Μολυσματικές ασθένειες

Οι άνθρωποι που έχουν αντισώματα για τον κορωνοϊό έχουν αναπτύξει ανοσία;

Αντισώματα
Αντισώματα

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων για τα αντισώματα κορωνοϊού δεν είναι απόλυτα ακριβή μερικές φορές (ψευδώς θετικά), για να μπορέσουν να αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία θα κινηθούν οι αποφάσεις των Κυβερνήσεων, σχετικά με το αν θα πρέπει να επιτραπούν συγκεντρώσεις  μεγάλων ομάδων ατόμων, αν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία με μεγάλο αριθμό μαθητών, αν θα επαναλειτουργήσουν όλοι οι τομείς εργασίας, αν θα λειτουργήσουν κανονικά οι εστίες και γενικότερα αν μπορούν να μπουν σε κανονική λειτουργία όλοι οι τομείς της ζωής μας, υπογράμμισαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Οι άνθρωποι που έχουν αντισώματα κατά του κορωνοϊού έχουν αναπτύξει ανοσία;

Είναι σημαντικό να ελαχιστοποιηθούν τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα των εξετάσεων κορωνοϊού, επιλέγοντας μια εξειδικευμένη εξέταση και εξετάζοντας  πληθυσμούς και άτομα με αυξημένη πιθανότητα προηγούμενης έκθεσης στο SARS-CoV-2. Επιπρόσθετα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένας ορθογώνιος αλγόριθμος εξετάσεων (δηλαδή, χρησιμοποιώντας δύο ανεξάρτητες εξετάσεις διαδοχικά, όταν η πρώτη εξέταση δείξει θετικό αποτέλεσμα), στην περίπτωση που η αναμενόμενη θετική προγνωστική τιμή μιας μόνο εξέτασης είναι χαμηλή.

Τα αντισώματα συνήθως είναι ανιχνεύσιμα σε 1-3 εβδομάδες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, οπότε τα στοιχεία δείχνουν ότι η μολυσματικότητα, πιθανότατα, μειώνεται σημαντικά και ότι έχει αναπτυχθεί κάποιος βαθμός ανοσίας σε μελλοντική μόλυνση. Ωστόσο, απαιτούνται πρόσθετα δεδομένα πριν από την τροποποίηση των συστάσεων που αφορούν την δημόσια υγεία σχετικά με το άνοιγμα των επιχειρήσεων και τις κοινωνικές αποστάσεις.

Το CDC υπογράμμισε ότι «μέχρι στιγμής λίγα είναι γνωστά για το τι σημαίνει η παρουσία αντισωμάτων, σε σχέση με τη μελλοντική ανοσία ενός ατόμου», σύμφωνα με την CBS News. Ωστόσο, οι εκτεταμένες, εξειδικευμένες εξετάσεις αντισωμάτων θα μπορούσαν να φανούν πολύ χρήσιμες στην παρακολούθηση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού και στην ανάδειξη του πραγματικού ποσοστού θανάτου από την COVID-19. Σύμφωνα όμως με το CDC, «η έρευνα που πραγματοποιείται σχετικά με τα αντισώματα που παράγονται ως απάντηση στο νέο κορωνοϊό, είναι ακόμη σε εξέλιξη και οι άνθρωποι που θα εξεταστούν και θα έχουν θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τα αντισώματα, δεν πρέπει να υποθέσουν ότι έχουν αναπτύξει και ανοσία έναντι του νέου κορωνοϊού».

Συμπερασματικά

Στην παρούσα φάση, όλοι, ανάμεσα τους και εκείνοι που έχουν εξεταστεί και ήταν θετικοί σε αντισώματα ή που νόσησαν με COVID-19 και θεραπεύτηκαν, θα πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν τα συνιστώμενα προληπτικά μέτρα, όπως η κοινωνική απόσταση, η σωστή υγιεινή και η χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας, τονίζει καταληκτικά το CDC.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

CDC: Coronavirus antibody tests still not accurate enough https://medicalxpress.com/news/2020-05-cdc-coronavirus-antibody-accurate.html

Coronavirus (COVID-19) https://medicalxpress.com/coronavirus/

CDC warns antibody testing still too inaccurate to use for coronavirus-related policy decisions https://www.cbsnews.com/news/cdc-warns-that-half-of-coronavirus-antibody-test-results-are-wrong-2020-05-27/

Interim Guidelines for COVID-19 Antibody Testing https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/lab/resources/antibody-tests-guidelines.html#anchor_1590280385631