστο σε εσωτερικούς χώρους.
  • Ψυχικές παθήσεις και διαταραχές: Κατά την διάρκεια καύσωνα, παθήσεις όπως συναισθηματικές διαταραχές και η σχιζοφρένεια τείνουν να εκδηλώνονται εντονότερα. Επιπλέον, περιστατικά βίας, ανθρωποκτονιών και  αυτοκτονιών σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες.
  • Καρδιαγγειακές παθήσεις: σε συνθήκες καύσωνα αυξάνεται το ρίσκο καρδιακής προσβολής, καρδιακής ανεπάρκειας και αρρυθμιών.

Τι μπορούν να κάνουν όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, κατά την διάρκεια του καύσωνα;

Εφόσον δεν προβλέπεται οι θερμοκρασίες να μειώνονται και δεδομένου ότι είμαστε κάτοικοι μιας Μεσογειακής χώρας όπου κάθε καλοκαίρι θα επικρατεί μια περίοδος καύσωνα, πρέπει να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας, ακολουθώντας κάποια απλά βήματα:

  • Παραμείνετε ενυδατωμένοι: αλλά διαβάστε προσεκτικά τα συστατικά των ποτών με ηλεκτρολύτες, ειδικότερα αν πάσχετε από διαβήτη, καθώς κάποια περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις ζάχαρης. Έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό.
  • Ενημερωθείτε για τον καιρό από το πρωί και αποφύγετε να βγείτε έξω αν οι θερμοκρασίες προβλέπονται να είναι υψηλές. Ειδικότερα αν τα συμπτώματα σας χειροτερεύουν όταν επικρατεί καύσωνας, να είστε σε επαγρύπνηση σε περίπτωση που χρειαστεί να ενημερώσετε τον γιατρό σας.
  • Προσπαθήστε να διατηρείτε το σπίτι σας δροσερό, με την χρήση κλιματιστικών ή  ανεμιστήρων. Κρατήστε παντζούρια και κουρτίνες κλειστά. Αν χρειαστεί να βγείτε από το σπίτι, φροντίστε να μην είναι σε ώρες αιχμής, ή να μεταφερθείτε άμεσα σε κάποιο κατάστημα με κλιματισμό και ενημερώστε κάποιον, αν παρατηρήσετε συμπτώματα ηλίασης ή θερμοπληξίας.

Μείνετε σε επαφή

Η κλιματική αλλαγή θα επιφέρει σοβαρές αλλαγές στην καθημερινότητα μας, και τα συνεχή κύματα καύσωνα είναι μια από αυτές. Αν λαμβάνετε πολλαπλές φαρμακευτικές αγωγές ή ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, δείξτε ιδιαίτερη προσοχή αυτές και τις επόμενες μέρες. Ενημερώστε τον γιατρό σας σε περίπτωση που δεν αισθάνεστε καλά, και προσπαθήστε να έχετε ένα δίκτυο επικοινωνίας με άλλους συγγενείς, φίλους ή γείτονες, όπου θα ελέγχετε και μεταξύ σας, αν κάποιος παρουσιάζει συμπτώματα λόγω ζέστης.

+ 9 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Extreme heat: Staying safe if you have health issues https://www.health.harvard.edu/blog/extreme-heat-staying-safe-if-you-have-health-issues-202108062563

Sports Drinks https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/sports-drinks/

Effectiveness of National Weather Service heat alerts in preventing mortality in 20 US cities https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29649774/

Cause-Specific Risk of Hospital Admission Related to Extreme Heat in Older Adults https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2084889

MEDICAL DIAGNOSES OF HEAT WAVE-RELATED HOSPITAL ADMISSIONS IN OLDER ADULTS https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6040588/

Managing diabetes in the heat: potential issues and concerns https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20150024/

Respiratory Effects of Indoor Heat and the Interaction with Air Pollution in Chronic Obstructive Pulmonary Disease https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27684429/

Estimating the number of excess deaths attributable to heat in 297 United States counties https://journals.lww.com/environepidem/Fulltext/2020/06000/Estimating_the_number_of_excess_deaths.1.aspx?context=LatestArticles

The burden of heat-related mortality attributable to recent human-induced climate change https://www.nature.com/articles/s41558-021-01058-x