Υγεία του ματιού

Οφθαλμοπάθεια Graves: Τι είναι και πώς προκαλείται;

Η οφθαλμική νόσος του θυρεοειδούς είναι μια αυτοάνοση ασθένεια κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλει τα μάτια. Ουσιαστικά, πρόκειται για αποτέλεσμα της νόσου του Graves, η οποία είναι μια άλλη αυτοάνοση πάθηση που επηρεάζει τον θυρεοειδή αδένα.

Τι είναι η νόσος του Graves;

Ο θυρεοειδής αδένας, είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας, ο οποίος βρίσκεται στον λαιμό. Ο συγκεκριμένος αδένας παράγει έναν αριθμό ορμονών, οι οποίες επηρεάζουν πολλές πτυχές της ανθρώπινης υγείας, όπως:

  • Τα επίπεδα της ενέργειας
  • Το σωματικό βάρος
  • Την θερμοκρασία του σώματος
  • Την αναδόμηση του δέρματος
  • Την ανάπτυξη των μαλλιών και των νυχιών

Στα άτομα που πάσχουν από τη νόσο του Graves, το ανοσοποιητικό τους σύστημα επιτίθεται κατά λάθος στον θυρεοειδή αδένα, διότι τον εκλαμβάνει ως απειλή για το σώμα. Αυτές οι επιθέσεις προκαλούν υπερπαραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, οδηγώντας τελικά σε υπερθυρεοειδισμό. Μάλιστα, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα υγείας, η νόσος του Graves είναι η πιο κοινή αιτία υπερθυρεοειδισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Τι είναι η οφθαλμική νόσος του θυρεοειδούς;

Μερικά άτομα με νόσο του Graves, ενδέχεται να αναπτύξουν παράλληλα και μια άλλη αυτοάνοση πάθηση που ονομάζεται οφθαλμική νόσος του θυρεοειδούς, η οποία είναι γνωστή και ως οφθαλμοπάθεια Graves.

Ουσιαστικά, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα μάτια και συγκεκριμένα στους υποδοχείς των ματιών, δημιουργώντας φλεγμονή. Η φλεγμονή αυτή προκαλεί οίδημα, πόνο και ερυθρότητα και μια σειρά από άλλα συμπτώματα όπως:

Τα συμπτώματα αυτά είναι ενοχλητικά και άβολα και επηρεάζουν είτε το ένα μάτι, είτε και τα δύο. Μάλιστα, όταν η διόγκωση των ματιών είναι εμφανής επηρεάζεται η αυτοεκτίμηση των ασθενών και όταν αρχίσει να επηρεάζεται η όραση τους, τότε αρχίζουν να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στον εαυτό τους. Όπως είναι λογικό, όλες αυτές οι επιπτώσεις έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους ειδικούς, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της οφθαλμικής νόσου του θυρεοειδούς μπορεί να αποτρέψει τις βλάβες στα μάτια. Ως εκ τούτου, τα άτομα που πάσχουν από νόσο του Graves είναι σημαντικό να υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις για την οφθαλμική νόσο του θυρεοειδούς, ώστε να αποτρέψουν και να προλάβουν τις οποιεσδήποτε επιπλοκές.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

What Is Thyroid Eye Disease, or Graves’ Orbitopathy? https://www.healthination.com/health/vision-eye-health/thyroid-eye-disease/

Clinical features and diagnosis of Graves’ orbitopathy (ophthalmopathy). Waltham, MA: UpToDate, 2021. (Accessed on February 13, 2021) https://www.uptodate.com/contents/clinical-features-and-diagnosis-of-graves-orbitopathy-ophthalmopathy%20

Graves’ disease. Bethesda, MD: National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. (Accessed on February 13, 2021) https://www.niddk.nih.gov/health-information/endocrine-diseases/graves-disease