Ψυχική υγεία

Οι 7 καλύτερες ηλεκτρονικές πηγές βοήθειας για την κατάθλιψη

Οι 7 καλύτερες ηλεκτρονικές πηγές βοήθειας για την κατάθλιψη

1. Talkspace (Talkspace.com)

Το Talkspace δίνει τη δυνατότητα συζήτησης με κάποιον από τους 3000 θεραπευτές που διαθέτει, οι οποίοι ειδικεύονται σε ποικίλα θέματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη. Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες είναι διαθέσιμες τόσο σε υπολογιστές, όσο και σε κινητά τηλέφωνα.

Προσφέρει τρία διαφορετικά προγράμματα υπηρεσιών / τιμών:

 • Απεριόριστη θεραπεία μέσω μηνυμάτων: Με 65 δολάρια την εβδομάδα, μπορείτε να ανταλλάζετε μηνύματα κειμένου, βίντεο και ηχητικά μηνύματα με έναν εξουσιοδοτημένο θεραπευτή, ο οποίος θα σας απαντά τις εργάσιμες ημέρες (μία έως δύο φορές την ημέρα).
 • Απεριόριστη θεραπεία με μηνύματα Plus Premium: Με 79 δολάρια την εβδομάδα, έχετε πρόσβαση σε μηνύματα κειμένου, βίντεο, ηχητικά μηνύματα και μια live συνεδρία τον μήνα.
 • LiveTalk Therapy Unlimited: Με 99 δολάρια κάθε εβδομάδα, έχετε πρόσβαση σε όλα τα προαναφερθέντα, μαζί με τέσσερις live συνεδρίες το μήνα.

Σημειώνεται ότι στο οποιοδήποτε πρόγραμμα μπορούν να προστεθούν live συνεδρίες εάν κριθεί απαραίτητο με επιπλέον 49 δολάρια για κάθε συνεδρία.

2. ADAA Online Support Group (Adaa.org)

Η Αμερικανική Ένωση Άγχους και Κατάθλιψης ADAA, δημιούργησε μια ομάδα υποστήριξης από ομοιοπαθείς ανθρώπους. Με περισσότερους από 20.000 συνδρομητές από όλο τον κόσμο, η ομάδα υποστήριξης προσφέρει ένα φιλικό, ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον, με τους συνδρομητές να μοιράζονται πληροφορίες και εμπειρίες.

Ουσιαστικά, στην ομάδα υπάρχει ένα γραπτός πίνακας μηνυμάτων με διάφορα θέματα, στα οποία οι συνδρομητές μπορούν να απαντήσουν, να ξεκινήσουν ένα δικό τους θέμα, να ζητήσουν συμβουλές, στήριξη ή να κάνουν μια ανακοίνωση. Σημειώνεται ότι η συμμετοχή μπορεί να είναι ανώνυμη και μπορούν να συμμετάσχουν όχι μόνο άτομα που ταλαιπωρούνται από κατάθλιψη και άγχος, αλλά και άτομα που έχουν στον περίγυρο τους άτομα με ψυχικές διαταραχές, ως μια προσπάθεια να τα βοηθήσουν. Υπογραμμίζεται ότι στη συγκεκριμένη ομάδα δεν συμμετέχουν εξουσιοδοτημένοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας, αλλά μόνο άτομα ομοιοπαθή.

Εκτός από τους πίνακες μηνυμάτων, οι οποίοι παρακολουθούνται από τους διαχειριστές της ομάδας, ο ιστότοπος προσφέρει μια ποικιλία δωρεάν εκπαιδευτικών εργαλείων, όπως webinars, blog posts, podcasts και βίντεο. Επιπλέον, υπάρχει και μια βάση δεδομένων εύρεσης θεραπευτή, για όσους επιθυμούν επαγγελματική βοήθεια.

3. Ψυχιατρικές Υπηρεσίες: MDLive (Mdlive.com)

Παρόλο που οι υπηρεσίες που προσφέρονται στην MDLive, δεν προορίζονται αποκλειστικά για τη θεραπεία της κατάθλιψης, ο ιστότοπος είναι μια καλή επιλογή. Η κατάθλιψη συνήθως αντιμετωπίζεται αποτελεσματικότερα με τον συνδυασμό θεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής και η MDLive δίνει πρόσβαση σε θεραπευτές και ψυχίατρους.

Ειδικότερα, η MDLive θα σας επιτρέψει να μιλήσετε με έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας, μέσω μιας εφαρμογής για κινητά, μέσω βίντεο ή μέσω απλής τηλεφωνικής κλήσης. Με 99 δολάρια, μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια συνεδρία με κάποιο θεραπευτή.

Εκτός από τη θεραπεία, θα έχετε επιπρόσθετα πρόσβαση σε ψυχιατρικές υπηρεσίες. Με 259 δολάρια, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με έναν ψυχίατρο, ο οποίος θα είναι σε θέση να σας συνταγογραφήσει και φάρμακα εάν χρειαστεί. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που σας συνταγογραφήσει κάποιο φάρμακο θα πρέπει να τον «επισκέπτεστε» για κάποιο διάστημα, ωστόσο κάθε επιπλέον συνεδρία κοστίζει 99 δολάρια.

4. Αυτοματοποιημένη σειρά μαθημάτων: This Way Up (Org.au)

Το Way Up είναι μια αυτόματη διαδικτυακή σειρά μαθημάτων που δημιουργήθηκε από την Κλινική Ερευνητική Μονάδα Άγχους και Κατάθλιψης του Νοσοκομείου Άγιος Βικέντιος στο Sydney της Αυστραλίας και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας της Αυστραλίας.

Όλα τα προγράμματα μαθήματων βασίζονται στις αρχές της γνωστικής συμπεριφοριστικής θεραπείας. Είναι σχεδιασμένα να ολοκληρώνονται εντός τριών μηνών και κάθε νέο μάθημα ξεκλειδώνεται κάθε πέντε ημέρες. Αυτή η πενθήμερη περίοδος ξεκλειδώματος σχεδιάστηκε με στόχο να «αναγκάζει» τα άτομα να εξετάζουν διεξοδικά μόνο ένα μάθημα κάθε φορά.

Σημειώνεται ότι τα εν λόγω μαθήματα, σύμφωνα με τους δημιουργούς τους, είναι κατάλληλα για άτομα που έχουν βιώσει πέραν του ενός επεισοδίου κατάθλιψης, ανεξάρτητα από το αν σήμερα πάσχουν από κατάθλιψη.

Τα μαθήματα αποτελούνται από ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια, δραστηριότητες στο σπίτι, ιστορίες ανάκτησης, ιστορίες με κόμικς που διδάσκουν πρακτικές δεξιότητες και ένα ηλεκτρονικό ημερολόγιο.

Τα έξι μαθήματα περιλαμβάνουν:

 • Διάγνωση
 • Παρακολούθηση σκέψης και δραστηριότητας
 • Εκμάθηση βελτίωσης σκέψεων και δραστηριοτήτων
 • Αντιμετώπιση φόβων
 • Σταθεροποίηση
 • Πρόληψη της υποτροπής

Δύο ανεξάρτητες μελέτες, διαπίστωσαν ότι το υλικό του συγκεκριμένου ιστότοπου, είναι αποτελεσματικό. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι το 80% των ατόμων που συμμετείχαν επωφελήθηκαν σημαντικά και το 50% σταμάτησαν να ταλαιπωρούνται από κατάθλιψη μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων.

Στην Αυστραλία, τα μαθήματα είναι διαθέσιμα σε όποιον επιθυμεί να τα παρακολουθήσει. Ο καθένας μπορεί να εγγραφεί και να αποκτήσει πρόσβαση ακόμα και ανώνυμα.

Σε όλες τις άλλες χώρες είναι απαραίτητη η επίβλεψη από κάποιον ψυχίατρο, ο οποίος αρχικά θα χρειαστεί να γράψει μια συνταγή για την περίπτωση σας, ώστε να μπορέσετε να παρακολουθήσετε τα μαθήματα. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που ο γιατρός σας δεν γνωρίζει το πρόγραμμα, ο ιστότοπος παρέχει μια περιγραφική επιστολή την οποία μπορεί να διαβάσει. Όταν σας δώσει την συνταγή ο γιατρός σας, τότε θα πρέπει να εισάγετε τις πληροφορίες online και να εγγραφείτε για να παρακολουθήσετε τα μαθήματα. Τα μαθήματα κοστίζουν 59 δολάρια.

