Υγεία των δοντιών

Οδοντική λοίμωξη: Πώς συνδέεται με τον πόνο στις αρθρώσεις;

Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων παγκοσμίως αντιμετωπίζει προβλήματα στοματικής υγείας και σύμφωνα με μελέτες, άτομα με ορισμένους τύπους αρθρίτιδας μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για πολλά από αυτά τα προβλήματα.

Νέα επιστημονικά δεδομένα όμως, προτείνουν πως η σχέση μεταξύ της στοματικής υγείας και της αρθρίτιδας είναι πιο περίπλοκη από αυτό. Συγκεκριμένα, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως η περιοδοντική νόσος μπορεί να εμφανίζεται πριν τη ρευματοειδή αρθρίτιδα σε μερικούς ασθενείς. Αυτό οδήγησε στην υπόθεση πως η αρθρίτιδα μπορεί να μην ξεκινά στις αρθρώσεις, αλλά σε κάποιο άλλο μέρος του σώματος, όπως η στοματική κοιλότητα.

Μπορεί μια λοίμωξη στα δόντια να προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις;

Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως τα βακτήρια στο στόμα από μια λοίμωξη των δοντιών ή ασθένεια των ούλων μπορεί να πυροδοτούν μια ανοσολογική απόκριση στο σώμα που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καταστάσεων που προκαλούν πόνο στις αρθρώσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Συγκεκριμένα, τα βακτήρια στη στοματική κοιλότητα μπορούν να δημιουργήσουν αυτοαντισώματα, τα οποία μεταβάλουν τις πρωτεΐνες στο σώμα. Αυτό κάνει το σώμα να αντιλαμβάνεται ορισμένες πρωτεΐνες στην επένδυση των αρθρώσεων ως απειλή και να ανταποκρίνεται δημιουργώντας αντισώματα για την προστασία από αυτές.

Τα βακτήρια αυτά μπορούν επίσης να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να διεισδύσουν στο αρθρικό υγρό, που περιβάλει και προστατεύει τις αρθρώσεις. Ερευνητές έχουν εντοπίσει στοματικά βακτήρια στο αρθρικό υγρό ατόμων με ρευματοειδή αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα.

Πώς σχετίζεται η λοίμωξη στα δόντια με τον πόνο στις αρθρώσεις;

Οι βακτηριακές λοιμώξεις στο στόμα, ιδιαίτερα από ένα συγκεκριμένο βακτήριο που ονομάζεται Aggregatibacter actinomycetemcomitans (Aa), μπορεί να συνδέονται με την ανάπτυξη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Συγκεκριμένα το βακτήριο Α. actinomycetemcomitans μπορεί να προκαλέσει άτυπες αλλαγές στα λευκά αιμοσφαίρια, οι οποίες είναι εμφανείς στις αρθρώσεις ατόμων με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Η περιοδοντίτιδα είναι μια ασθένεια που προσβάλει τα ούλα και τα οστά που περιβάλουν τα δόντια. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η περιοδοντίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών ή να προκαλέσει μια αυτοάνοση απόκριση που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Στα αρχικά στάδια, η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει πόνο και ευαισθησία στις αρθρώσεις, ενώ άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Πρήξιμο και ακαμψία στις αρθρώσεις (για 6 εβδομάδες και περισσότερο)
 • Πρωινή δυσκαμψία στις αρθρώσεις, που διαρκεί για 30 λεπτά ή περισσότερο
 • Συμπτώματα που εμφανίζονται στις ίδιες αρθρώσεις και στις δύο πλευρές του σώματος
 • Κούραση
 • Χαμηλός πυρετός

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί μια λοίμωξη των δοντιών;

Η θεραπεία μιας λοίμωξης των δοντιών μπορεί να περιλαμβάνει μια από τις παρακάτω μεθόδους:

 • Διάνοιξη και παροχέτευση αποστήματος
 • Αντιβιοτική θεραπεία
 • Λήψη αναλγητικών φαρμάκων
 • Αντιμετώπιση τυχόν επιπλοκών, όπως ο πυρετός ή το σοβαρό οίδημα
 • Εξαγωγή δοντιού

Όσον αφορά συγκεκριμένα την περιοδοντίτιδα, η θεραπεία της μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Τακτικούς ελέγχους στον οδοντίατρο και επαγγελματικούς καθαρισμούς
 • Βαθύ καθαρισμό των επιφανειών των ριζών των δοντιών
 • Λήψη φαρμάκων ή τοπική εφαρμογή αυτών στα ούλα
 • Διορθωτική χειρουργική επέμβαση

Πώς μπορούν να προληφθούν οι λοιμώξεις της στοματικής κοιλότητας;

Για τη διατήρηση μιας καλής στοματικής υγιεινής και πρόληψη των λοιμώξεων της στοματικής κοιλότητας, ένα άτομο μπορεί να ακολουθήσει τις εξής τακτικές:

 • Τήρηση τακτικής ρουτίνας καθαρισμού των δοντιών (βούρτσισμα για 2 λεπτά δύο φορές την ημέρα και χρήση οδοντικού νήματος καθημερινά)
 • Χρήση της σωστής οδοντόκρεμας (πχ. αποφυγή λευκαντικής οδοντόκρεμας όταν υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα)
 • Χρήση στοματικού διαλύματος (η χρήση στοματικού διαλύματος με 0,05% φθοριούχο νάτριο πριν τον ύπνο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας)
 • Τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο (τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο και ιδανικά δύο φορές το χρόνο)
 • Παρατήρηση τυχόν σημαδιών λοίμωξης ή ουλίτιδας και αναζήτηση άμεσης θεραπείας (πχ. πρήξιμο στο στόμα ή στα ούλα, λευκή επικάλυψη στη γλώσσα, πρήξιμο ή αιμορραγία των ούλων)

Η έγκαιρη διάγνωση και λήψη θεραπείας για οποιαδήποτε λοίμωξη της στοματικής κοιλότητας είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς η καθυστέρησή της μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση και να οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες.

Γενικότερα, η διατήρηση μιας καλής στοματικής υγιεινής μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης βακτηρίων του στόματος και συνεπώς στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης πόνου στις αρθρώσεις, που οφείλεται σε αυτά.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

What is the link between dental infections and joint pain? https://www.medicalnewstoday.com/articles/can-a-tooth-infection-cause-joint-pain

Inflammatory Arthritis and Your Oral Health: 4 Problems to Watch For https://creakyjoints.org/living-with-arthritis/complications/inflammatory-arthritis-oral-health/

Aggregatibacter actinomycetemcomitans–induced hypercitrullination links periodontal infection to autoimmunity in rheumatoid arthritis https://www.science.org/doi/10.1126/scitranslmed.aaj1921

The case for periodontitis in the pathogenesis of rheumatoid arthritis https://www.nature.com/articles/nrrheum.2017.132