Καρκίνος

Οι 4 πιο θανατηφόροι καρκίνοι: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να προστατευθείτε

Στο άκουσμα του καρκίνου, το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κάποιος είναι ο θάνατος. Ο καρκίνος, είναι στο μυαλό πολλών ανθρώπων, άρρηκτα συνδεδεμένος με τον θάνατο, ωστόσο, δεν είναι όλοι οι τύποι καρκίνου θανατηφόροι. Υπάρχουν ορισμένοι που είναι πιο θανατηφόροι από άλλους και άλλοι που είναι θεραπεύσιμοι. Η επιβίωση ενός ασθενή λοιπόν, εξαρτάται από τον τύπο του καρκίνου που έχει, από το στάδιό του κατά τη στιγμή της διάγνωσης και από τη θεραπεία που θα λάβει. (Καρκίνος: Ποια ορμόνη προκαλεί κόπωση μετά την ακτινοθεραπεία; Πώς αντιμετωπίζεται;;) Την τελευταία δεκαετία η μοριακή βιολογία και ιατρική μέσα από πολυάριθμες μελέτες έχουν κάνει άλματα στη θεραπεία του καρκίνου με παράγοντες που δεν υπήρχαν στη φαρέτρα των ογκολόγων στα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα την αύξηση του ποσοστού μακροχρόνιας επιβίωσης των ασθενών, καθιστώντας τον καρκίνο ένα χρόνιο νόσημα.

Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε τους καρκίνους, που σύμφωνα με τους επιστήμονες και τα υπάρχοντα δεδομένα, είναι οι πιο θανατηφόροι. (Καρκίνος παγκρέατος: Νέα δεδομένα για τον πώς ξεφεύγει από τη θεραπεία)

Ποιοι είναι οι πιο θανατηφόροι τύποι καρκίνου και τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτούς;

1. Καρκίνος του πνεύμονα

Καρκίνος του πνεύμονα ονομάζεται ο καρκίνος που αναπτύσσεται στους πνεύμονες. Πρόκειται για την κύρια αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα τον διατρέχουν τα άτομα που καπνίζουν, ωστόσο, ο συγκεκριμένος καρκίνος μπορεί να επηρεάσει και μη καπνιστές. (Καρκίνος πνεύμονα: Η διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού αυξάνει τον κίνδυνο)

Τα συμπτώματα που προκαλεί ο καρκίνος του πνεύμονα είναι:

Οι βασικότεροι τύποι του καρκίνου του πνεύμονα είναι ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα, ο οποίος επηρεάζει κυρίως άτομα που καπνίζουν πάρα πολύ και ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα, που στην πραγματικότητα περιγράφει ένα σύνολο τύπων καρκίνου που επηρεάζουν τους πνεύμονες και συγκεκριμένα:

2. Καρκίνος του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού επηρεάζει το στήθος και είναι πιο κοινός σε γυναίκες παρά σε άνδρες. Πρόκειται για έναν καρκίνο που αναπτύσσεται στα διάφορα μέρη του μαστού και ανάλογα με το μέρος στο οποίο αναπτύσσεται παίρνει και το όνομά του. (Καρκίνος του μαστού και αυτοέλεγχος: Ποιες αλλαγές είναι ανησυχητικές;)

Οι πιο κοινοί τύποι του καρκίνου του μαστού είναι το διηθητικό καρκίνωμα των πόρων και το διηθητικό λοβιακό καρκίνωμα. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι, πιο σπάνιοι, τύποι καρκίνου του μαστού όπως η νόσος του Paget, ο μυελοειδής καρκίνος του μαστού, ο βλεννώδης καρκίνος του μαστού και ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού. (Καρκίνος του μαστού: Η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο)

Τα συμπτώματα που προκαλεί ο καρκίνος του μαστού διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Άλλοι δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα και άλλοι εμφανίζουν, σε γενικές γραμμές, τα ακόλουθα:

 • Πόνος στο μαστό
 • Παράξενο εξόγκωμα στο στήθος ή στη μασχάλη
 • Κοκκίνισμα ή ξεφλούδισμα στο δέρμα του μαστού
 • Λακκάκια στο δέρμα του μαστού
 • Τράβηγμα ή πόνος στη θηλή
 • Ερεθισμός στο δέρμα του μαστού
 • Εκκρίσεις από τη θηλή
 • Αλλαγή στο μέγεθος ή το σχήμα του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού αντιμετωπίζεται είτε με χειρουργική επέμβαση (μαστεκτομή ή ογκεκτομή) είτε με (ή σε συνδυασμό με) ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία, βιολογικές θεραπείες ή στοχευμένες θεραπείες. (Καρκίνος του μαστού: Πότε υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης και άλλων καρκίνων;)

 (Καρκίνος μαστού: 5 αλλαγές που συμβαίνουν στο δέρμα του μαστού)

3. Καρκίνος του παγκρέατος

Ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί να επηρεάσει και να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε σημείο στο πάγκρεας, ένα όργανο που είναι σημαντικό για την πέψη, αλλά και την παραγωγή ορμονών. Η σοβαρότητα του συγκεκριμένου καρκίνου εξαρτάται από το σημείο στο οποίο αναπτύσσεται ο όγκος και το μέγεθός του. (Καρκίνος του Παγκρέατος: Ποια διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο;)