5. Αλληλεπίδραση με θεραπευτή: Online-Therapy (Online-Therapy.com)

Το Online-therapy.com προσφέρει online μαθήματα που βοηθούν στη μείωση της κατάθλιψης. Μέσω του προγράμματος μπορείτε να μιλήσετε μεμονωμένα με κάποιον θεραπευτή ο οποίος θα σας πει τα σχόλια του για την περίπτωση σας εξατομικευμένα. Σημειώνεται ότι εκτός από τα μαθήματα που αφορούν την κατάθλιψη, ο ιστότοπος προσφέρει επίσης μαθήματα για αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως ο θυμός, το άγχος, ο εθισμός, η αϋπνία, το κοινωνικό άγχος, τα προβλήματα βάρους και πολλά άλλα, τα οποία μπορεί μερικές φορές να σχετίζονται με την κατάθλιψη.

Το υλικό των μαθημάτων για την κατάθλιψη είναι χωρισμένο σε 8 ενότητες είτε ως κείμενο, είτε ως ηχητικό, είτε ως βίντεο. Οι 8 ενότητες βασίζονται στις αρχές της γνωστικής συμπεριφοριστικής θεραπείας που αποδεδειγμένα βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Κάθε μάθημα διδάσκει τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την αποβολή των αρνητικών προτύπων σκέψης και την αντικατάσταση τους με πιο υγιή μοτίβα σκέψης. Σημειώνεται ότι τα μαθήματα είναι προσαρμοσμένα από την ψυχολόγο Elizabeth Lombardo και το online εκπαιδευτικό περιεχόμενο έχει αναθεωρηθεί και εγκριθεί από τον Steven Gans, ψυχίατρο και βοηθό κλινικό καθηγητή ψυχιατρικής στην ιατρική σχολή του Χάρβαρντ.

Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, θα έχετε τη δυνατότητα να συμπληρώσετε φύλλα εργασίας, τα οποία θα διορθωθούν από έναν εξουσιοδοτημένο θεραπευτή και θα σας σταλούν εντός 24 ωρών, από Δευτέρα έως Παρασκευή, ως ανατροφοδότηση. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που θέλετε να έχετε μεγαλύτερη αλληλεπίδραση με τον θεραπευτή σας μπορείτε να αγοράσετε το πρόγραμμα που επιτρέπει τις ατομικές θεραπείες μέσω live Chat. Μπορείτε επίσης να στείλετε μηνύματα στον θεραπευτή σας, για να λάβετε υποστήριξη και απαντήσεις στις απορίες σας.

Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα προσφέρει το «εργαλείο ευτυχίας» το οποίο περιλαμβάνει ένα περιοδικό, ένα σχέδιο δραστηριοτήτων και βίντεο με καθοδηγούμενη γιόγκα και διαλογισμό, που μπορούν να βελτιώσουν άμεσα την διάθεση σας.

Ο ιστότοπος προσφέρει τρία διαφορετικά πακέτα συνδρομής:

 • Βασικό: 31,96 δολάρια την εβδομάδα για πρόγραμμα online θεραπείας και καθημερινή ανατροφοδότηση.
 • Μεσαίο: 47,96 δολάρια την εβδομάδα για επιπλέον υποστήριξη με θεραπευτή μέσω συνομιλίας και μηνυμάτων.
 • Premium: 63,96 δολάρια την εβδομάδα για γρήγορες απαντήσεις και δύο θεραπείες live chat την εβδομάδα.

6. Πρόγραμμα μέσω βίντεο: Αντιμετώπιση της κατάθλιψης (Udemy.com)

Η Udemy προσφέρει διάφορα βίντεο για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει 17 βίντεο τα οποία έχουν δημιουργηθεί από τον καναδό ψυχολόγο Randy Paterson.

