Καρδιά και αγγεία

Οι ασθενείς με COVID-19 βρίσκονται σε κίνδυνο για 20 καρδιαγγειακές παθήσεις

Οι άνθρωποι που μολύνονται με COVID-19 αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο για 20 διαφορετικές καρδιακές και αγγειακές παθήσεις μετά τη μόλυνση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine.

Η COVID-19 αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων;

Ακόμη και οι άνθρωποι που νόσησαν με COVID-19 και δεν χρειάστηκαν νοσηλεία, ανέπτυξαν περισσότερες καρδιαγγειακές παθήσεις, συγκριτικά με όσους δεν μολύνθηκαν ποτέ, σύμφωνα με τη νέα μελέτη. (Καρδιοπάθειες: 11 «ύπουλα» συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοούνται)

Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, οι μακροπρόθεσμες καρδιαγγειακές επιπτώσεις της νόσου μπορεί να περιλαμβάνουν καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, ακανόνιστους καρδιακούς ρυθμούς, θρόμβους αίματος, ασθένειες των αιμοφόρων αγγείων και διαταραχές καρδιακής φλεγμονής, όπως περικαρδίτιδα και μυοκαρδίτιδα.

Σύμφωνα με την Evelina Grayver, MD, διευθύντρια υγείας της καρδιάς των γυναικών στο Northwell Health στη Νέα Υόρκη, υπήρξαν 20 καρδιακές διαταραχές που διαγνώστηκαν στους ασθενείς με μακροχρόνια COVID-19. Οι πιο συνηθισμένες ήταν η δύσπνοια, η κόπωση και οι μη φυσιολογικοί καρδιακοί ρυθμοί.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 11 εκατομμύρια βετεράνους των ΗΠΑ, που ήταν αποθηκευμένα σε εθνικές βάσεις δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης του Υπουργείου Υποθέσεων Βετεράνων των ΗΠΑ, οι οποίες περιλάμβαναν σχεδόν 154.000 βετεράνους που νόσησαν με COVID-19 μεταξύ Μαρτίου 2020 και Ιανουαρίου 2021. Η ερευνητική ομάδα εκτίμησε τους κινδύνους και τις προοπτικές για διάστημα ενός έτους, σχετικά με 20 καρδιαγγειακές παθήσεις. (Tελικά υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης μυοκαρδίτιδας μετά το εμβόλιο;)

Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι οι βετεράνοι που είχαν COVID-19 ένα χρόνο νωρίτερα, είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο και για τις 20 διαφορετικές καρδιαγγειακές παθήσεις και παθήσεις των αγγείων, συγκριτικά με όσους δεν νόσησαν με κορωνοϊό.

Μάλιστα, παρατηρήθηκε ότι αυτός ο κίνδυνος αυξανόταν ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου που βίωσαν οι ασθενείς. Οι βετεράνοι που είχαν COVID-19 αντιμετώπισαν 72% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας μετά από 12 μήνες, συγκριτικά με όσους δεν μολύνθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι ανά 1000 άτομα, 12 περισσότερα μολυσμένα άτομα αντιμετώπισαν καρδιακή ανεπάρκεια. Συνολικά, 45 περισσότερα μολυσμένα άτομα ανά 1.000 ανέπτυξαν κάποια από τις 20  πιο πάνω καρδιαγγειακές καταστάσεις, συγκριτικά με τα άτομα που δεν μολύνθηκαν.

Υπογραμμίζεται ότι η μελέτη πραγματοποιήθηκε πριν τα εμβόλια αρχίσουν να είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό, πράγμα που σημαίνει ότι πάνω από το 99,7% των βετεράνων που μολύνθηκαν ήταν ανεμβολίαστοι όταν προσβλήθηκαν από COVID-19, σύμφωνα με το Science. Αυτό σημαίνει ότι η μελέτη δεν εξέτασε το εάν οι κίνδυνοι μακροχρόνιων καρδιαγγειακών προβλημάτων είναι οι ίδιοι μετά από μόλυνση εμβολιασμένων ατόμων. (Ακόμη μια μελέτη που διαπιστώνει ότι η COVID-19 είναι λιγότερο σοβαρή σε εμβολιασμένα άτομα)

Η συγκεκριμένη ανάλυση επικεντρώθηκε στον πληθυσμό των βετεράνων, ο οποίος τείνει να είναι μεγαλύτερος σε ηλικία και να αποτελείται από περισσότερους λευκούς άνδρες. Περίπου το 90% των ασθενών ήταν άνδρες, περισσότερο από το 70% ήταν λευκοί και η μέση ηλικία τους ήταν τα 60 χρόνια. Μετά από προσαρμογή των δεδομένων τους, οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι η COVID-19 δεν κάνει διακρίσεις και ότι ο αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών προβλημάτων είναι ίδιος τόσο σε μεγαλύτερους όσο και σε νεότερους. Το ίδιο ισχύει για άτομα με και χωρίς διαβήτη, άτομα με παχυσαρκία και χωρίς παχυσαρκία, άτομα που κάπνιζαν και άτομα που δεν κάπνιζαν. (Διαβήτης: 6 διατροφικοί μύθοι που δεν πρέπει να πιστέψετε)

Σε γενικές γραμμές, η μελέτη υποδηλώνει ότι εκατομμύρια άτομα που επέζησαν από τη νόσο COVID-19, θα υποστούν μακροπρόθεσμες συνέπειες, οι οποίες θα μπορούσαν να μειώσουν το προσδόκιμο ζωής, ένα εύρημα που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό σύμφωνα με τους συγγραφείς.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

COVID Patients at Risk for 20 Cardiovascular Diseases https://www.webmd.com/lung/news/20220304/covid-patients-risk-for-20-cardiovascular-diseases

Long-term cardiovascular outcomes of COVID-19 https://www.nature.com/articles/s41591-022-01689-3

COVID infected patients at risk for 20 types of heart and vascular disease: Study https://www.foxnews.com/health/covid-infected-patients-risk-20-types-heart-vascular-disease-study

COVID-19 takes serious toll on heart health—a full year after recovery https://www.science.org/content/article/covid-19-takes-serious-toll-heart-health-full-year-after-recovery