Ψυχική υγεία

Οι διαταραχές προσωπικότητας σχετίζονται με τη διάπραξη κακοποίησης συντρόφου

Μια νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο Clinical Psychology Review , που εξετάζει σε βάθος τη ενδοοικογενειακή βία και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των ατόμων που την ασκούν ή την δέχονται

Τι ορίζουμε ως ενδοοικογενειακή βία;

«Η ενδοοικογενειακή βία ορίζεται ευρέως ως η σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη που προκαλείται από έναν νυν ή πρώην ερωτικό σύντροφο ή σύζυγο», αναφέρουν οι ερευνητές με επικεφαλής την Katherine Collison του Πανεπιστημίου Purdue. «Τα ποσοστά επικράτησης της θυματοποίησης από αυτή την μορφή βίας είναι υψηλά, με πάνω από το ένα τρίτο των γυναικών να αναφέρουν οποιαδήποτε επαφή σεξουαλικής βίας, σωματικής βίας και/ή καταδίωξης και σχεδόν οι μισές να επικυρώνουν ψυχολογική επιθετικότητα κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Τα ποσοστά θυματοποίησης θεωρείται ότι είναι περίπου αντίστοιχα για τους άνδρες- το 31% των οποίων ανέφεραν ότι βίωσαν σεξουαλική βία, σωματική βία και παρενόχληση κατά τη διάρκεια της ζωής τους και το 47% ανέφεραν ότι βίωσαν ψυχολογική επιθετικότητα».

 

Διαταραχές προσωπικότητας και ενδοοικογενειακή βία

Για την καλύτερη κατανόηση των παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με τη βία μεταξύ συντρόφων, οι ερευνητές εξέτασαν 10 διαταραχές προσωπικότητας που ορίζονται από το DSM-5 :

  1. παρανοειδής
  2. σχιζοειδής
  3. σχιζοτυπική
  4. αντικοινωνική
  5. οριακή
  6. ιστριονική(οιστριονική)
  7. ναρκισσιστική
  8. αποφευκτική
  9. εξαρτημένη
  10. ψυχαναγκαστική

Διερεύνησαν τις συσχετίσεις τους με την ενδοοικογενειακή βία. Διαπίστωσαν ότι οι αντικοινωνικές προσωπικότητες, ή άτομα που τείνουν να λένε ψέματα, να παραβαίνουν το νόμο, να ενεργούν παρορμητικά και να μην λαμβάνουν υπόψη τους τη δική τους ασφάλεια ή την ασφάλεια των άλλων, και οι οριακές προσωπικότητες, ή άτομα που βιώνουν συχνά αισθήματα αστάθειας και αναξιότητας και που δυσκολεύονται να διατηρήσουν υγιείς σχέσεις, ήταν πιο πιθανό να είναι δράστες ή θύματα βίας μεταξύ συντρόφων.

 

«Σε συνολικό επίπεδο διάπραξης ενδοοικογενειακής βίας, κάθε διαταραχή προσωπικότητας, εκτός από την ιστριονική και την ιδεοψυχαναγκαστική, επέδειξε σημαντικές και θετικές επιδράσεις», αναφέρουν οι ερευνητές. «Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα μεγαλύτερα μεγέθη επίδρασης βρέθηκαν για την αντικοινωνική και την οριακή διαταραχή, οι οποίες είναι επίσης οι δύο πιο ευρέως μελετημένες διαταραχές προσωπικότητας σε σχέση με την ενδοοικογενειακή βία».

«Παρά τις πολυετείς έρευνες που έχουν ως αποτέλεσμα τη σχέση μεταξύ της παθολογίας της προσωπικότητας και της βίας μεταξύ ερωτικών συντρόφων και οι 10 διαταραχές προσωπικότητας προβλέπουν τη διάπραξη ή τη θυματοποίηση της βίας αυτής», λένε οι ερευνητές. «Ως εκ τούτου, η παρούσα μελέτη αναλήφθηκε για να συνθέσει την υπάρχουσα έρευνα σχετικά με τις επιδράσεις και των 10 διαταραχών προσωπικότητας στη σωματική, ψυχολογική και σεξουαλική διάπραξη και θυματοποίηση της ενδοοικογενειακής βίας».

Οι συγγραφείς ελπίζουν ότι η έρευνά τους θα συμβάλει στην ενημέρωση των προσπαθειών πρόληψης και παρέμβασης σε κλινικά περιβάλλοντα.

«Το έργο αυτό ανέδειξε την ανάγκη για περισσότερη έρευνα σχετικά με τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που μπορεί να χρησιμεύσουν ως παράγοντες κινδύνου για την επιθετικότητα από τους οικείους συντρόφους», λέει ο Collison. «Πήραμε κάποιες σπουδαίες πληροφορίες σχετικά με τα άτομα που έχουν διαγνώσεις ή συμπτώματα διαταραχής προσωπικότητας, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η επιθετικότητα μεταξύ συντρόφων είναι κοινή και δεν διαπράττεται μόνο από άτομα με κλινικές διαγνώσεις. Στο μέλλον, η ελπίδα μου είναι ότι μπορούμε να προχωρήσουμε αυτή τη δουλειά ένα βήμα παραπέρα για να βοηθήσουμε στην εξατομίκευση της θεραπείας για τα άτομα που είναι βίαια στις προσωπικές σχέσεις και να αντιμετωπίσουμε ορισμένους από τους πιθανούς υποκείμενους μηχανισμούς αυτής της επιθετικής συμπεριφοράς».

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved