Πρόληψη και θεραπεία

Οι 15 καλύτερες πολυβιταμίνες για άνδρες

Τα σώματα ανδρών και γυναικών έχουν διαφορετικές ανάγκες και χρειάζονται διαφορετικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών. Έτσι, μια καθημερινή πολυβιταμίνη μπορεί να βοηθήσει στη γεφύρωση αυτού του κενού.

Είναι απαραίτητες οι βιταμίνες;

Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για τη γενική υγεία του σώματος και παίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλές σωματικές λειτουργίες. Όταν κάποιος δεν λαμβάνει αρκετά θρεπτικά συστατικά, επηρεάζεται αρνητικά η υγεία του και είναι πιο πιθανόν να αποκτήσει χρόνιες ασθένειες.  Έτσι οι άνδρες ηλικίας 19–70 ετών, πρέπει να λαμβάνουν αρκετές από τις ακόλουθες βιταμίνες και μέταλλα:

  • Βιταμίνη Α: Απαραίτητη για την υγεία του δέρματος, των ματιών και του ανοσοποιητικού.
  • Βιταμίνη C: Απαραίτητη για το ανοσοποιητικό σύστημα και την παραγωγή κολλαγόνου.
  • Βιταμίνες Β: Συμμετέχει στον ενεργειακό μεταβολισμό και στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.
  • Ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνη D, βιταμίνη Κ και ψευδάργυρος: Ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών.
  • Βιταμίνη Ε και σελήνιο: Βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες.

Σε αντίθεση με τους άνδρες, οι γυναίκες λόγω της έμμηνου ρήσης, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αναιμίας από έλλειψη σιδήρου. Επομένως, οι απαιτήσεις σιδήρου για τους άνδρες είναι χαμηλότερες.

Ενώ αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να ληφθούν μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες, οπότε οι πολυβιταμίνες είναι μια καλή επιλογή αναπλήρωσης.

Οι 15 καλύτερες πολυβιταμίνες για άνδρες

Υπάρχουν πολλές πολυβιταμίνες ειδικά σχεδιασμένες για άνδρες, οι οποίες ποικίλλουν σε μορφή και τιμή. Πιο κάτω αναφέρονται μερικές από τις καλύτερες επιλογές που πρέπει να εξετάσετε:

1. Rainbow Light Men’s One Multivitamin

Αυτή η βιταμίνη, έχει ως βάση της τα τρόφιμα και είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες των ανδρών. Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς, την αναπαραγωγική υγεία και την υγεία του προστάτη. Ένα δισκίο Rainbow Light Men’s One Multivitamin. περέχει το 100% των συνιστομένων ημερήσιων προσλήψεων (RDI) για σχεδόν όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεται ένας άντρας. Περιέχει επίσης ένα μείγμα χυμών λαχανικών, πεπτικών ενζύμων και προβιοτικών. Δεν περιέχει γλουτένη, γαλακτοκομικά προϊόντα, φιστίκια, σόγια, αυγά, ψάρια και οστρακοειδή, οπότε είναι εξαιρετική επιλογή για άνδρες με τροφικές αλλεργίες.

2. Smarty Pants Men’s Complete

Αυτή η μασώμενη πολυβιταμίνη, περιέχει 15 απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για άνδρες, σε έξι πολυβιταμίνες φρούτων. Περιέχει δραστικές μορφές βιταμίνης Β12 (μεθυλοκοβαλαμίνη) και φυλλικού οξέος (μεθυλοφολικό) για καλύτερη απορρόφηση, CoQ10 και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για την υγεία της καρδιάς και λυκοπένιο και ψευδάργυρο για την υγεία του προστάτη. Δεν περιέχει κοινά αλλεργιογόνα, όπως γάλα, αυγά, φιστίκια, ξηρούς καρπούς, ψάρια, οστρακοειδή, σόγια, γλουτένη και σιτάρι. Τέλος, περιέχει 11 γραμμάρια υδατανθράκων και 7 γραμμάρια ζάχαρης.

3. Megafood Men’s. Μια καθημερινά

Η εν λόγω βιταμίνη περιέχει όλες τις βασικές βιταμίνες που χρειάζεται ένας άνδρας. Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας, μειώνει το στρες, βελτιώνει τη διάθεση και προστατεύει από επιπλοκές στον προστάτη. Περιέχει φρούτα, λαχανικά αλλά καθόλου ζωικά προϊόντα, έτσι είναι κατάλληλη για χορτοφάγους και vegans. Δεν περιέχει γλουτένη, γαλακτοκομικά προϊόντα, σόγια, αυγά, ψάρια και οστρακοειδή. Σε αντίθεση με πολλές άλλες πολυβιταμίνες, μπορεί να ληφθεί με άδειο στομάχι.

