Αυτοάνοσα νοσήματα

Οι 5 διαφορετικοί τύποι της νόσου του Crohn

Τι είναι η νόσος του Crohn;

Η νόσος του Crohn είναι ένα είδος φλεγμονώδους νόσου του εντέρου που προκαλεί χρόνιες φλεγμονές και διάβρωση του εντέρου. Επηρεάζει συνήθως διάφορες περιοχές του γαστρεντερικού συστήματος, όπως ο στόμαχος, το λεπτό ή το παχύ έντερο. Υπάρχουν πέντε κύριοι τύποι της νόσου του Crohn, καθένας από τους οποίους αφορά διαφορετικό σημείο του πεπτικού συστήματος. Προς το παρόν, η αιτιολογία της νόσου δεν είναι γνωστή, αλλά πιθανόν να οφείλεται στην απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στην τροφή ή στα βακτήρια που υπάρχουν μέσα και γύρω από το έντερο. Η θεραπεία της νόσου εξαρτάται από τον τύπο και τη σοβαρότητά της, καθώς κάθε τύπος προκαλεί διαφορετικά συμπτώματα. Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να πάσχουν από πάνω από έναν τύπο νόσου του Crohn, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται ταυτόχρονα ποικίλα όργανα του γαστρεντερικού σωλήνα.

Οι τύποι της νόσου του Crohn είναι πέντε:

  • ειλεοκολίτιδα
  • ειλεΐτιδα
  • γαστροδωδεκαδακτυλική νόσος του Crohn
  • νόσος του Crohn της νήστιδας
  • κολίτιδα του Crohn

Ειλεοκολίτιδα

Η ειλεοκολίτιδα είναι η πιο συχνή υποκατηγορία νόσου του Crohn. Αυτός ο τύπος προκαλεί ερεθισμό και φλεγμονή στον ειλεό, το τελευταίο κομμάτι του λεπτού εντέρου, καθώς και στο παχύ έντερο. Οι άνθρωποι που πάσχουν από ειλεοκολίτιδα εμφανίζουν συνήθως συμπτώματα όπως:

  • διάρροια
  • σημαντική απώλεια βάρους
  • πόνο ή κράμπα στο μέσο και στο κάτω δεξιά μέρος της κοιλιακής χώρας

Ειλεΐτιδα

Όπως και η ειλεοκολίτιδα, έτσι και η ειλεΐτιδα σχετίζεται με τον ειλεό και προκαλεί ερεθισμό και φλεγμονή, γι’ αυτό και τα άτομα που πάσχουν από αυτές τις νόσους παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα. Επιπλέον, τα άτομα που πάσχουν από ειλεΐτιδα μπορεί να εμφανίσουν συρίγγια στο κάτω και δεξιά μέρος της κοιλιακής χώρας. Τα συρίγγια είναι φλεγμονώδη αποστήματα μεταξύ του εντέρου και του πρωκτού και χαρακτηρίζονται από τη συγκέντρωση πύον στη γύρω περιοχή.

Γαστροδωδεκαδακτυλική νόσος του Crohn

Η γαστροδωδεκαδακτυλική νόσος του Crohn επηρεάζει κυρίως το στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο, το πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου. Τα άτομα που πάσχουν από αυτό τον τύπο νόσου του Crohn συνήθως βιώνουν ναυτίες, έλλειψη όρεξης και απώλεια βάρους, ενώ μπορεί συχνά να τους προκαλείται εμετός αν το παχύ έντερο φράξει κατά την πέψη λόγω εντερικής φλεγμονής.

Νόσος του Crohn της νήστιδας

Αυτός ο τύπος νόσου του Crohn σχετίζεται με την νήστιδα, το δεύτερο μέρος του λεπτού εντέρου, όπου και προκαλεί τοπικές φλεγμονές. Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν κράμπες μετά από κάθε γεύμα, συρίγγια, διάρροια και κοιλιακή δυσφορία.

Κολίτιδα του Crohn

Η κολίτιδα του Crohn αφορά το κόλον, το κύριο κομμάτι του παχέος εντέρου. Κύρια συνέπεια της νόσου είναι τα έλκη, τα αποστήματα και τα συρίγγια γύρω από τον πρωκτό. Μερικά από τα πιο συνήθη συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν δερματικές κακώσεις, πόνο στις αρθρώσεις, διάρροια και αιμορραγία από το ορθό.

Πώς αντιμετωπίζεται η νόσος του Crohn;

Τα άτομα που πάσχουν από νόσο του Crohn συνήθως δεν εμφανίζουν συμπτώματα συνεχώς. Αντίθετα, περνάνε χρονικά διαστήματα κατά τα οποία η νόσος είναι ενεργή και προκαλεί σοβαρά συμπτώματα και άλλα διαστήματα στα οποία δεν εμφανίζονται συμπτώματα. Ωστόσο, υπάρχουν διάφορες μέθοδοι θεραπείας που μπορεί να ακολουθήσει ένα άτομο που πάσχει από τη νόσο.

Φαρμακευτική αγωγή

Με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, τα συμπτώματα υποχωρούν και η φλεγμονή μειώνεται, ενώ τα φάρμακα στοχεύουν και στην έλλειψη θρεπτικών στοιχείων που προκύπτει από την ατελή πέψη της τροφής. Μερικά από τα φάρμακα που χορηγούνται περιλαμβάνουν:

Χειρουργική επέμβαση

Στα συμπτώματα της νόσου του Crohn συγκαταλέγονται τα συρίγγια, τα αποστήματα, η εντερική απόφραξη και οι αιμορραγίες, τα οποία συχνά χρειάζονται χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπισή τους, όταν η φαρμακευτική αγωγή δεν αρκεί. Κατά την επέμβαση, συνήθως αφαιρείται ο παθολογικός ιστός του παχέος εντέρου. Φυσικά, η χειρουργική επέμβαση δεν θεραπεύει τη νόσο, όμως μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα για αρκετά χρόνια κάθε φορά.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Ακόμα και όταν η νόσος βρίσκεται σε περίοδο υποχώρησης, είναι σημαντικό για ένα άτομο που έχει διαγνωστεί να γνωρίζει πώς να το διαχειριστεί ώστε να αποφύγει τις εξάρσεις και να αποτρέψει τη μόνιμη ζημιά στο γαστρεντερικό του σύστημα. Πρέπει σε γενικές γραμμές να ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής, να αθλείται, να διατηρεί μια ισορροπημένη διατροφή και να μην καπνίζει. Αντίθετα, σε περιόδους που η νόσος είναι ενεργή, τα άτομα αυτά πρέπει να αποφεύγουν παράγοντες που γνωρίζουν ότι προκαλούν έξαρση των συμπτωμάτων, όπως τα καυτερά και τα πλούσια σε φυτικές ίνες φαγητά.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved