Υγεία του ματιού

Οφθαλμικές αλλεργίες: Πώς να τις αντιμετωπίσετε αν φοράτε φακούς επαφής;

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από εποχιακές αλλεργίες και φορούν ταυτόχρονα φακούς επαφής, ταλαιπωρούνται διπλά, νοουμένου ότι τα αλλεργιογόνα έλκονται από την επιφάνεια των φακών, γεγονός που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τα αλλεργικά τους συμπτώματα. (Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν πάρετε φακούς επαφής;)

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές επιλογές για την αντιμετώπιση των εποχιακών αλλεργιών, συμπεριλαμβανομένων των αντιισταμινικών χαπιών και των ρινικών σπρέι. Οι φαρμακευτικές οφθαλμικές σταγόνες μπορούν επίσης να προσφέρουν την απαραίτητη ανακούφιση, αρκεί να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες. Μάλιστα, σημαντική για την ανακούφιση των οφθαλμικών αλλεργιών είναι και η σωστή επιλογή φακών. (Οι φακοί επαφής αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό;)

Πώς χρησιμοποιούνται σωστά οι οφθαλμικές σταγόνες για τις αλλεργίες;

Οι οφθαλμικές σταγόνες για τις αλλεργίες, διατίθενται στα φαρμακεία, με ή χωρίς ιατρική συνταγή ιατρική συνταγή. (Οφθαλμικές αλλεργίες: Πώς θα τις διαχειριστείτε;)

Μια από τις πιο πολυχρησιμοποιημένες, μη συνταγογραφούμενες οφθαλμικές σταγόνες είναι η κετοτιφένη, η οποία πωλείται με τις επωνυμίες Zaditor και Alaway. Οι σταγόνες Pataday (ολοπαταδίνη) είναι μη συνταγογραφούμενες, ενώ οι Optivar, που δεν περιέχουν στεροειδή (αζελαστίνη), διατίθενται μόνο με ιατρική συνταγή.

Σε αντίθεση με τις συνηθισμένες οφθαλμικές σταγόνες, οι πιο πάνω περιέχουν ένα αντιισταμινικό που μπλοκάρει μια χημική ουσία που απελευθερώνεται από το ανοσοποιητικό σύστημα, η οποία ονομάζεται ισταμίνη. Η ισταμίνη είναι η ουσία που είναι υπεύθυνη για την πρόκληση των αλλεργικών οφθαλμικών, ρινικών και δερματικών συμπτωμάτων. Οι αντιισταμινικές οφθαλμικές σταγόνες είναι γενικά ασφαλείς για χρήση τόσο με σκληρούς, όσο και με μαλακούς φακούς επαφής. (Τι να προσέξετε στη φροντίδα των ματιών σας αυτό το καλοκαίρι;)

Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε σωστά τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία των σταγόνων. Μην τις χρησιμοποιείτε μετά την ημερομηνία λήξης τους. Τονίζεται ότι κατά κανόνα οι οφθαλμικές σταγόνες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται τρεις μήνες μετά το άνοιγμά τους. (Τι να τρώτε για να διατηρήσετε τα μάτια σας υγιή;)

Πώς θα επιλέξετε τους σωστούς φακούς επαφής εάν έχετε αλλεργίες;

Για τα άτομα που είναι επιρρεπή στις εποχιακές αλλεργίες, οι οφθαλμίατροι συνιστούν συνήθως τη χρήση μαλακών φακών επαφής μιας χρήσης, αντί μηνιαίων φακών επαφής. Αλλάζοντας καθημερινά τους φακούς επαφής, ελαχιστοποιείται η συσσώρευση υπολειμμάτων που επιδεινώνουν τα αλλεργικά συμπτώματα. (Αλλεργία; Πώς λειτουργεί; Ποια διαδικασία ακολουθείται κατά την εκδήλωσή της;)

Για τα άτομα που η όρασή τους δεν βελτιώνεται με τη χρήση μαλακών φακών επαφής, μια καλή εναλλακτική είναι η χρήση αεροδιαπερατών φακών επαφής.

Με ποιους φυσικούς τρόπους θα μειώσετε τα συμπτώματα των οφθαλμικών αλλεργιών αν φοράτε φακούς επαφής;

Πέραν από τη φαρμακευτική αγωγή, υπάρχει και μια σειρά από φυσικές πρακτικές προσεγγίσεις που μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα των οφθαλμικών αλλεργιών σε άτομα που φορούν φακούς επαφής. (Υγεία ματιών: Ποια συμπτώματα είναι ανησυχητικά;)

  • Καθαρισμός φακών επαφής: Εάν χρησιμοποιείτε εβδομαδιαίους ή μηνιαίους φακούς επαφής, δοκιμάστε να τους καθαρίζετε με διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου. Το συγκεκριμένο διάλυμα είναι λιγότερο πιθανό να περιέχει συντηρητικά που επιδεινώνουν τα οφθαλμικά συμπτώματα των αλλεργιών.
  • Αλλαγή φακών επαφής: Φροντίστε να αλλάζετε τακτικά τους μαλακούς φακούς επαφής, για να αποφύγετε το κοκκίνισμα και το πρήξιμο των ματιών.
  • Τεχνητά δάκρυα: Χρησιμοποιείστε μη συνταγογραφούμενα τεχνητά δάκρυα, που βοηθούν στην απομάκρυνση των αλλεργιογόνων και καταπραΰνουν τα μάτια. (8+1 τρόποι για να έχετε υγιή μάτια!)
  • Γυαλιά οράσεως: Χρησιμοποιείστε όσο πιο συχνά μπορείτε τα γυαλιά σας, ειδικά αν τα συμπτώματά σας είναι επίμονα και έντονα.
  • Μην τρίβετε τα μάτια σας: Φροντίστε να μην ακουμπάτε τα μάτια σας σε περίπτωση φαγούρας, αντίθετα, χρησιμοποιήστε μια δροσερή κομπρέσα για να ανακουφιστείτε.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Treating Eye Allergies When You Wear Contacts https://www.verywellhealth.com/allergy-eye-drops-and-contact-lenses-82785

Therapeutic uses of scleral contact lenses for ocular surface disease: patient selection and special considerations https://www.dovepress.com/therapeutic-uses-of-scleral-contact-lenses-for-ocular-surface-disease--peer-reviewed-fulltext-article-OPTO