Άσκηση και Υγεία

Οδηγός φυσικοθεραπείας για την παχυσαρκία

Πώς αισθάνεται κάποιος που είναι παχύσαρκος;

Η παχυσαρκία μπορεί να δυσκολέψει τους ανθρώπους να κάνουν κοινές καθημερινές δραστηριότητες. Για παράδειγμα, ένα άτομο με παχυσαρκία μπορεί να δυσκολεύεται να περπατήσει, να ανέβει σκάλες ή να κάνει δουλειές στο σπίτι. Εάν είστε παχύσαρκοι, μπορεί να νιώθετε:

  • Κόπωση όταν κάνετε απλές καθημερινές δραστηριότητες
  • Πόνο στις αρθρώσεις, ιδίως στα πόδια και την πλάτη. Αυτό οφείλεται στην αυξημένη καταπόνηση των αρθρώσεων και των μυών του σώματος και στη μη επαρκή κίνηση
  • Προβλήματα στο περπάτημα, στο ανέβασμα σκαλοπατιών ή στο να παίζετε σωματικά δύσκολα παιχνίδια
  • Απογοήτευση ή κατάθλιψη επειδή δεν μπορείτε να χάσετε βάρος

Πώς μπορεί ένας φυσικοθεραπευτής να βοηθήσει με την παχυσαρκία;

Οι φυσικοθεραπευτές χρησιμοποιούν τα πιο πρόσφατα στοιχεία για να σχεδιάσουν θεραπευτικά προγράμματα για τις συγκεκριμένες ανάγκες και τους στόχους σας. Η συνεργασία με έναν φυσικοθεραπευτή μπορεί να σας βοηθήσει:

  • Να διαχειριστείτε το βάρος σας και να αποτρέψετε την παχυσαρκία.
  • Να αναπτύξετε ένα πρόγραμμα για την αντιμετώπιση προβλημάτων που μπορεί να επηρεάζουν την ικανότητά σας να είστε δραστήριοι. Ο φυσικοθεραπευτής σας μπορεί να σας διδάξει διασκεδαστικούς, ανώδυνους τρόπους άσκησης.
  • Να προοδεύσετε με ασφάλεια το επίπεδο σωματικής σας δραστηριότητας. Τα σωστά είδη και η σωστή ποσότητα άσκησης είναι σημαντικά.

Ο φυσικοθεραπευτής σας θα πραγματοποιήσει πλήρη αξιολόγηση. Αυτό θα περιλαμβάνει τη λήψη του ιστορικού της υγείας σας. Μπορεί να σας κάνει λεπτομερείς ερωτήσεις, όπως:

  • Πόση σωματική δραστηριότητα κάνετε καθημερινά;
  • Δυσκολεύεστε να κάνετε κάποιες καθημερινές δραστηριότητες;
  • Έχετε πόνο στις αρθρώσεις;
  • Έχετε άλλες παθήσεις ή προβλήματα που δυσχεραίνουν τη σωματική δραστηριότητα;
  • Παίρνετε φάρμακα για την παχυσαρκία ή για κάποια άλλη πάθηση;
  • Έχετε υποβληθεί σε κάποια χειρουργική επέμβαση που σχετίζεται με την παχυσαρκία σας;
  • Βρίσκεστε υπό την επίβλεψη ιατρού;
  • Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Ο φυσικοθεραπευτής σας θα πραγματοποιήσει εξετάσεις για να ελέγξει τη συνολική σας φυσική κατάσταση. Αυτές οι εξετάσεις θα αξιολογήσουν τα εξής:

Ο φυσικοθεραπευτής σας μπορεί επίσης να εκτελέσει ειδικές εξετάσεις παχυσαρκίας για να:

Ο φυσικοθεραπευτής σας μπορεί επίσης να συνεργαστεί με το γιατρό σας ή άλλους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. Ο γιατρός σας μπορεί να διατάξει περαιτέρω εξετάσεις για να αποκλείσει άλλες ιατρικές καταστάσεις. Θα συνεργαστεί μαζί σας για να βελτιώσετε τη δύναμή σας. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την αερόβια ικανότητά σας (ικανότητα μετατροπής του οξυγόνου σε ενέργεια κατά τη διάρκεια της άσκησης). Τόσο οι αερόβιες ασκήσεις όσο και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης βοηθούν στην απώλεια βάρους και στον έλεγχο του βάρους. Οι φυσικοθεραπευτές δημιουργούν ασφαλή, αποτελεσματικά προγράμματα φυσικής δραστηριότητας για να βοηθήσουν άτομα όλων των ηλικιών και ικανοτήτων. Μπορούν να σας βοηθήσουν να επιτύχετε τη συνιστώμενη ποσότητα σωματικής δραστηριότητας. Η έναρξη μιας διασκεδαστικής ρουτίνας άσκησης μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε καλύτερες επιλογές σχετικά με τη διατροφή σας. Οι φυσικοθεραπευτές μπορούν επίσης να αντιμετωπίσουν τους βασικούς λόγους για τις ανθυγιεινές συμπεριφορές. Μπορούν να σας βοηθήσουν:

  • Να εντοπίσετε και να ξεπεράσετε τα εμπόδια στη σωματική δραστηριότητα
  • Να αναπτύξετε υγιεινές συνήθειες
  • Να θέσετε προσωπικούς στόχους
  • Να διαμορφώσετε υγιείς συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να επιμείνετε στο πρόγραμμά σας

Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα θεραπείας του φυσικοθεραπευτή σας;

  1. Μείωση του πόνου. Ο φυσικοθεραπευτής σας μπορεί να σας διδάξει ασφαλείς τρόπους για να κάνετε δραστηριότητες με το λιγότερο δυνατό πόνο. Το να κινείστε περισσότερο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο. Ο φυσικοθεραπευτής σας θα αναπτύξει ένα πρόγραμμα για να σας βοηθήσει να κινείστε περισσότερο.
  2. Βελτίωση καρδιαγγειακής κατάστασης. Ο φυσικοθεραπευτής σας θα σχεδιάσει για εσάς ένα πρόγραμμα αερόβιας άσκησης για την καρδιά σας. Αυτό το πρόγραμμα θα βελτιώσει το μεταβολισμό σας (τη διαδικασία λήψης ενέργειας από την τροφή). Θα σας βοηθήσει επίσης να κάψετε περισσότερες θερμίδες. Οι φυσικοθεραπευτές βοηθούν ενήλικες, παιδιά και άτομα με αναπηρίες να κάνουν αερόβιες δραστηριότητες στο επίπεδο άνεσής τους.
  3. Βελτίωση δύναμης. Ο φυσικοθεραπευτής σας θα σας διδάξει ασκήσεις για την αντιμετώπιση της μυϊκής αδυναμίας ή τη βελτίωση της δύναμής σας. Η οικοδόμηση της μυϊκής δύναμης βοηθά:

Η ήπια και χαμηλού αντίκτυπου προπόνηση αντίστασης (με χρήση ελαστικών ταινιών) μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την καταπόνηση των αρθρώσεων.

