Μολυσματικές ασθένειες

Ο θερμός καιρός θα επιβραδύνει την εξάπλωση του κορωνοϊού;

Με την έναρξη του καλοκαιριού, πολλοί ελπίζουν ότι ο θερμότερος καιρός θα επιβραδύνει την εξάπλωση του SARS-CoV-2, του νέου κορωνοϊού που προκαλεί την νόσο COVID-19. Την ελπίδα αυτή έρχονται να ενισχύσουν κάποια εργαστηριακά πειράματα, τα οποία βρήκαν κάποιες ενδείξεις ότι η αυξημένη θερμοκρασία και υγρασία, μπορεί να μειώσει τη βιωσιμότητα του SARS-CoV-2, δεδομένου ότι και άλλοι κορωνοϊοί που προκαλούν λιγότερο σοβαρές ασθένειες, όπως το κοινό κρυολόγημα, εξαπλώνονται πιο αργά από άνθρωπο σε άνθρωπο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ο θερμός καιρός θα επιβραδύνει την εξάπλωση του κορωνοϊού;

Προς το παρόν, πολλοί ερευνητές διατηρούν τις αμφιβολίες τους ότι η πανδημία COVID-19 θα χαλαρώσει το καλοκαίρι. ‘Έτσι, κάποιοι ειδικοί στη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών σε συνεργασία με ειδικούς μοντελοποίησης του κλίματος, διεξήγαγαν μια σειρά υπολογιστικών προσομοιώσεων, σε μια προσπάθεια να δουν τον τρόπο με τον οποίο ο ιός θα εξαπλωθεί τους επόμενους μήνες.  Αυτή η ερευνητική ομάδα, διαπίστωσε ότι η έλλειψη ανοσίας των ανθρώπων στο SARS-CoV-2 και όχι ο καιρός, θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας που θα οδηγήσει στη συνεχιζόμενη, ταχεία εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, τόσο το καλοκαίρι, όσο και το φθινόπωρο.

Αυτές οι απογοητευτικές προβλέψεις, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Science, προέρχονται από μελέτες με επικεφαλείς τις Rachel Baker και Bryan Grenfell στο Princeton Environmental Institute, Princeton, NJ. Σημειώνεται, ότι το εργαστήριο Grenfell μελετά εδώ και καιρό τη δυναμική των μολυσματικών ασθενειών, όπως η εποχική γρίπη και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV). Πέρυσι, η ομάδα δημοσίευσε μία από τις πρώτες μελέτες που αναφέρεται στο πώς το θερμό κλίμα μπορεί να επηρεάσει τη δυναμική αυτών των ασθενειών τα επόμενα χρόνια. Αυτές οι μελέτες επικεντρώθηκαν σε γνωστές ανθρώπινες μολυσματικές ασθένειες, αλλά λόγω του γεγονότος ότι ο νέος κορωνοϊός ήταν μέχρι πρόσφατα άγνωστος, δεν είναι σαφές το πώς οι εποχιακές διακυμάνσεις του καιρού θα μπορούσαν να διαμορφώσουν την εξάπλωση του.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα μαθηματικό μοντέλο, για να προσομοιώσουν το πώς οι εποχιακές αλλαγές στη θερμοκρασία, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πορεία της COVID-19 σε όλο τον κόσμο. Δεδομένου ότι οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πολλά για τον ιό, δημιούργησαν τρία διαφορετικά σενάρια με βάση το τι είναι γνωστό για το ρόλο του κλίματος στην εξάπλωση άλλων ιών, όπως οι ιοί που προκαλούν κρυολόγημα.

Και στα τρία σενάρια, φάνηκε ότι το κλίμα μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εποχιακό παράγοντα για τον έλεγχο της COVID-19, στην περίπτωση όμως που ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων μιας κοινότητας, έχει ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα έναντι λοιμώξεων. Στην πραγματικότητα, η ομάδα διαπίστωσε ότι, ακόμη και αν κάποιος υποθέσει ότι το SARS-CoV-2 είναι τόσο ευαίσθητος στο κλίμα, όσο και οι άλλοι εποχιακοί ιοί, η καλοκαιρινή ζέστη δεν θα ήταν αρκετή από μόνη της για να επιβραδύνει την αρχική, ταχεία εξάπλωση του στον ανθρώπινο πληθυσμό. Αυτό φαίνεται και από την ταχεία εξάπλωση της COVID-19, στη Βραζιλία, τον Ισημερινό και σε άλλα τροπικά μέρη με υψηλές θερμοκρασίες.

Μακροπρόθεσμα, όταν οι άνθρωποι αρχίσουν να αποκτούν ανοσία, ενδέχεται η COVID-19 να αποκτήσει εποχιακό μοτίβο, παρόμοιο με εκείνο της γρίπης για παράδειγμα. Ωστόσο, πριν γίνει αυτό και σε μια προσπάθεια αποτροπής της, το NIH συνεργάζεται με διάφορους επιστήμονες από διάφορους τομείς, για να διασφαλίσει ότι στο άμεσο μέλλον θα είναι διαθέσιμες αποτελεσματικές θεραπείες και εμβόλια.

Συμπερασματικά

Το κλίμα, είναι ένας μόνο βασικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη στην αξιολόγηση της πορείας αυτής της ασθένειας. Ένα από τα μοντέλα αυτής της ερευνητικής ομάδας, δίνει ωστόσο, ένα σημάδι ελπίδας. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές συνδύασαν τα μέτρα προστασίας, όπως η φυσική απόσταση με το κλίμα και διαπίστωσαν ότι αυτός ο συνδυασμός είναι σε θέση να επιβραδύνει την εξάπλωση του ιού. Με βάση, λοιπόν αυτό, πρέπει να έχετε κατά νου ότι αυτό το καλοκαίρι, η χρήση μάσκας και τα δύο μέτρα απόσταση, θα είναι το πιο δυνατό σας όπλο.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Susceptible Supply Limits the Role of Climate in the Early SARS-CoV-2 Pandemic https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32423996/

Epidemic Dynamics of Respiratory Syncytial Virus in Current and Future Climates https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31797866/