Πρόληψη και θεραπεία

Ο ψευδάργυρος μειώνει τη σοβαρότητα κρυολογήματος και γρίπης

Πολλοί είναι αυτοί που με το πρώτο σημάδι του κρυολογήματος ή της γρίπης, στρέφονται προς τα συμπληρώματα ψευδαργύρου. Σήμερα, μια νέα μελέτη έρχεται να υποστηρίξει πως αυτή η συνήθεια είναι σωστή. Συγκεκριμένα, Αυστραλοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα ψευδαργύρου βελτιώνουν τα συμπτώματα των αναπνευστικών λοιμώξεων, όπως το κρυολόγημα, η γρίπη, η ιγμορίτιδα και η πνευμονία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές της μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο BMJ Open, πολλές μη συνταγογραφούμενες θεραπείες για το κρυολόγημα και τον βήχα, προσφέρουν ελάχιστα και βραχυπρόθεσμα οφέλη, καθιστώντας τον ψευδάργυρο ως μια πιο αποτελεσματική φυσική εναλλακτική.

Ο ψευδάργυρος μπορεί να βοηθήσει στο κρυολόγημα και τη γρίπη;

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, Jennifer Hunter, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Ερευνών Υγείας NICM στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Σίδνεϊ στο Penrith της Νέας Νότιας Ουαλίας και την ερευνητική της ομάδα, ο ψευδάργυρος έχει κερδίσει την προσοχή των ερευνητών επειδή συμβάλλει στην ανοσία, στην καταπολέμηση της φλεγμονής, στην επούλωση των ιστών, στην αρτηριακή πίεση και στην απόκριση των ιστών σε περίπτωση έλλειψης οξυγόνου.

Για να μάθουν περισσότερα σχετικά με τις δυνατότητες του ψευδάργυρου, οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερες από δώδεκα κλινικές δοκιμές που περιελάμβαναν περισσότερους από 5.400 ενήλικες. Όλες είχαν δημοσιευθεί σε 17 Αγγλικές και Κινεζικές βάσεις δεδομένων έως τον Αύγουστο του 2020. Καμία από αυτές δεν εξέτασε συγκεκριμένα την χρήση ψευδαργύρου στην πρόληψη ή τη θεραπεία της COVID-19.

Με βάση τα δεδομένα τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι παστίλιες ήταν η πιο συχνά χρησιμοποιημένη μέθοδος πρόσληψης ψευδαργύρου, ακολουθούμενη από ρινικά σπρέι και τζελ. Οι δόσεις πρόσληψης βέβαια, διέφεραν σημαντικά ανάλογα με το σκεύασμα και για το αν ο ψευδάργυρος χρησιμοποιείτο για πρόληψη ή για θεραπεία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, οι παστίλιες ψευδαργύρου και το ρινικό σπρέι, συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο, αποτρέπουν περίπου πέντε νέες αναπνευστικές λοιμώξεις ανά 100 άτομα το μήνα και μειώνουν σημαντικά (α) την πιθανότητα σοβαρών συμπτωμάτων, όπως ο πυρετός και (β) ασθένειες που μοιάζουν με γρίπη.

Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι με τη χρήση ρινικού σπρέι ψευδαργύρου ή υπογλώσσιων, τα συμπτώματα έτειναν να υποχωρούν δυο μέρες νωρίτερα κατά μέσο όρο, συγκριτικά με την χρήση του εικονικού φάρμακου. Παράλληλα, οι ασθενείς που χρησιμοποίησαν ρινικό σπρέι ή υπογλώσσιο ψευδάργυρου είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναρρώσουν από την πρώτη εβδομάδα της ασθένειάς τους, σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Τέλος, η ομάδα της Hunter δεν βρήκε καμία συσχέτιση ανάμεσα στην χρήση ψευδαργύρου και τη μειωμένη ημερήσια σοβαρότητα των συμπτωμάτων, αλλά διαπίστωσε ότι υπάρχει σημαντική μείωση της σοβαρότητας των κλινικών συμπτωμάτων την τρίτη μέρα της ασθένειας. Τονίζεται ότι δεν αναφέρθηκαν σοβαρές παρενέργειες ανάμεσα στα άτομα που χρησιμοποίησαν τα συμπληρώματα ψευδαργύρου.

Συμπερασματικά

Στο τέλος της μελέτης τους, οι ερευνητές ανέφεραν ότι ο ψευδάργυρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτική επιλογή για γρηγορότερη ανάρρωση, από ανθρώπους που δεν θέλουν να στραφούν προς τα αντιβιοτικά.

Ο πνευμονολόγος του Lenox Hill Hospital της Νέας Υόρκης, Δρ. Len Horovitz, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, εξήγησε ότι «τα περισσότερα κλινικά στοιχεία υποστηρίζουν ότι τα συμπληρώματα ψευδαργύρου μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά, τόσο για την πρόληψη, όσο και για την θεραπεία του κρυολογήματος και άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού, ωστόσο οι ασθενείς είναι καλό να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν από την χρήση τους, κυρίως σε ότι αφορά την δοσολογία».