  1. Βελτίωση της κίνησης. Ο φυσικοθεραπευτής σας θα επιλέξει συγκεκριμένες δραστηριότητες και θεραπείες για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της φυσιολογικής κίνησης των δύσκαμπτων αρθρώσεων. Αυτές μπορεί να ξεκινούν με παθητικές κινήσεις που εκτελεί ο φυσικοθεραπευτής σας για εσάς. Στη συνέχεια, θα προχωρήσετε σε ενεργητικές ασκήσεις που κάνετε μόνοι σας.
  2. Βελτίωση της ευελιξίας και της στάσης του σώματος. Ο φυσικοθεραπευτής σας θα προσδιορίσει αν κάποιος από τους κύριους μύες σας είναι σφιγμένος. Θα σας διδάξει πώς να διατείνετε απαλά τυχόν σφιχτούς μύες. Ο φυσικοθεραπευτής σας θα αξιολογήσει επίσης τη στάση του σώματός σας. Θα σας διδάξει ασκήσεις για να βελτιώσετε την ικανότητά σας να διατηρείτε τη σωστή στάση του σώματος. Η καλή στάση του σώματος μπορεί να κάνει την εκτέλεση δύσκολων δραστηριοτήτων ευκολότερη και λιγότερο επώδυνη. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την αναπνοή σας.
  3. Αύξηση των επιπέδων δραστηριότητας. Ο φυσικοθεραπευτής σας θα συζητήσει μαζί σας τους στόχους της δραστηριότητάς σας. Θα σχεδιάσει ένα ασφαλές θεραπευτικό πρόγραμμα που θα ανταποκρίνεται στις συγκεκριμένες ανάγκες σας, ώστε να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους σας με τον ταχύτερο και αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο.

Μπορεί να προληφθεί η παχυσαρκία και οι σχετικοί τραυματισμοί;

Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες διατροφής και σωματικής δραστηριότητας για την πρόληψη της παχυσαρκίας. Λάβετε υπόψη τα ακόλουθα:

  1. Κουνηθείτε! Προσθέστε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν στην καθημερινή σας ρουτίνα και αποφύγετε το πολύ καθισιό.
  2. Αποφύγετε την παρακολούθηση τηλεόρασης για περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα.
  3. Μην χρησιμοποιείτε υπολογιστή για περισσότερο από μία ώρα χωρίς διάλειμμα για σωματική δραστηριότητα.
  4. Χρησιμοποιήστε το σώμα σας όσο περισσότερο μπορείτε για να περπατάτε, να ανεβαίνετε σκάλες, να καθαρίζετε, να πλένετε τα πιάτα και άλλες καθημερινές δραστηριότητες που σας κρατούν σε κίνηση.
  5. Μάθετε τη σωστή διατροφή και τα μεγέθη των μερίδων για να ελέγχετε την πρόσληψη θερμίδων.
  6. Κάντε τουλάχιστον 30 λεπτά (ενήλικες) ή μία ώρα (παιδιά) σωματική δραστηριότητα (όπως περπάτημα) καθημερινά. Η συμβουλή αυτή ισχύει για τα άτομα με αναπηρία καθώς και για τα άτομα με τις περισσότερες χρόνιες παθήσεις. Πάντα να συμβουλεύεστε τον φυσικοθεραπευτή σας ή έναν πάροχο υγείας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης.
  7. Οι κατευθυντήριες γραμμές για τη σωματική δραστηριότητα για τους Αμερικανούς, συνιστούν στους ενήλικες να κάνουν 150 λεπτά αερόβιας δραστηριότητας μέτριας έντασης την εβδομάδα. Τα άτομα με χρόνιες παθήσεις θα πρέπει να είναι σωματικά δραστήρια όσο τους επιτρέπουν οι ικανότητες και οι παθήσεις τους.
  8. Κάθε εβδομάδα, οι ενήλικες θα πρέπει να κάνουν αρκετούς διαφορετικούς τύπους σωματικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εστιάζουν σε:
  • Προπόνηση ισορροπίας
  • Αερόβια ικανότητα
  • Μυϊκή δύναμη

Ο φυσικοθεραπευτής σας θα σας συνταγογραφήσει ένα πρόγραμμα άσκησης στο σπίτι που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας και θα σας βοηθήσει:

  • Να βελτιώσετε ή να διατηρήσετε τη δύναμη και την ευλυγισία
  • Να διαχειριστείτε το βάρος σας
  • Να προλάβετε μελλοντικούς τραυματισμούς


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved