Εγκυμοσύνη

Ογκογονιμότητα: Διατήρηση της γονιμότητας πριν από τη θεραπεία του καρκίνου

Το να διαγνωστεί κάποιος καρκίνο είναι αρκετά τρομακτικό, ειδικά σε νεαρότερες ηλικίες. Αλλά αν επιθυμείτε να κάνετε παιδιά, η χημειοθεραπεία, μία από τις ίδιες τις θεραπείες που μπορεί να σας σώσουν τη ζωή, μπορεί να προσθέσει ένα ακόμη επίπεδο άγχους. Η χημειοθεραπεία, από μόνη της μια οδυνηρή διαδικασία, μπορεί να επηρεάσει μόνιμα τη γονιμότητα, ακόμη και αν ο καρκίνος δεν εντοπίζεται κοντά στο αναπαραγωγικό σύστημα (όπως με τον καρκίνο του μαστού). Το δώρο και η κατάρα της θεραπείας είναι η ικανότητά της να φτάνει σε όλα τα κύτταρα του σώματος, όχι μόνο σε ορισμένες περιοχές.

Σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν τις πιθανότητές τους να αποκτήσουν παιδιά, ορισμένα άτομα με καρκίνο στρέφονται σε αυτό που είναι γνωστό ως “Ογκογονιμότητα “, το οποίο συνήθως περιλαμβάνει την κατάψυξη ωαρίων ή σπέρματος πριν υποβληθούν σε θεραπεία για τον καρκίνο.

Τι είναι η Ογκογονιμότητα;

Η ογκογονιμότητα αναφέρεται στον ιατρικό τομέα που γεφυρώνει τις ειδικότητες της ογκολογίας και της αναπαραγωγικής ενδοκρινολογίας με σκοπό τη μεγιστοποίηση του αναπαραγωγικού δυναμικού των ασθενών και των επιζώντων από καρκίνο. Οι θεραπείες του καρκίνου, συμπεριλαμβανομένης της χημειοθεραπείας, της ακτινοβολίας και της χειρουργικής επέμβασης, μπορεί να μειώσουν ή να καταστρέψουν την ικανότητα ενός ατόμου να αποκτήσει παιδιά αργότερα στη ζωή του. Για τις γυναίκες, αυτές οι θεραπείες μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στις ωοθήκες που μπορεί να οδηγήσει σε γενετικά κατεστραμμένα ωάρια, ωοθηκική ανεπάρκεια, πρόωρη εμμηνόπαυση ή άλλα αναπαραγωγικά προβλήματα. Για τους άνδρες, οι θεραπείες μπορούν ομοίως να προκαλέσουν βλάβη στους όρχεις που παρεμβαίνει στην παραγωγή σπέρματος και στην έκκριση τεστοστερόνης. Καθώς οι θεραπείες για τον καρκίνο βελτιώνονται και η επιβίωση αυξάνεται, οι επιλογές διατήρησης της γονιμότητας στις γυναίκες, τους άνδρες και τα παιδιά γίνονται ένα όλο και πιο σημαντικό θέμα. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλαπλές θεραπευτικές επιλογές για τη μεγιστοποίηση των μελλοντικών δυνατοτήτων γονιμότητας. Η διαβούλευση με τους ενδοκρινολόγους αναπαραγωγής θα πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν νωρίτερα μετά τη διάγνωση του καρκίνου, και βέλτιστα πριν από τη χημειοθεραπεία ή την ακτινοβολία της πυέλου.

Ποιες είναι οι επιλογές διατήρησης της γονιμότητας στα άτομα που διαγνώστηκαν με καρκίνο;

