Έγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Ο υπερβολικός ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Μια νέα κινέζικη μελέτη, ισχυρίζεται ότι ο ύπνος που διαρκεί περισσότερο από εννέα ώρες κάθε βράδυ ή συνοδεύεται από μερικές ώρες το μεσημέρι, αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τι έδειξε η μελέτη;

Για να πραγματοποιήσει την μελέτη της, η ομάδα του Δρ. Xiaomin Zhang, καθηγητή στο Τμήμα Επαγγελματικής και Περιβαλλοντικής Υγείας του Πανεπιστημίου Huazhong στο Wuhan της Κίνας, συγκέντρωσε στοιχεία από σχεδόν 32.000 άτομα από την Κίνα, των οποίων η μέση ηλικία τους ήταν 62 ετών. Σημειώνεται ότι στην μελέτη λήφθηκαν υπόψη και διάφοροι άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και το κάπνισμα. Στα 6 χρόνια, κατά μέσο όρο παρακολούθησης των συμμετεχόντων, 1500 άτομα υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Εξετάζοντας λοιπόν τις ώρες που κοιμόντουσαν οι συμμετέχοντες σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες κινδύνου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κοιμόντουσαν εννέα ή περισσότερες ώρες τη νύχτα είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που κοιμόντουσαν επτά ώρες ή και λιγότερες κάθε βράδυ. Επιπρόσθετα, οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν και πολλές ώρες τη νύχτα και το μεσημέρι, είχαν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν για περισσότερο από 90 λεπτά το μεσημέρι διέτρεχαν 25% μεγαλύτερο κίνδυνο συγκριτικά με τους ανθρώπους που δεν κοιμόντουσαν καθόλου ή κοιμόντουσαν μόνο για 30 λεπτά το μεσημέρι.

Τέλος, ο ύπνος που δεν ήταν καλής ποιότητας, συνδέθηκε με 29% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σε σύγκριση με τα άτομα που ο ύπνος τους ήταν καλής ποιότητας. Όπως εξήγησε μάλιστα ο νευρολόγος Δρ Salman Azhar, διευθυντής στο νοσοκομείο Lenox Hill στη Νέα Υόρκη και ειδικός στο εγκεφαλικό επεισόδιο, η ποιότητα του ύπνου είναι πιο σημαντική από τον περισσότερο ύπνο, καθώς σύμφωνα με μελέτες, η αυπνία και η άπνοια ύπνου αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πώς συνδέεται ο ύπνος με το εγκεφαλικό επεισόδιο;

Στην βάση αυτών των ευρημάτων ο Δρ. Zhang, υπογράμμισε ότι οι ενήλικες και οι ηλικιωμένοι, πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στο χρόνο που κοιμούνται και στην ποιότητα του ύπνου τους, καθώς η ποιότητα και ο χρόνος του ύπνου μπορούν να αποτελέσουν συμπληρωματικές παρεμβάσεις πρόληψης για το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Όπως διευκρινίζει, ότι τα εν λόγω ευρήματα δεν υποδηλώνουν ότι ο ύπνος μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά ότι υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ των δύο, αλλά δεν είναι σαφές το πώς συνδέονται μεταξύ τους.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο υπερβολικός ύπνος οδηγεί σε αδράνεια και η αδράνεια με την σειρά της σε υψηλή χοληστερίνη, παχυσαρκία, μειωμένο έλεγχο του σακχάρου του αίματος και της αρτηριακής πίεσης, καταστάσεις οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο  εγκεφαλικού επεισοδίου.