Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Οι αρνητικές επιπτώσεις των smartphones στον εγκέφαλο

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος ως το κέντρο διαχείρισης όλων των λειτουργιών του οργανισμού και του νευρικού συστήματος έρχεται καθημερινά σε επαφή με τις πληροφορίες που λαμβάνει από τις αισθήσεις και το περιβάλλον. Παράλληλα, η καθημερινότητα συνδέεται άρρηκτα με την ύπαρξη τεχνολογικών συσκευών, όπως τα smartphones και τα tablets που αποτελούν ένα σύγχρονο μέσο επικοινωνίας και κοινωνικής επαφής. Εκτός από την συνεχή δυνατότητα μας για λήψη πληροφοριών και επικοινωνίας επηρεάζοντας την ζωή μας σε εργασιακό και κοινωνικό επίπεδο, μας επηρεάζει και οργανικά. Ποιοι είναι οι βασικότεροι τρόποι που επηρεάζει τον εγκέφαλο και τις λειτουργίες του;

Παρενέργειες και νοητικές επιπλοκές στον εγκέφαλο

Σύμφωνα με έρευνα του Dr. Seo από την Σύλλογο Ακτινολόγων της Βόρειας Αμερικής παρατηρήθηκε ότι οι νέοι που έχουν εθισμό με την χρήση ίντερνετ και smartphone παρουσίασαν ανωμαλίες στην χημεία του εγκεφάλου σε ομαδικό πείραμα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα. Οι παραπάνω νέοι εμφάνισαν προβλήματα ύπνου, συμπεριφοράς και έλλειψη συγκέντρωσης.

Τον ισχυρισμό αυτό επιβεβαιώνει και μια έρευνα από την Ένωση Καταναλωτών Αμερικής που παρατηρεί ότι οι καταναλωτές έχουν μειωμένη συγκέντρωση και συνείδηση όταν υπάρχει κινητό κοντά τους έστω και αν είναι κλειστό. Ειδική αναφορά γίνεται στις επιπτώσεις στους εφήβους που παρουσιάζουν προβλήματα στην κοινωνική τους συμπεριφορά και την συναισθηματική τους κατάσταση και ανάπτυξη και δημιουργούν μια οκνηρότητα στην σκέψη.

Πληροφορίες για άλλη μία επίπτωση της χρήσης smartphone για τον εγκέφαλο κατά τον Dr Άρκο Γκος ειδικά για τους χρήστες κινητών με οθόνη αφής, είναι η τροποποίηση της λειτουργίας του εγκεφάλου και της λήψης ερεθισμάτων από την αίσθηση της αφής. Αυτό συμβαίνει διότι ο εγκέφαλος σε σχέση με κάποιον που χρησιμοποιεί κανονικό πληκτρολόγιο είναι πιο ενεργός, αλλά παρατηρείται αλλοίωση της αίσθησης της αφής.

Ποιες είναι οι κοινωνικές και συναισθηματικές επιπτώσεις της χρήσης κινητών;

Σημαντικές πληροφορίες αντλούνται από έρευνα του πανεπιστημίου της Βοστόνης, όπου παρατηρήθηκε η συμπεριφορά των παιδιών στα smartphones ως μέσο χαλάρωσης και εφησυχασμού. Προκύπτουν προβλήματα κοινωνικής και συναισθηματικής ανάπτυξης, καθώς και ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην αδυναμία των παιδιών μετέπειτα να σχηματίσουν αυτοματισμούς στην χαλάρωση και την ανασυγκρότηση τους. Δραστηριότητες χειρωνακτικές και με ανθρώπινη επαφή αντιπροτείνονται σε αυτούς αντί για την χρήση οθόνης. Μεγάλο ρόλο στις κοινωνικές και συναισθηματικές επιπτώσεις από την χρήση smartphone έχει η δράση της ντοπαμίνης, μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου που ευθύνεται για την ανθρώπινη κινητοποίηση.Έτσι δημιουργείται σύγχυση ερεθισμάτων, καθώς αυτή η ορμόνη σταδιακά μαθαίνει να αντιδρά σε ερεθίσματα που λαμβάνει,επιβραβεύοντας τον οργανισμό και αντικαθιστώντας τις κοινωνικές συναναστροφές που υπήρχαν πριν την συχνή χρήση smartphone .

Ποιες είναι οι πιο βασικές οργανικές επιπτώσεις;

Στο στάδιο διερεύνησης βρίσκονται οι πιθανές επιπτώσεις από την αμφίδρομη ανταλλαγή συχνοτήτων με τις συσκευές smartphone. Αν και ξεκάθαρα αποτελέσματα δεν υπάρχουν από τις έρευνες, ακόμα οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η ανταλλαγή συχνοτήτων από τον πομπό (smartphone) στον δέκτη (ανθρώπινο οργανισμό) μπορεί να επιφέρει αλλοιώσεις στα εγκεφαλικά κύτταρα και στους νευρώνες, ενώ αυτό συμβαίνει διότι προκαλούνται θερμικές επιπτώσεις στην λειτουργία των κυττάρων από την ακτινοβολία. Τα όργανα, όπως ο εγκέφαλος, αποτελούνται από ιστούς σχηματισμένους από κύτταρα και μεμβράνες με προέλευση τα βιομόρια (πρωτεΐνες) και η ανταλλαγή συχνοτήτων πιθανόν να επηρεάζει την ορθή λειτουργία τους.

Τα κινητά δημιουργούν προβλήματα με τον ύπνο

Η χρήση smartphone τη νύχτα επιφέρει αλλαγές στην σωστή λειτουργία του οργανισμού και των βιορυθμών του ατόμου. Το βιολογικό μας ρολόι έχει ρυθμιστεί να δέχεται και να αναλύει την ακτινοβολία του ηλίου και του φωτός γενικότερα και να προσδιορίζει την ώρα του ύπνου σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες που λαμβάνει. Η μπλε ακτινοβολία των smartphone -χαρακτηριστικό της ημέρας- δίνει λάθος μηνύματα στον οργανισμό που δεν είναι σε θέσει να αντιληφθεί ότι έφτασε η νύχτα. Αντίθετα, η ενεργοποίηση της διαδικασίας αυτής επιτυγχάνεται με την ερυθρή ακτινοβολία που μεταφέρει το μήνυμα ότι έρχεται η νύχτα και συνεπώς η ώρα του ύπνου, έτσι καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση κινητού δυο ώρες πριν τον βραδινό ύπνο.

Οκνηρή σκέψη και προβλήματα στις αναλυτικές ικανότητες του εγκεφάλου

Δυσκολίες στην ανάπτυξη και χρήση της αναλυτικής σκέψης παρατηρείται από τις καινούργιες δυνατότητες του ίντερνετ και των κινητών. Σύμφωνα με τον Gordon pennycook αυτό συμβάλει στην μείωση της ευφυίας, της πλαστικότητας της σκέψης και της μνήμης. Λόγω της ευκολίας πρόσβασης στις πληροφορίες και την δυνατότητα αποθήκευσης μεγάλου όγκου δεδομένων, όπως τηλεφωνικούς αριθμούς η σκέψη γίνεται πιο οκνηρή, γιατί δεν χρειάζεται πλέον να καταβάλει προσπάθεια για την απόκτηση και την χρήση των πληροφοριών.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

The Effects of Smartphones on Your Brain https://www.verywellmind.com/how-do-smartphones-affect-the-brain-2794892

Dopamine, Smartphones & You: A battle for your time http://sitn.hms.harvard.edu/flash/2018/dopamine-smartphones-battle-time/

Smartphone Addiction Creates Imbalance in Brain https://press.rsna.org/timssnet/media/pressreleases/14_pr_target.cfm?ID=1989

Brain Drain: The Mere Presence of One’s Own Smartphone Reduces Available Cognitive Capacity https://www.journals.uchicago.edu/doi/10.1086/691462