Καρκίνος

Ο κίνδυνος λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 αυξάνεται για τους ασθενείς με καρκίνο

Οι ασθενείς με καρκίνο έχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή λοίμωξη από τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί τη νόσο Covid-19, με τον υψηλότερο κίνδυνο να παρατηρείται στους ασθενείς με αιματολογικό καρκίνο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Oncology. (Θυμός και καρκίνος: Υπάρχει άραγε σύνδεση;)

Ο κίνδυνος λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2 αυξάνεται για τους ασθενείς με καρκίνο;

Η Inna Y. Gong, MD, Ph.D., από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο και το Sunnybrook Health Sciences Centre και οι συνεργάτες της, εξέτασαν τη συσχέτιση του εμβολιασμού κατά της COVID-19, με τις επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις και τις επιπλοκές της νόσου, σε ασθενείς με καρκίνο, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που αποτελείτο από άτομα χωρίς καρκίνο. (COVID-19: Η πρώτη γραμμή της ανοσοποιητικής άμυνας είναι βραχύβια και έχουμε επαναμολύνσεις)

Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν δεδομένα από 289.400 εμβολιασμένους ασθενείς με καρκίνο (39.880 με αιματολογικό καρκίνο και 249.520 με συμπαγή καρκίνο) και 1.157.600, αντίστοιχα, άτομα χωρίς καρκίνο.

Μετά την ανάλυση των δεδομένων τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με αιματολογικό καρκίνο, είχαν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό SARS-CoV- 2 (προσαρμοσμένη αναλογία κινδύνου [aHR], 1,33, 95% διάστημα εμπιστοσύνης [CI], 1,20 έως 1,46, P < 0,001), αλλά οι ασθενείς με συμπαγή καρκίνο δεν είχαν αυτόν τον κίνδυνο (aHR, 1,00; 95% CI, 0,96 έως 1,05, P = 08. ). (COVID-19: Επηρεάζει τον εγκέφαλο 6 μήνες μετά τα συμπτώματα)

Οι σοβαρές εκβάσεις της COVID-19 (συνδυασμός νοσηλείας και θανάτου) ήταν σημαντικά υψηλότερες σε ασθενείς με καρκίνο, σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς καρκίνο (aHR, 1,52, 95% CI, 1,42 έως 1,63, P < 0,001).

Ο κίνδυνος για σοβαρές επιπτώσεις ήταν υψηλότερος στους ασθενείς με αιματολογικό καρκίνο, σε σύγκριση με τα άτομα με συμπαγείς όγκους (aHRs [95% CIs], 2,51 [2,21 έως 2,85, P < 0,001] και 1,43 [1,24 έως 1,64, P < 0,001], αντίστοιχα). Ο κίνδυνος σοβαρών εκβάσεων της COVID-19 αυξήθηκε περαιτέρω για τους ασθενείς που λαμβάναν ενεργή θεραπεία, ειδικά για εκείνους που λάμβαναν θεραπεία κατά του CD20. Χαμηλότερη μόλυνση και επιπλοκές από τη νόσο COVID-19 παρατηρήθηκαν με την τρίτη δόση του εμβολίου. (Απώλεια γεύσης και όσφρησης από COVID-19: Σημαίνει υψηλότερο επίπεδο αντισωμάτων)

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, τα ευρήματα της μελέτης τους υποστηρίζουν σθεναρά την ανάγκη ιεράρχησης των πληθυσμών υψηλού κινδύνου για αναμνηστικό εμβολιασμό και ταχεία αντιική θεραπεία για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από τον SARS-CoV-2, δεδομένου ότι η εξάπλωσή του συνεχίζεται και οι αυξήσεις στις μολύνσεις οδηγούν σε αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα. (Καρκίνος: Ποια είναι τα στάδια και οι βαθμίδες του; Ποια η σημασία τους;)

Τι καλούμε με τον όρο “καρκίνος”;

Ο καρκίνος είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ομάδα ασθενειών, οι οποίες προκαλούνται από  μη φυσιολογικό και ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό κυττάρων. Οι καρκίνοι μπορούν να εξαπλωθούν (να κάνουν μετάσταση) σε άλλα όργανα και ιστούς του σώματος. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο καρκίνος είναι μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου. (Κόκκινο κρέας και καρκίνος: Νέα στοιχεία υπέρ της συσχέτισής τους)

Πόσοι διαφορετικοί τύποι καρκίνου υπάρχουν;

Οι καρκίνοι παίρνουν το όνομα τους ανάλογα με το σημείο του σώματος στο οποίο αναπτύσσονται και ανάλογα με τον τύπο των κυττάρων που χρησιμοποιούν για να δημιουργηθούν. (Καρκίνος: Μειώνονται τα ποσοστά θανάτου)

Υπάρχουν διάφοροι όροι που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν συγκεκριμένους τύπους καρκίνου, όπως:

  • Καρκίνωμα: Πρόκειται για τον καρκίνο, ο οποίος ξεκινά από το δέρμα ή τους ιστούς των οργάνων.
  • Σάρκωμα: Πρόκειται για τον καρκίνο που αναπτύσσεται στους συνδετικούς ιστούς, όπως για παράδειγμα στα οστά, στους μυς, στον χόνδρο ή στα αιμοφόρα αγγεία.
  • Λευχαιμία: Πρόκειται για τον καρκίνο που αναπτύσσεται στον μυελό των οστών, ο οποίος παράγει κύτταρα του αίματος.
  • Λέμφωμα και Μυέλωμα: Πρόκειται για καρκίνους του ανοσοποιητικού συστήματος.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Risk for SARS-CoV-2 breakthrough infection increased for cancer patients https://medicalxpress.com/news/2023-01-sars-cov-breakthrough-infection-cancer-patients.html

Association of COVID-19 Vaccination With Breakthrough Infections and Complications in Patients With Cancer https://jamanetwork.com/journals/jamaoncology/fullarticle/2800127

Adults with blood cancers respond to booster, not initial dose of COVID-19 vaccine https://medicalxpress.com/news/2022-07-adults-blood-cancers-booster-dose.html