Διατροφή

«Πιάτο Υγιεινής Διατροφής»: Οδηγός διατροφής από επιστήμονες του Harvard

Οι επιστήμονες του Harvard συνεργάστηκαν με ειδικούς σε θέματα διατροφής με στόχο να δημιουργήσουν έναν εύκολο οδηγό – Πιάτο Υγιεινής Διατροφής, που να απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από το κοινωνικοοικονομικό τους υπόβαθρο.

Τι περιλαμβάνει αυτός ο οδηγός: «Πιάτο Υγιεινής Διατροφής»;

Ο εν λόγω οδηγός διατροφής, περιλαμβάνει απλές υγιεινές διατροφικές συμβουλές, που δεν δυσκολεύουν τους ανθρώπους και δεν τους κάνουν να νιώθουν ότι στερούνται κάτι. Πάμε λοιπόν να τις μάθουμε:

  • Οι ειδικοί τονίζουν ότι το μισό πιάτο σε κάθε γεύμα, πρέπει να περιλαμβάνει μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών. Σε αυτές τις επιλογές, αν και στα περισσότερα πιάτα υπάρχουν, οι πατάτες δεν μετράνε. Πέραν από τις πατάτες λοιπόν, το μισό σας πιάτο θα πρέπει να περιλαμβάνει πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά.
  • Προτιμήστε σπόρους ολικής αλέσεως. Περιορίστε τους επεξεργασμένους σπόρους, όπως το λευκό ρύζι και το λευκό ψωμί. Ο περιορισμός αυτός είναι απαραίτητος σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς το σώμα μας, τους μετατρέπει πολύ γρήγορα σε σάκχαρα αίματος, επηρεάζοντας κυρίως τα άτομα με διαβήτη.
  • Επιλέξτε τις πιο υγιεινές πηγές πρωτεϊνών, όπως τα ψάρια, τα πουλερικά, τα φασόλια και τα καρύδια. Κόψτε το κόκκινο κρέας. Αποφύγετε το μπέικον, τα κρύα αλλαντικά και γενικότερα όλα τα μεταποιημένα κρέατα.
  • Τα υγιεινά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, ωφελούν την υγεία και σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν πρέπει να φοβάστε να τα χρησιμοποιήσετε, τόσο στο μαγείρεμα, όσο και στη σαλάτα σας, αλλά πάντα με μέτρο.
  • Ένα άλλο πολύ σημαντικό που ακούτε σχεδόν καθημερινά είναι η κατανάλωση άφθονης ποσότητας νερού. Γενικότερα, πέραν από το καθαρό νερό μπορείτε να καταναλώνετε τσάι και καφέ. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το γάλα δεν είναι απαραίτητα στη διατροφή, οπότε περιορίστε τα σε 1-2 μερίδες την ημέρα. Ο χυμός είναι μια πολύ καλή επιλογή που συσκευάζει πολλές βιταμίνες, ωστόσο, τα γλυκά ποτά πρέπει να αποφεύγονται.
  • Ασκηθείτε όσο περισσότερο μπορείτε. Δεν είναι άγνωστο σε κανένα από εμάς ότι η άσκηση ευνοεί την καλή υγεία και τη μακροζωία. Αποτελεί, μάλιστα, ασπίδα για πολλές ασθένειες, όπως ο καρκίνος.

Πηγή: Harvard Health Publishing

*Ο συγκεκριμένος οδηγός υγιεινής διατροφής, βασίζεται κατεξοχήν στην διατροφική επιστήμη και δεν επηρεάζεται, ούτε από την εμπορική μόδα, ούτε από διάφορες εμπορικές μάρκες προϊόντων.

Δημιουργώντας αυτόν τον οδηγό, οι επιστήμονες και οι διατροφολόγοι, εκφράζουν την ελπίδα τους ότι δίνουν στο ευρύ κοινό συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες θα κτίσουν την υγιεινή τους διατροφή και θα προωθήσουν την καλή συνολική τους υγεία.