Υγεία των δοντιών

Οδοντικό απόστημα: Πώς προκύπτει και πώς ανακουφίζεται ο πόνος που προκαλεί;

Μια από τις βασικότερες αιτίες του πόνου στα δόντια, είναι το οδοντικό απόστημα. Το απόστημα εμφανίζεται όταν ο πολφός, ο μαλακός ιστός μέσα στο κανάλι της ρίζας, πεθάνει και προκαλείται φλεγμονή. Αυτή η κατάσταση, επιτρέπει στα βακτήρια να εισέλθουν στον πολφό και να μολύνουν τη ρίζα, προκαλώντας πύον γύρω της, δημιουργώντας έτσι απόστημα. (Στοματική και οδοντική υγεία: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Ποια συμπτώματα προκαλεί το οδοντικό απόστημα;

Το πιο κοινό σύμπτωμα του οδοντικού αποστήματος είναι ο πόνος στο οστό γύρω από το δόντι, μαζί με πρήξιμο των ούλων και πόνο κατά το μάσημα.

Επιπρόσθετα συμπτώματα του οδοντικού αποστήματος περιλαμβάνουν:

Τονίζεται ότι αν το απόστημα αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο πόνος θα χειροτερεύσει και θα φτάσει σε βασανιστικά επίπεδα.


Ποιες οι βασικές αιτίες του οδοντικού αποστήματος;

Μερικές από τις βασικότερες αιτίες του οδοντικού αποστήματος είναι:

  • Τερηδόνα που δεν έχει αντιμετωπιστεί
  • Ραγισμένο ή σπασμένο δόντι ή σφράγισμα
  • Λοίμωξη των ούλων, ειδικά αν η ουλίτιδα είναι προχωρημένη

Το στόμα περιέχει διάφορα βακτήρια, τα οποία μένουν έξω από τα δόντια, λόγω του σμάλτου που τα προστατεύει. Σε περίπτωση που το σμάλτο διαβρωθεί λόγω τερηδόνας ή κάποιου σπασίματος, τα βακτήρια εισέρχονται μέσα στο δόντι. Το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα βακτήρια, στέλνοντας λευκά αιμοσφαίρια. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, είναι η δημιουργία πύου, που αποτελείται από λευκά αιμοσφαίρια, νεκρούς ιστούς και βακτήρια. Το πύον προσπαθεί να αποστραγγίσει στη ρίζα του δοντιού στη γνάθο, διότι δεν υπάρχει επιπλέον χώρος μέσα στο δόντι, ως εκ τούτου δημιουργείται φλεγμονή και απόστημα, που σε συνδυασμό προκαλούν έντονο πονόδοντο.

Πώς θεραπεύεται το οδοντικό απόστημα;

Το οδοντικό απόστημα αντιμετωπίζεται συνήθως με θεραπεία του ριζικού σωλήνα ή με ενδοδοντική θεραπεία-χειρουργική.

Ο οδοντίατρος αφαιρεί αρχικά τα βακτήρια από τα άδεια κανάλια του δοντιού και ακολούθως καθαρίζει, διαμορφώνει και γεμίζει τους ριζικούς σωλήνες και σφραγίζει το δόντι. Σε επόμενη επίσκεψη, ο οδοντίατρος θα τοποθετήσει μια κορώνα στο δόντι για να το προστατεύσει και να το επαναφέρει σε πλήρη λειτουργία. Μετά την αποκατάσταση, το δόντι θα πρέπει να λειτουργεί όπως κάθε άλλο δόντι.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν και περιπτώσεις που το δόντι δεν μπορεί να σωθεί και η μόνη επιλογή είναι η εξαγωγή του και η επακόλουθη χρήση αντιβιοτικών σε περίπτωση λοίμωξης. (Τι φανερώνουν τα δόντια για την υγεία μας;)

Πώς θα ανακουφιστείτε από τον πόνο που προκαλεί το οδοντικό απόστημα;

Μέχρι να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για οδοντική αποκατάσταση, δείτε πώς θα ανακουφιστείτε από τον πόνο:

  • Αποφύγετε φαγητά και ποτά που είναι πολύ κρύα ή πολύ ζεστά.
  • Αποφύγετε τρόφιμα και ποτά που είναι πλούσια σε ζάχαρη ή είναι πολύ όξινα.
  • Χρησιμοποιήστε μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά φάρμακα ή αν ο πόνος δεν υποχωρεί ζητήστε από τον γιατρό σας να σας συνταγογραφήσει κάτι πιο δυνατό μέχρι την αποκατάσταση του δοντιού σας.
  • Σφραγίστε προσωρινά την τρύπα στο δόντι σας, με ένα ειδικό μη συνταγογραφούμενο οδοντικό υλικό που διατίθεται στα φαρμακεία.
  • Ξεπλύνετε το δόντι σας με ζεστό αλμυρό νερό. Το αλμυρό νερό λειτουργεί ως αντισηπτικό και απομακρύνει τα βακτήρια από τη μολυσμένη περιοχή.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

What Is an Abscessed Tooth? https://www.verywellhealth.com/pain-relief-for-an-abscessed-tooth-remedies-1059316

Life-Threatening Oro-Facial Infections https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1890536/

Multimodal management of dental pain with focus on alternative medicine: A novel herbal dental gel https://www.contempclindent.org/article.asp?issn=0976-237X;year=2016;volume=7;issue=2;spage=131;epage=139;aulast=Kumarswamy

Microbiology and Treatment of Acute Apical Abscesses https://journals.asm.org/doi/10.1128/CMR.00082-12