  1. Θωράκιση της περιοχής των γεννητικών οργάνων και της πυέλου με μολύβδινη ποδιά κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας για την ελαχιστοποίηση των βλαβερών επιδράσεων της ιονίζουσας ακτινοβολίας στις ωοθήκες και τους όρχεις.
  2. Ενέσεις γοναδοτροπινικών αγωνιστών θα ρυθμίσουν χημικά τις ωοθήκες ή τους όρχεις και θα ελαχιστοποιήσουν τη δραστηριότητά τους πριν από τη λήψη χημειοθεραπείας. Η πεποίθηση είναι ότι οι ωοθήκες και οι όρχεις με ελάχιστη μεταβολική δραστηριότητα θα βιώσουν λιγότερες βλαβερές επιδράσεις από τη χημειοθεραπεία. Ωστόσο, υπάρχει διχογνωμία σχετικά με τις ευεργετικές επιδράσεις της μείωσης της ρύθμισης των αγωνιστών γοναδοτροπινών στη μελλοντική γονιμότητα.
  3. Τράπεζα ωαρίων για την κρυοσυντήρηση (κατάψυξη) των ωαρίων μιας γυναίκας για μελλοντική γονιμοποίηση με σπέρμα όταν συναντήσει τον μελλοντικό σύντροφο της ζωής της. Η ορμονική διέγερση των ωοθηκών έχει ως αποτέλεσμα την ωρίμανση πολλαπλών ωαρίων που μπορούν να συλλεχθούν με αναρρόφηση υπό την καθοδήγηση υπερήχων και να καταψυχθούν για μελλοντική χρήση. Η διαδικασία αυτή μπορεί να απαιτήσει 2-6 εβδομάδες για να ολοκληρωθεί.
  4. Εξωσωματική ωρίμανση ωαρίων, όπου πολλαπλά ανώριμα ωάρια συλλέγονται με αναρρόφηση υπό την καθοδήγηση υπερήχων χωρίς προηγούμενη ορμονική διέγερση. Τα ωάρια αυτά θα ωριμάσουν στη συνέχεια στο εργαστήριο είτε πριν είτε μετά την κατάψυξη. Το κύριο πλεονέκτημα είναι η σχετικά σύντομη χρονική περίοδος που απαιτείται για τη λήψη ανώριμων ωαρίων, η οποία ελαχιστοποιεί οποιαδήποτε καθυστέρηση πριν από τη θεραπεία του καρκίνου. Οι επιστήμονες αναπτύσσουν επί του παρόντος μεθόδους για τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας ωρίμανσης των ωαρίων στο εργαστήριο.
  5. Τράπεζα σπέρματος για την κατάψυξη σπέρματος για μελλοντική χρήση. Πολλαπλά δείγματα σπέρματος μπορούν να συλλεχθούν και να καταψυχθούν σε διάστημα αρκετών ημερών. Η αναρρόφηση ή εξαγωγή σπέρματος από τους όρχεις είναι μια μικρή χειρουργική επέμβαση όπου το σπέρμα ανακτάται απευθείας από την επιδιδυμίδα ή τους όρχεις, το οποίο μπορεί να καταψυχθεί για μελλοντική χρήση. Αυτό απαιτείται μόνο όταν δεν μπορεί να παραχθεί σπέρμα μέσω της εκσπερμάτισης.
  6. Τράπεζα ιστών όπου ο φλοιός των ωοθηκών ή ο ιστός των όρχεων αφαιρείται χειρουργικά και καταψύχεται. Αυτός ο ιστός μπορεί αργότερα να μεταμοσχευθεί πίσω στο σώμα και να διεγερθεί ορμονικά για να παράγει ωάρια και σπέρμα με κάποια επιτυχία όταν ο ασθενής είναι έτοιμος να συλλάβει. Οι επιστήμονες αναπτύσσουν επί του παρόντος μεθόδους για τη βελτιστοποίηση αυτής της τεχνικής.


+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Oncofertility – An Emerging Discipline rather than a Special Consideration https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6150802/

The oncofertility consortium https://oncofertility.msu.edu/about-oncofertility-consortium

Cancer Treatmen & Infertility (Oncofertility) https://healthcare.utah.edu/fertility/treatments/fertility-preservation/cancer-infertility.php

5 Things You Should Know About Oncofertility https://www.choc.org/news/5-things-you-should-know-about-oncofertility/

Egg Freezing (oocyte cryopreservation) - University of California Los Angeles https://www.uclahealth.org/obgyn/egg-freezing

Oncofertility https://www.uclahealth.org/obgyn/oncofertility