Ο εν λόγω καρκίνος είναι επιθετικός και προκαλεί επώδυνα συμπτώματα όπως:

 • Πόνος στο στομάχι
 • Φράξιμο των χοληφόρων πόρων
 • Αιμορραγία
 • Φούσκωμα στην κοιλιακή περιοχή εξαιτίας της συσσώρευσης υγρού
 • Ίκτερος
 • Απώλεια όρεξης
 • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
 • Κόπωση
 • Πυρετός
 • Αδιαθεσία
 • Διάρροια ή δυσκοιλιότητα
 • Δυσπεψία και δυσφορία

Η αντιμετώπιση και θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία. (Δύο νέα συμπτώματα που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν καρκίνο του παγκρέατος)

 (6+1 συμπτώματα του καρκίνου του ορθού)

4. Καρκίνος του παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, που όπως μαρτυρεί και το όνομά του, επηρεάζει το παχύ έντερο, δεν προκαλεί στα αρχικά στάδια συμπτώματα, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, αν διαγνωστεί στα αρχικά του στάδια είναι εξαιρετικά θεραπεύσιμος. (Καρκίνος του παχέος εντέρου: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής αυξάνουν ή μειώνουν τον κίνδυνο)

Όταν ο καρκίνος του παχέος εντέρου αρχίσει να προκαλεί συμπτώματα, αυτά τείνουν να περιλαμβάνουν:

 • Αιματηρά κόπρανα
 • Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου
 • Διάρροια ή δυσκοιλιότητα
 • Πόνος στην κοιλιά που δεν υποχωρεί εύκολα
 • Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, όμως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο, όπως:

Από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, εκτιμάται ότι επηρεάστηκαν 149.500 το 2021 και έχασαν τελικά τη μάχη με τη ζωή 52.980 ασθενείς. (Ελκώδης κολίτιδα και καρκίνος του παχέος εντέρου: Ποια η σύνδεση μεταξύ τους;)

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου;

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου, δεν μπορεί να εξαλειφθεί εντελώς. Παρόλα αυτά, υπάρχουν τρόποι που μπορούν να τον μειώσουν. (Πώς τα καρκινικά κύτταρα του πνεύμονα αποφεύγουν την επίθεση του ανοσοποιητικού;)

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου:

 • Μειώστε και διατηρείστε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα. Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου, των νεφρών και του ενδομητρίου.
 • Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες. Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Μειώστε τα επεξεργασμένα κρέατα, τα γλυκά και τα επεξεργασμένα δημητριακά.
 • Ασκηθείτε σε τακτική βάση. Να υπενθυμίσουμε ότι συνιστώνται 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα.
 • Μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Περιοριστείτε σε ένα ποτήρι την ημέρα για γυναίκες ή δύο ποτήρια την ημέρα για άνδρες. Υπενθυμίζεται ότι το αλκοόλ αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, του μαστού, του οισοφάγου, του στόματος και του ήπατος.
 • Διακόψτε το κάπνισμα. Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα.
 • Φροντίστε να υποβάλλεστε, όπως συνιστάται από τους ειδικούς, σε προσυμπτωματικούς ελέγχους. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.


+ 15 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

A Closer Look at the Top 5 Deadliest Cancers https://www.verywellhealth.com/top-deadliest-cancers-1123927

Lung cancer https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lung-cancer/symptoms-causes/syc-20374620

Breast Cancer https://www.cdc.gov/cancer/breast/basic_info/symptoms.htm

Pancreatic Cancer https://www.nhs.uk/conditions/pancreatic-cancer/

Colorectal (Colon) Cancer https://www.cdc.gov/cancer/colorectal/basic_info/symptoms.htm

Key Statistics for Lung Cancer https://www.cancer.org/cancer/lung-cancer/about/key-statistics.html

Cancer Stat Facts: Melanoma of the Skin https://seer.cancer.gov/statfacts/html/ovary.html

The Latest Advancement in Pancreatic Ductal Adenocarcinoma Therapy: A Review Article for the Latest Guidelines and Novel Therapies https://www.mdpi.com/2227-9059/9/4/389

Management of patients with increased risk for familial pancreatic cancer: updated recommendations from the International Cancer of the Pancreas Screening (CAPS) Consortium https://gut.bmj.com/content/69/1/7

Breast Cancer Facts and Statistics https://www.breastcancer.org/facts-statistics

Key Statistics for Breast Cancer in Men https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer-in-men/about/key-statistics.html

Cancer Stat Facts: Female Breast Cancer https://seer.cancer.gov/statfacts/html/breast.html

Cancer Stat Facts: Colorectal Cancer https://seer.cancer.gov/statfacts/html/colorect.html

Cancer Stat Facts: Lung and Bronchus Cancer https://seer.cancer.gov/statfacts/html/lungb.html

Cancer Facts & Figures 2021 https://www.cancer.org/content/dam/cancer-org/research/cancer-facts-and-statistics/annual-cancer-facts-and-figures/2021/cancer-facts-and-figures-2021.pdf