4. Garden of Life Vitamin Code Men

Η πολυβιταμίνη Garden of Life Vitamin Code Men, αποτελείται από ένα μείγμα βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών από 23 φρούτα και λαχανικά. Τέσσερις κάψουλες παρέχουν το 100% των συνιστομένων ημερήσιων προσλήψεων, για σχεδόν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για έναν άνδρα, εκτός από το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Ενισχύει την ενέργεια και προάγει την υγεία της καρδιάς, του προστάτη, του πεπτικού συστήματος και των ματιών. Σημειώνεται, ότι περιέχει ζωντανά προβιοτικά και ένζυμα, για να υποστηρίξει το πεπτικό σύστημα, ενώ δεν περιέχει ζωικά προϊόντα, γλουτένη και γαλακτοκομικά.

5. Nature’s Way Alive! Μια καθημερινά

Ένα δισκίο από αυτή την πολυβιταμίνη, περιέχει 22 βιταμίνες και μέταλλα, 12 πεπτικά ένζυμα, 14 λαχανικά και 12 ποικιλίες μανιταριών. Περιέχει επίσης, προσαρμογόνα, όπως ginseng και eleuthero τα οποία αυξάνουν την ενέργεια, παλμέτο και λυκοπένιο τα οποία προάγουν την υγεία του προστάτη και ρεσβερατρόλη και CoQ10 που προάγουν την υγεία της καρδιάς. Δεν περιέχει γλουτένη, σιτάρι και σόγια, τεχνητά χρώματα, γεύσεις, συντηρητικά ή ζάχαρη.

6. GNC Mega Men

Δύο κάψουλες αυτής της πολυβιταμίνης παρέχουν σε κάθε άνδρα το 100% σχεδόν όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται, εκτός από ασβέστιο και μαγνήσιο. Συσκευάζει το 400% των συνιστομένων ημερήσιων προσλήψεων βιταμίνης D που είναι απαραίτητη για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και της υγείας των οστών, σελήνιο και λυκοπένιο για την υγεία του προστάτη και αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα από την καταστροφή. Επιπρόσθετα, εμπεριέχει φρούτα και λαχανικά, βασικά αμινοξέα και θρεπτικά συστατικά για την υγεία του εγκεφάλου, όπως ινοσιτόλη, χολίνη και εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού.

7. ADAM Men’s Multiple Vitamin

Δύο κάψουλες ADAM Men’s Multiple Vitamin, παρέχουν σε κάθε άνδρα το 100% των συνιστομένων ημερήσιων προσλήψεων για σχεδόν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, εκτός από ασβέστιο, μαγνήσιο και χαλκό. Αυτή η πολυβιταμίνη συσκευάζει φυτικές στερόλες και CoQ10 για την υγεία της καρδιάς και παλμέτο και λυκοπένιο για την υγεία του προστάτη. Δεν περιέχει ζάχαρη, μαγιά, σιτάρι, γάλα, αυγό, οστρακοειδή και συντηρητικά. Ωστόσο, περιέχει σόγια.

8. Centrum. Μια την ημέρα

Ένα δισκίο Centrum, προσφέρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται οι άνδρες εκτός από σίδηρο. Ωστόσο, παρέχει λιγότερο από το 100% των συνιστομένων ημερήσιων προσλήψεων για πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως θειαμίνη, νιασίνη, βιοτίνη, ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνες Α, Ε και Κ. Προάγει την υγεία της καρδιάς, αυξάνει την ενέργεια και τον μεταβολισμό και παρέχει 300 mcg λυκοπενίου που ενισχύει την υγεία του προστάτη. Δεν περιέχει γλουτένη, σιτάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια, οστρακοειδή, τεχνητά χρώματα και γλυκαντικά.

9. New Chapter Every Man’s. Μια καθημερινά

Ένα δισκίο, περιέχει τα περισσότερα βασικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται οι άνδρες εκτός από σίδηρο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Περιέχει συμπληρώματα βοτάνων και υπερτροφών (όπως, τζίντζερ, κουρκούμη και χαμομήλι), με στόχο να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς και το ανοσοποιητικό σύστημα, να μειώσει το άγχος και να αυξήσει την ενέργεια. Επιπρόσθετα, συσκευάζει ευεργετικά προβιοτικά και έχει υποστεί ζύμωση, ώστε να διευκολύνει την πέψη, περιέχει ζύμωση σόγιας και σιταριού και δεν περιέχει γλουτένη. Μπορεί να ληφθεί με άδειο στομάχι, είναι κατάλληλη για χορτοφάγους και είναι πιστοποιημένο οργανικό προϊόν.

10. Source Naturals Men’s Life Force

Τρία δισκία αυτής της πολυβιταμίνης παρέχουν το 100%  των συνιστομένων ημερήσιων προσλήψεων για τα περισσότερα από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται οι άνδρες. Ωστόσο, δεν παρέχει επαρκείς ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου, χαλκού, χρωμίου και ιωδίου. Αυξάνει την ενέργεια, προάγει την υγεία του προστάτη και υποστηρίζει την αναπαραγωγική υγεία. Σημειώνεται ότι περιέχει σόγια, οπότε δεν είναι κατάλληλη για άτομα με αλλεργία ή δυσανεξία στη σόγια. Η συνιστώμενη δοσολογία είναι τρία έως έξι δισκία την ημέρα.

11. Nature Made Multi For Him

Η συγκεκριμένη πολυβιταμίνη περιέχει 22 βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία προάγουν την γενική υγεία των ανδρών, αλλά δεν περιέχει σίδηρο. Συσκευάζει αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη C, σελήνιο και β-καροτένιο. Σε αντίθεση με πολλά άλλα προϊόντα, αυτή η πολυβιταμίνη δεν περιέχει πρόσθετα βότανα και υπερτροφές. Επίσης, δεν περιέχει τεχνητά χρώματα, γεύσεις, συντηρητικά, μαγιά και γλουτένη.

12. Vitafusion Men’s

Σε δύο δισκία Vitafusion Men’s, με γεύση μούρων, υπάρχουν 15 απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται οι άνδρες. Υποστηρίζει τον ενεργειακό μεταβολισμό και προάγει το ανοσοποιητικό σύστημα. Δεν περιέχει γλουτένη, γαλακτοκομικά προϊόντα, τεχνητές γεύσεις, γλυκαντικά, σιρόπι καλαμποκιού και τεχνητά χρώματα. Δύο δισκία περιέχουν 4 γραμμάρια υδατανθράκων και 3 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης.

13. INNATE Response Formulas Men’s. Μια καθημερινά

Η συγκεκριμένη πολυβιταμίνη έχει σαν βάση της τρόφιμα και έχει σχεδιαστεί να αυξάνει την ενέργεια, να προάγει την υγεία της καρδιάς και να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι κατασκευασμένη από πραγματικά φρούτα και λαχανικά, τα οποία αφομοιώνονται πιο εύκολα από το σώμα σε σύγκριση με τις συνθετικές βιταμίνες. Περιέχει περισσότερα από 20 βασικά θρεπτικά συστατικά για τους άνδρες και ένα συνδυασμό υπερτροφών και βοτάνων για αντιοξειδωτική και ανοσολογική υποστήριξη.

14. Πολυβιταμίνη Naturelo Whole Food

Τέσσερις κάψουλες αυτής της πολυβιταμίνης, περιέχουν εκχυλίσματα 24 διαφορετικών φρούτων και λαχανικών και παρέχουν τουλάχιστον το 100% των συνιστομένων ημερήσιων προσλήψεων για όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται οι άνδρες, εκτός από ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και σίδηρο. Επειδή η εν λόγω πολυβιταμίνη είναι φτιαγμένη από τρόφιμα, περιέχει ενεργές μορφές βιταμίνης Β12 και φυλλικού οξέος, βιταμίνη C και ιώδιο από φύκια.  Περιέχει επίσης, πεπτικά ένζυμα, προβιοτικά και φυτικά μείγματα που υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου, της καρδιάς, του προστάτη και των ματιών και αντιοξειδωτικά όπως πράσινο τσάι, κουρκούμη, τζίντζερ, ρεσβερατρόλη και CoQ10. Δεν περιέχει γλουτένη, σόγια, ζελατίνη, αυγό, γαλακτοκομικά προϊόντα, καλαμπόκι, μαγιά, καφεΐνη. Αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για χορτοφάγους.

15. Optimum Nutrition Opti-Men

Τρία δισκία Optimum Nutrition Opti-Men, παρέχουν 25 απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τους άνδρες, καθώς και 1 γραμμάριο αμινοξέων. Προσφέρει το 100% των συνιστομένων ημερήσιων προσλήψεων για τις περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεται ο ανδρικός οργανισμός, με εξαίρεση το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το σίδηρο και τη βιταμίνη Κ. Περιέχει επίσης υπερτροφές και μείγματα βοτάνων για αντιοξειδωτική υποστήριξη και αναπαραγωγική υγεία. Συνολικά, αποτελείται από πάνω από 75 διαφορετικά συστατικά ανάμεσα τους συστατικά από στρείδια, επομένος δεν συνιστάται για όσους έχουν αλλεργίες στα οστρακοειδή.

+ 11 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Essential Amino Acids: Definition, Benefits and Food Sources https://www.healthline.com/nutrition/essential-amino-acids

Folic Acid vs. Folate — What’s the Difference? https://www.healthline.com/nutrition/folic-acid-vs-folate

10 Evidence-Based Benefits of Green Tea https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-green-tea

7 Health Benefits of Resveratrol Supplements https://www.healthline.com/nutrition/resveratrol

50 Foods That Are Super Healthy https://www.healthline.com/nutrition/50-super-healthy-foods

6 Reasons Why High-Fructose Corn Syrup Is Bad for You https://www.healthline.com/nutrition/why-high-fructose-corn-syrup-is-bad#1

10 Proven Health Benefits of Turmeric and Curcumin https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-turmeric

5 Ways Chamomile Tea Benefits Your Health https://www.healthline.com/nutrition/5-benefits-of-chamomile-tea

The Fat-Soluble Vitamins: A, D, E and K https://www.healthline.com/nutrition/fat-soluble-vitamins

The Fat-Soluble Vitamins: A, D, E and K https://www.healthline.com/nutrition/thiamine-deficiency-symptoms

10 Evidence-Based Health Benefits of Magnesium https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-magnesium-benefits