Μολυσματικές ασθένειες

Οι ασθενείς με COVID-19 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου για τουλάχιστον 18 μήνες μετά τη μόλυνση

Η COVID-19 σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 160.000 άτομα, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Cardiovascular Research. (Εγκυμοσύνη: Η COVID-19 προκαλεί μικρή εγκεφαλική αιμορραγία σε έμβρυα)

Οι ασθενείς με COVID-19 έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου μακροπρόθεσμα;

Σε σύγκριση με τα άτομα που δεν μολύνθηκαν, η πιθανότητα θανάτου των ασθενών με COVID-19 ήταν έως και 81 φορές μεγαλύτερη τις πρώτες τρεις εβδομάδες της μόλυνσης και παρέμεινε πέντε φορές μεγαλύτερη έως και 18 μήνες αργότερα. (Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από Covid-19)

Σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης, καθηγητή Ian CK Wong, από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ της Κίνας, οι ασθενείς με COVID-19 είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν πολλές καρδιαγγειακές παθήσεις, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν μολύνθηκαν, γεγονός που μπορεί να συνέβαλε στον αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι οι ασθενείς με COVID-19, θα πρέπει να παρακολουθούνται για τουλάχιστον ένα χρόνο μετά την ανάρρωσή τους, για τη διάγνωση ενδεχόμενων καρδιαγγειακών επιπλοκών της λοίμωξης, οι οποίες αποτελούν μέρος της μακροχρόνιας COVID-19. (Αυτοψίες δείχνουν ότι η COVID-19 επηρεάζει ολόκληρο το σώμα)

Η παρούσα μελέτη συνέκρινε την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου, σε άτομα που μολύνθηκαν με COVID-19 και άτομα που δεν μολύνθηκαν με COVID-19, τα οποία μελετήθηκαν πριν από τον Δεκέμβριο του 2020, όταν δεν υπήρχαν διαθέσιμα εμβόλια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Περισσότεροι από 7.500 ασθενείς με COVID-19, που διαγνώστηκαν από τις 16 Μαρτίου 2020 έως τις 30 Νοεμβρίου 2020, εντοπίστηκαν μέσω της UK Biobank. Κάθε ασθενής αντιστοιχίστηκε με έως και 10 άτομα που δεν νόσησαν με COVID-19 την περίοδο της μελέτης (16 Μαρτίου 2020 –  31 Αυγούστου 2021) και μια «ιστορική ομάδα ελέγχου» που αποτελείτο από άτομα που είχαν κάποια άλλη ασθένεια πριν από την πανδημία (16 Μαρτίου 2018 – 30 Νοεμβρίου, 2018).

Κάθε ομάδα μη μολυσμένων ατόμων, περιελάμβανε περισσότερους από 70.000 συμμετέχοντες, που ήταν παρόμοιοι με την ομάδα COVID-19 σε ότι αφορά την ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα, τον διαβήτη, την υψηλή αρτηριακή πίεση, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες παθήσεις, τον δείκτη μάζας του σώματος και την εθνικότητα. Και στις τρεις ομάδες, ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν τα 66 έτη και υπήρχαν σχεδόν ίσοι αριθμοί γυναικών και ανδρών. (Κρυολόγημα, γρίπη και COVID-19: Ποια διατροφή ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα;)

Σύμφωνα με τον καθηγητή Wong, η “ιστορική ομάδα ελέγχου” συμπεριλήφθηκε στη μελέτη για να αποκλειστεί η επίδραση της μείωσης ή της ακύρωσης των υπηρεσιών ρουτίνας της υγειονομικής περίθαλψης, που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία οδήγησε σε επιδείνωση της υγείας και αυξημένη θνησιμότητα, ακόμη και μη μολυσμένους ανθρώπους.

Τα δεδομένα που εξασφαλίστηκαν από ιατρικά αρχεία και αρχεία θανάτου, αφορούσαν:

Η αξιολόγηση των συσχετίσεων αφορούσε την οξεία φάση της ασθένειας (21 ημέρες από τη διάγνωση της COVID-19) και τη μετα-οξεία φάση (από την 22η ημέρα μετά τη διάγνωση, μέχρι 18 μήνες αργότερα). (Διπλός εμβολιασμός για COVID-19 και γρίπη: Μειώνει τα ποσοστά μόλυνσης από COVID)

Μετά την ανάλυση των δεδομένων τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

  • Σε σύγκριση με τις δύο ομάδες που δεν μολύνθηκαν, οι ασθενείς που μολύνθηκαν με COVID-19, είχαν περίπου τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μείζονα καρδιαγγειακή νόσο στην οξεία φάση και 40% περισσότερες πιθανότητες στη μετα-οξεία φάση.
  • Σε σύγκριση με τα μη μολυσμένα άτομα, ο κίνδυνος θανάτου των ασθενών που νόσησαν με COVID-19, ήταν έως και 81 φορές μεγαλύτερος στην οξεία φάση και πενταπλάσιος στη μετά-οξεία φάση.
  • Οι ασθενείς που νόσησαν σοβαρά με COVID-19, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μείζονα καρδιαγγειακή νόσο ή να πεθάνουν, συγκριτικά με τα άτομα που δεν νόσησαν σοβαρά.
  • Οι ασθενείς με COVID-19 είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν μολύνθηκαν, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Οι καρδιακές παθήσεις που παρατηρήθηκαν ήταν έμφραγμα του μυοκαρδίου, στεφανιαία νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια και εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Wong, δεδομένου ότι η μελέτη διεξήχθη κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, τότε που τα εμβόλια δεν ήταν διαθέσιμα, περαιτέρω μελέτες θα μπορούσαν να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και του θανάτου μετά τη λοίμωξη, συγκρίνοντας άτομα που νόσησαν και εμβολιάστηκαν και άτομα που δεν εμβολιάστηκαν.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

COVID-19 patients retain elevated risk of death for at least 18 months after infection, finds large-scale study https://medicalxpress.com/news/2023-01-covid-patients-retain-elevated-death.html

Association of COVID-19 with short- and long-term risk of cardiovascular disease and mortality: a prospective cohort in UK Biobank https://dx.doi.org/10.1093/cvr/cvac195

COVID-19 infection linked to heightened risk of poor cardiovascular health and death https://medicalxpress.com/news/2022-10-covid-infection-linked-heightened-poor.html