Μολυσματικές ασθένειες

Ο βέλτιστος γλυκαιμικός έλεγχος μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα της COVID-19

Η ένεση ινσουλίνης, όπως είναι γνωστό βοηθά στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο, αλλά την ίδια στιγμή είναι σε θέση να μειώσει τον κίνδυνο των πιθανών κακών εκβάσεων που ενδεχομένως να προκύψουν στους ασθενείς που πάσχουν από υπεργλυκαιμία και έχουν προσβληθεί παράλληλα και με την μολυσματική νόσο COVID-19. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στις 19 Μαΐου, στο επιστημονικό περιοδικό Diabetes Care.

Η βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου μπορεί να βοηθήσει στα αποτελέσματα της COVID-19;

Ο Celestino Sardu, MD, Ph.D., από το Πανεπιστήμιο της Campania στην Καζέρτα της Ιταλίας και οι συνεργάτες του, εξέτασαν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο βέλτιστος γλυκαιμικός έλεγχος στους ασθενείς με υπεργλυκαιμία και COVID-19. Η ανάλυση περιελάμβανε 59 μολυσμένους ασθενείς με COVID-19, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν με μέτρια νόσο και γλυκαιμία εισαγωγής > 7,77 mmol / L (συμπεριλαμβανομένων 34 νομογλυκαιμικών και 25 υπεργλυκαιμικών).

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η μέση γλυκαιμία των ασθενών κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους ήταν 10,65 mmol / L στην ομάδα που δεν έλαβε ένεση ινσουλίνης και 7,69 mmol / L στην ομάδα που έλαβε ένεση ινσουλίνης. Στην υπεργλυκαιμική ομάδα τα επίπεδα ιντερλευκίνης-6 και D-διμερούς, ήταν σημαντικά υψηλότερα σε σύγκριση με τη νορμογλυκαιμική ομάδα, στη αρχή της νοσηλείας των ασθενών.

Επιπρόσθετα, τα επίπεδα ιντερλευκίνης-6 και D- διμερούς ήταν επίμονα υψηλότερα στους ασθενείς με υπεργλυκαιμία κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους στο νοσοκομείο, παρά το γεγονός ότι όλοι οι ασθενείς βρίσκονταν σε τυπική θεραπεία για αντιμετώπιση της COVID-19.

Επίσης, τόσο οι ασθενείς με υπεργλυκαιμία, όσο και οι ασθενείς με διαβήτη, είχαν υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν διαβήτη, αλλά είχαν νορμογλυκαιμία. Τέλος, οι ασθενείς με υπεργλυκαιμία που έλαβαν ένεση ινσουλίνης είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσο, σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν έλαβαν ένεση ινσουλίνης.

Συμπερασματικά

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο καλύτερος γλυκαιμικός έλεγχος, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της κακής εξέλιξης της μολυσματικής νόσου COVID-19. Συγκεκριμένα ανέφεραν: «Επειδή οι φλεγμονώδεις κυτοκίνες και η προπηκτική κατάσταση έχουν αποδειχθεί ότι προκαλούν κακή έκβαση στην υγεία των ασθενών με κορωνοϊό COVID-19, υποθέτουμε ότι ο βέλτιστος γλυκαιμικός έλεγχος, δηλαδή η μείωση της ιντερλευκίνης-6 και του D-διμερούς, είναι σε θέση να μειώσει τον κίνδυνο της κακής εξέλιξης της μολυσματικής νόσου».

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Improving glycemic control may also aid COVID-19 outcomes https://medicalxpress.com/news/2020-05-glycemic-aid-covid-outcomes.html

Age, CRP up risk for mortality in diabetes with COVID-19 https://medicalxpress.com/news/2020-05-age-crp-mortality-diabetes-covid-.html

Outcomes in Patients With Hyperglycemia Affected by Covid-19: Can We Do More on Glycemic Control? https://care.diabetesjournals.org/content/early/2020/05/15/dc20-0723