Ψυχική υγεία

Έχουν οι άντρες ορμονική περίοδο;

Η σεξουαλική ορμή των αρσενικών είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό των άγριων ζώων, όπως τα ελάφια, οι ελέφαντες και πολλά είδη πτηνών. Σχετίζεται με την ετήσια αύξηση της παραγωγής τεστοστερόνης που αυξάνει την επιθετικότητα και τη σεξουαλική ορμή. Τι γίνεται όμως με τους ανθρώπους;

Αν και το είδος μας είναι ελάχιστα εξαρτημένο από την εποχή, η έρευνα διαπιστώνει ότι υπάρχει μια ευδιάκριτη κορύφωση στην παραγωγή τεστοστερόνης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τι προκαλεί αυτό στην ανθρώπινη ψυχολογία και συμπεριφορά;

 Λόγω τεστοστερόνης μπορεί να υπάρχει επιθετικότητα;

Κάποια εικόνα για τις συμπεριφορικές επιδράσεις της τεστοστερόνης παρέχουν τα εποχιακά αναπαραγόμενα ζώα, όπως τα κοτσύφια και πολλά άλλα πτηνά. Την άνοιξη, τα επίπεδα τεστοστερόνης αυξάνονται και τα αρσενικά αρχίζουν να τραγουδούν ως προειδοποίηση προς τους ανταγωνιστές να μείνουν μακριά από την περιοχή τους. Τα αρσενικά πουλιά μάχονται μεταξύ τους για να διευθετήσουν τις εδαφικές διαφορές.

Εάν έχετε περπατήσει κοντά σε φωλιά πορφυροτσικνιάδων γνωρίζετε πόσο επιθετικά μπορεί να γίνουν αυτά τα μικρά πουλιά, που πραγματοποιούν επανειλημμένες επιθέσεις “βουτιάς-βόμβας” στο κεφάλι του εισβολέα.

Η τεστοστερόνη αυξάνει την επιθετικότητα στα πτηνά. Μεταξύ των ανθρώπων, υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της ηλικίας και των πράξεων βίας, συμπεριλαμβανομένων των βίαιων εγκλημάτων, με αποτέλεσμα η περισσότερη βία να διαπράττεται από άνδρες ηλικίας 15-35 ετών, όταν τα επίπεδα τεστοστερόνης είναι υψηλότερα.

Οι ψυχολόγοι αρέσκονται να υποστηρίζουν ότι η σχέση αυτή δεν είναι αιτιώδης με βάση πειράματα με αρουραίους, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης συμβάλλουν στην επιθετικότητα στα αρσενικά, συμπεριλαμβανομένων των αρσενικών θηλαστικών, ανεξάρτητα από το αν εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες. Επιπλέον, η τεστοστερόνη έχει πολλές διαφορετικές συσχετίσεις εκτός από την επιθετικότητα και τη σεξουαλική ορμή, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης αισθήσεων και της περιέργειας.

Πως επηρεάζεται η σεξουαλική ορμή απο την εμφάνιση της ορμόνης;

Το φαινόμενο της εποχιακής αύξησης της επιθετικότητας παρατηρείται ευρέως σε θηλαστικά τόσο διαφορετικά όσο οι φώκιες, τα ελάφια, οι ελέφαντες και οι καμήλες. Οι αρσενικοί ελέφαντες σε σεξουαλική έξαψη, ή αλλιώς musth, είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι. Το ίδιο ισχύει και για τις καμήλες, όπως αποτυπώθηκε αξιομνημόνευτα στην ταινία Tracks που απεικόνιζε άγριες καμήλες της Αυστραλίας να αφρίζουν κυριολεκτικά από οργή.

Όπως και άλλα αρσενικά σπονδυλωτά, η σεξουαλική ορμή των ανδρών αυξάνεται από τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στη νεότητα και μειώνεται με την ανοδική πορεία της ηλικίας.

Χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων, οι επιστήμονες περιέγραψαν έναν ετήσιο κύκλο της ανθρώπινης τεστοστερόνης με σαφή κορύφωση το καλοκαίρι, αν και προηγούμενες έρευνες, που χρησιμοποιούσαν ανεπαρκή δείγματα, ήταν ασυνεπείς. Υπάρχει ένας σχετικός ετήσιος κύκλος επιθετικότητας και σεξουαλικής ορμής; Μια προσέγγιση σε αυτό το ερώτημα είναι η χρήση δεδομένων σχετικά με την εγκληματικότητα.