Τα βιντεοσκοπημένα μαθήματα βασίζονται στη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία και βοηθούν τους ασθενείς να κατανοήσουν καλύτερα την κατάθλιψη και να μάθουν στρατηγικές πρόληψης. Τα μαθήματα παρέχουν ένα δομημένο σύστημα ενεργοποίησης της συμπεριφοράς και μια σταδιακή στρατηγική καθορισμού στόχων για διάφορους τομείς της ζωής που βελτιώνουν την διάθεση. Όταν βελτιωθεί η διάθεση (ακόμη και λίγο), τότε οι συμμετέχοντες αρχίζουν να αμφισβητούν τις αρνητικές σκέψεις που απορρέουν από την κατάθλιψη.

Σημειώνεται ότι τα εν λόγω μαθήματα είναι κατάλληλα για άτομα που έχουν καταθλιπτική διάθεση αλλά θέλουν να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να πάρουν στα χέρια τους τη ζωή τους και να αισθανθούν καλύτερα. Μάλιστα, είναι ιδανικά για άτομα που πάσχουν από κλινική κατάθλιψη, αλλά και για όσους έχουν λιγότερο έντονες διαταραχές της διάθεσης, όπως η πλήξη και η γενική δυσαρέσκεια. Ωστόσο, δεν είναι κατάλληλα για όσους έχουν διαγνωστεί με διπολική διαταραχή, σχιζοφρένεια και άτομα που παρουσιάζουν ψυχωτικά συμπτώματα.

Το κόστος των μαθημάτων είναι 149,99 δολάρια.

7. Πρόγραμμα χριστιανικής συμβουλευτικής: Faithful Counseling (Betterhelp.com)

Η χριστιανική συμβουλευτική προσφέρει online θεραπεία με αδειοδοτημένους θεραπευτές που έχουν χριστιανικό υπόβαθρο. Οι σύμβουλοι συνδυάζουν την κλινική τους εμπειρία σε θέματα ψυχικής υγείας με τη βιβλική σοφία. Ο στόχος είναι να βοηθηθούν τα άτομα ώστε να αισθανθούν ψυχικά, συναισθηματικά και πνευματικά υγιή.

Όλοι οι σύμβουλοι έχουν άδεια ψυχολόγου, συμβούλου γάμου, είναι οικογενειακοί θεραπευτές, κλινικοί κοινωνικοί λειτουργοί ή εξουσιοδοτημένοι επαγγελματίες σύμβουλοι. Οι άδειές τους αυτές, είναι πιστοποιημένες από το επαγγελματικό συμβούλιο του κράτους τους και όλοι έχουν τουλάχιστον τρία χρόνια και 2.000 ώρες πρακτικής εμπειρίας.

Η διαδικασία εγγραφής απαιτεί την συμπλήρωση ενός σύντομου ερωτηματολόγιου σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε, καθώς και τις πνευματικές πεποιθήσεις σας. Αυτό το ερωτηματολόγιο θα βοηθήσει τον ιστότοπο να σας βρει τον σύμβουλο που σας ταιριάζει, μέσα σε 24 ώρες από την εγγραφή σας.

Μπορείτε να επικοινωνείτε με τον σύμβουλο σας, μέσω προγραμματισμένων ραντεβού με βίντεο ή τηλεφωνικές κλήσεις και με απεριόριστα μηνύματα όποτε το επιθυμείτε μέσω υπολογιστή, tablet ή smartphone, αλλά ο σύμβουλος δεν απαντάει σε πραγματικό χρόνο. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει όριο στα μηνύματα και στις συνεδρίες. Εσείς και ο σύμβουλος σας θα αποφασίσετε μαζί πόσο συχνά θα κάνετε τις συνεδρίες σας.

Το κόστος των προγραμμάτων κυμαίνονται από 40 – 70 δολάρια την εβδομάδα.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

The 7 Best Online Help Resources for Depression in 2019 https://www.verywellmind.com/best-online-help-for-depression-4691259

Joining a Chat Room to Help With Depression https://www.verywellmind.com/depression-chat-rooms-1067331

What You Need to Know About Online Therapy https://www.verywellmind.com/what-is-online-therapy-2795752