Όλα τα βίαια εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών επιθέσεων, είναι συχνότερα το καλοκαίρι. Στο παρελθόν, οι εγκληματολόγοι απέδιδαν τα υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας το καλοκαίρι στο γεγονός ότι οι άνθρωποι βγαίνουν περισσότερο έξω με καλό καιρό. Αυτό θα σήμαινε ότι υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για τους εγκληματίες να στοχοποιήσουν το κοινό. Ομοίως, οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν τη σχετική ασφάλεια του σπιτιού τους είναι πιο πιθανό να πέσουν θύματα εγκλήματος και το γεγονός ότι οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους το καλοκαίρι αυξάνει τη στατιστική πιθανότητα να γίνουν στόχος εγκλήματος.

Όσο λογική και αν φαίνεται αυτή η ερμηνεία, είναι μάλλον λανθασμένη. Η κύρια απόδειξη γι’ αυτό είναι ότι δεν υπάρχει καλοκαιρινή αιχμή στα μη βίαια εγκλήματα, όπως οι μικροκλοπές και οι βανδαλισμοί.

Το γεγονός ότι τα σεξουαλικά εγκλήματα βίας αυξάνονται το καλοκαίρι υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει μια κορύφωση της σεξουαλικής επιθυμίας που αντιστοιχεί στην καλοκαιρινή κορύφωση των επιπέδων τεστοστερόνης.

Αν αυτό μεταφράζεται σε αυξημένη συχνότητα σεξουαλικών επαφών, θα μπορούσε κανείς εύλογα να περιμένει να βρει μια κορύφωση των γεννήσεων την άνοιξη, περίπου εννέα μήνες αργότερα.

Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει. Στην πραγματικότητα γεννιούνται περισσότερα μωρά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό θα σήμαινε ότι η κορύφωση των συλλήψεων γίνεται κατά τη διάρκεια των σύντομων σκοτεινών ημερών του χειμώνα και όχι των μακρών φωτεινών ημερών του καλοκαιριού. Αυτό το μοτίβο διαφέρει από τα εποχιακά αναπαραγόμενα θηλαστικά των οποίων οι γεννήσεις συγκεντρώνονται την άνοιξη και δεν έχει ικανοποιητική εξήγηση είτε από άποψη αιτιώδους βιολογίας, είτε από άποψη λειτουργίας. Έχει προταθεί, ωστόσο, ότι τα νεογέννητα του καλοκαιριού -που έχουν αδύναμη ανοσολογική απόκριση- επωφελούνται από την αποφυγή των κρυολογημάτων και των ιώσεων που συνδέονται με το χειμώνα.

Οι άνδρες έχουν κύκλους ορμονών;

Η επιρροή των μηνιαίων ορμονικών κύκλων στην ψυχολογία και τη συμπεριφορά των γυναικών έχει μελετηθεί ευρέως και είναι σαφές ότι οι γυναίκες ντύνονται πιο ελκυστικά και συμπεριφέρονται με περισσότερο φλερτ, κατά την περίοδο της ωορρηξίας.

Αυτά τα ευρήματα δεν είναι γενικά πολύ δημοφιλή, επειδή οι ψυχολόγοι και το ευρύ κοινό αρέσκονται να υπερτονίζουν τον ρόλο της επιλογής και της ελευθερίας στην ανθρώπινη δραστηριότητα και ψυχολογία και να υποβαθμίζουν τη βιολογία και τις ορμόνες.

Τώρα, μαθαίνουμε ότι οι άνδρες έχουν έντονους ετήσιους κύκλους στις ορμόνες του φύλου τους που επηρεάζουν τη συμπεριφορά και την ψυχολογία τους. Εκτός από τον ετήσιο κύκλο, υπάρχει και ένας ημερήσιος που κορυφώνεται το πρωί. Δεν είναι ξεκάθαρο τι σημαίνει αυτό, αλλά αναμένουμε εκδόσεις αυτοβοήθειας που βοηθούν τους άνδρες να ξεπεράσουν την ημέρα της τεστοστερόνης τους!


+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Why More Babies Are Conceived in the Cold Winter Months There’s evidence of seasonal reproduction all the way back to the 1800s Micaela Martinez and Kevin M. Bakker, The Conversation https://www.smithsonianmag.com/science-nature/more-babies-are-conceived-during-winter-fall-180971112/

Thornhilll, R., & Gangestad, S. W. (2008). The evolutionary biology of human female sexuality. New York: Oxford University Press

Seasonal Changes of Serum Gonadotropins and Testosterone in Men Revealed by a Large Data Set of Real-World Observations Over Nine Years Daniele Santi†, Giorgia Spaggiari, Antonio R. M. Granata, Monica Setti, Simonetta Tagliavini, Tommaso Trenti and Manuela Simoni https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fendo.2019.00914/full

Testosterone https://www.psychologytoday.com/us/basics/testosterone