Παιδί

Οι εφτά αισθήσεις του μωρού σας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Μπορεί να είναι μια καταπληκτική εμπειρία να παρακολουθείτε το μωρό σας να αντιλαμβάνεται τον κόσμο για πρώτη φορά μέσα από τις πέντε αισθήσεις του. Καθώς το παρακολουθείτε να εξελίσσεται, πιθανότατα έχετε πολλές ερωτήσεις σχετικά με το πώς λειτουργούν, αναπτύσσονται και εξελίσσονται οι πέντε αισθήσεις στο μωρού σας.

Μπορεί να θέλετε να μάθετε σε ποιο σημείο της εγκυμοσύνης σας αναπτύσσονται οι αισθήσεις του μωρού σας. Μπορεί να μην είστε σίγουροι για το πόσο ανεπτυγμένες είναι αυτές οι αισθήσεις κατά τη γέννηση και σε ποιο σημείο γίνονται πιο ώριμες. Μπορεί επίσης να θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πώς το μωρό σας χρησιμοποιεί τις πέντε αισθήσεις του καθώς αλληλεπιδρά μαζί σας και με τον κόσμο γύρω του.

Αυτές οι ερωτήσεις είναι συναρπαστικές και θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα την εσωτερική λειτουργία του παιδιού σας. Ας κάνουμε, λοιπόν, μια βαθιά βουτιά σε κάθε μία από τις πέντε αισθήσεις του μωρού σας, όπως η όσφρηση, η αφή, η γεύση, η όραση και η ακοή.

 Πώς το παιχνίδι με τις αισθήσεις βοηθάει στην ανάπτυξη του παιδιού;

  1. Οσμή

Η αίσθηση της όσφρησης του μωρού σας είναι μία από τις πρώτες αισθήσεις που αναπτύσσονται στη μήτρα. Οι οσφρητικοί υποδοχείς αρχίζουν να αναπτύσσονται ήδη από την 8η εβδομάδα κύησης και γίνονται πλήρως λειτουργικοί περίπου στις 24 εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι το μωρό σας γεννιέται με πλήρως ανεπτυγμένη την αίσθηση της όσφρησης!

Μετά τη γέννηση, η αίσθηση της όσφρησης του μωρού σας το βοηθά να εντοπίσει την τροφή του, όπως το μητρικό γάλα ή το ξένο γάλα, εξηγεί η Samantha N. Goldman, OTD, OTR/L, εργοθεραπεύτρια. “Πολλές μαμάδες μπορούν να θυμηθούν αυτό το αρχικό “μπουσούλημα”, όπου το μωρό είναι σε θέση να εντοπίσει το στήθος για να τραφεί αμέσως μετά τη γέννηση”. “Ακόμη και αμέσως μετά τη γέννηση, τα βρέφη είναι σε θέση να αναγνωρίζουν και να ηρεμούν από το άρωμα της μητέρας τους, επειδή είχαν ήδη εκτεθεί σε αυτό από τη μήτρα”.

Ακόμη και μετά τα πρώτα στάδια της ζωής, τα μωρά συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τη δύναμη της όσφρησης για συνδέσεις και ασφάλεια, λέει ο Daniel Ganjian, MD, παιδίατρος στο Κέντρο Υγείας Providence Saint John’s. Καθώς το μωρό σας συνηθίζει τη μυρωδιά των γονιών του, θα είναι σε θέση να διακρίνει το γονιό του από έναν ξένο.

Αν και αυτό μπορεί μερικές φορές να κάνει δύσκολη την παράδοση του μωρού σας σε ένα άγνωστο άτομο, μπορείτε να αξιοποιήσετε τη δύναμη της όσφρησης για να βοηθήσετε το μωρό σας να νιώθει πιο άνετα σε νέες καταστάσεις. Για παράδειγμα, πολλά μωρά θα αισθάνονται πιο άνετα αν είναι τυλιγμένα σε μια κουβέρτα που μυρίζει σαν τον γονιό τους, ακόμη και όταν ο γονιός τους δεν μπορεί να είναι φυσικά παρών.

  1. Αφή

Η αίσθηση της αφής αρχίζει να αναπτύσσεται νωρίς στην κύηση, ήδη από τις 8 εβδομάδες. Η αίσθηση της αυτή του μωρού σας το βοηθά να συνδεθεί με τους φροντιστές του και του προσφέρει ένα αισθήματα ζεστασιάς και ασφάλειας, λέει η Fadiyla Dopwell, MD, παιδίατρος αναπτυξιακής-συμπεριφορικής ιατρικής στο Pediatrix Developmental Medicine of Dallas. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γονείς των νεογέννητων ενθαρρύνονται να εξασκούνται στην επαφή δέρμα με δέρμα με τα μωρά τους, και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα πρόωρα μωρά.

Παρόλο που η αίσθηση της αφής του μωρού σας είναι πλήρως ανεπτυγμένη κατά τη γέννηση, συνεχίζει να εξελίσσεται καθώς το μωρό σας μεγαλώνει. Τα μωρά δεν γνωρίζουν αρχικά πώς αισθάνονται όλες οι υφές και τα αντικείμενα -αυτό μαθαίνεται μέσω της εμπειρίας. Ο πρωταρχικός σκοπός της αφής είναι να μας προστατεύει- ωστόσο, τα μωρά χρησιμοποιούν επίσης αυτή την αίσθηση για να συνδεθούν με τους γονείς τους, να μάθουν πώς να παίζουν, να κινούνται και να τρώνε.

Για παράδειγμα, το αντανακλαστικό της σύλληψης του μωρού σας, ένα από τα πολλά ενστικτώδη αντανακλαστικά που υπάρχουν κατά τη γέννηση. Αυτό το αντανακλαστικό μπορεί να κάνει το μωρό σας να κλείσει το χέρι του γύρω από το δάχτυλο του φροντιστή. Αυτό μπορεί να είναι μια ευχάριστη εμπειρία αφής για το νεογέννητό σας, με αποτέλεσμα να το κάνει ξανά και ξανά μέχρι να πιάσει το δάχτυλο μόνο του.

  1. Γεύση

Όπως και η όσφρηση, η αίσθηση της γεύσης του μωρού σας είναι μία από τις πιο πρωτόγονες και σημαντικές αισθήσεις. Οι γευστικοί κάλυκες αναπτύσσονται ήδη από την 8η εβδομάδα κύησης, πράγμα που σημαίνει ότι η αίσθηση της γεύσης αναπτύσσεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο. Είναι μία από τις πιο οξείες αισθήσεις που αναπτύσσονται κατά τη γέννηση. Οι γευστικοί κάλυκες του μωρού σας είναι πλήρως λειτουργικοί περίπου στις 17 εβδομάδες κύησης.

Ακόμη και μέσα στη μήτρα, το μωρό σας χρησιμοποιεί την αίσθηση της γεύσης, καθώς αρχίζει να καταπίνει και να δοκιμάζει το αμνιακό υγρό. Μετά τη γέννηση, το μωρό σας έχει μια γευστική προτίμηση προς τις γλυκές ή αλμυρές γεύσεις, γεγονός που το καθιστά μυημένο στη γεύση του μητρικού γάλακτος. Η αίσθηση της γεύσης του μωρού σας τελειοποιείται από τις γεύσεις που γεύεται μέσω του μητρικού σας γάλακτος ή της φόρμουλας- έρευνες δείχνουν ότι τα μωρά που θηλάζουν τείνουν να προτιμούν τις τροφές με γεύσεις στις οποίες εκτέθηκαν κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Καθώς μεγαλώνουν, οι γευστικοί τους κάλυκες συνεχίζουν να ωριμάζουν και να εξελίσσονται και περισσότερες γεύσεις γίνονται εύγευστες. Μόλις το μωρό σας αρχίσει να τρώει στερεές τροφές εκτίθεται από νωρίς σε μια ποικιλία γεύσεων, ώστε να αναπτύξει έναν επεκτατικό ουρανίσκο και (ελπίζουμε!) να μην γίνει επιλεκτικός φαγάς.

  1. Όραση

Η όραση είναι μία από τις τελευταίες αισθήσεις που αναπτύσσονται και δεν είναι πλήρως ώριμη κατά τη γέννηση. Η όραση του μωρού σας αρχίζει να αναπτύσσεται κατά το πρώτο τρίμηνο, περίπου στις 7 με 9 εβδομάδες κύησης. Μέχρι περίπου την 27η εβδομάδα κύησης, το παιδί σας μπορεί να ανοίξει τα μάτια του. Μέχρι την 31η με 32η εβδομάδα κύησης, το έμβρυο ανταποκρίνεται στο έντονο φως. Αλλά η όραση του μωρού σας είναι ακόμα θολή κατά τη γέννηση και μπορεί να δει μόνο περίπου το μήκος ενός χάρακα μπροστά τους.

Παρόλο που η αίσθηση της όρασης του μωρού σας δεν είναι εντελώς ξεκάθαρη κατά τη γέννηση, αρχίζει γρήγορα να τελειοποιείται με την πάροδο του χρόνου. Στην αρχή, τα μωρά βλέπουν τους ανθρώπους μόνο όταν είναι πολύ κοντά και δεν βλέπουν το χρώμα. Όμως, καθώς προχωρούν οι μήνες, τα μωρά μπορούν να βλέπουν αντικείμενα που βρίσκονται πιο μακριά και αρχίζουν να βλέπουν χρώματα.

Μπορείτε να κρατήσετε το μωρό σας απασχολημένο αυτούς τους πρώτους μήνες κρατώντας το σε απόσταση λίγων εκατοστών από το πρόσωπό σας και κοιτάζοντας το στα μάτια. Θα δείτε τα μάτια του να αρχίζουν να εστιάζουν και να σας κοιτάζουν επίμονα, και ίσως αρχίσετε να παίρνετε μερικά χαμόγελα από το μικρό σας.

Γιατί μερικά μωρά γεννιούνται τυφλά;

Τα προβλήματα με την όραση ή την τύφλωση μπορεί να υπάρχουν κατά τη γέννηση και μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης στη μήτρα. Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή τμήματα των ματιών του μωρού σας ή του οπτικού νεύρου δεν αναπτύσσονται σωστά. Τα προβλήματα μπορεί επίσης να συμβούν ως αποτέλεσμα προβλημάτων επεξεργασίας του εγκεφάλου, όπου ο εγκέφαλος του μωρού σας δεν είναι σε θέση να επεξεργαστεί σωστά τις εικόνες που λαμβάνει.

Τα μωρά που γεννιούνται τυφλά ή με προβλήματα όρασης μπορούν να μάθουν, να ζήσουν μια πλήρη ζωή και να ευδοκιμήσουν. Όμως το παιδί σας θα χρειαστεί βοήθεια από ειδικό. Εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με την όραση του μωρού σας, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.

  1. Ακοή

Η ακοή αρχίζει να αναπτύσσεται ήδη από την 16η εβδομάδα κύησης και τελειοποιείται περισσότερο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της βρεφικής ηλικίας. Όπως και τα άλλα συστήματα, το ακουστικό σύστημα συνεχίζει να αναπτύσσεται μετά τη γέννηση και βοηθά το βρέφος να εξερευνήσει τον κόσμο.

Το μωρό σας αρχίζει να ακούει τη φωνή σας στη μήτρα και στη συνέχεια είναι σε θέση να σας αναγνωρίζει μετά τη γέννηση. Αυτό βοηθά στην ικανότητά του να δημιουργεί ασφαλείς δεσμούς με τους κύριους φροντιστές του. Καθώς περνούν οι μήνες, η αίσθηση της ακοής τους βοηθά στη γλωσσική ανάπτυξη.

Το μωρό σας θα υποβληθεί σε τεστ ακοής αμέσως μετά τη γέννηση, αλλά θα πρέπει να συνεχίσετε να παρακολουθείτε την ακοή του μωρού σας όσο περνάει ο καιρός, επειδή τα προβλήματα με την ακοή μπορεί να προκαλέσουν γλωσσικά και μαθησιακά ελλείμματα.

Γιατί ορισμένα μωρά γεννιούνται κωφά;

Περίπου 1 στα 3.000 μωρά γεννιούνται με μερική ή πλήρη απώλεια ακοής. Περίπου το ήμισυ του συνόλου της απώλειας ακοής των νεογέννητων προκαλείται από τη γενετική και περίπου το ένα τρίτο προκuαλείται από κάποιο σύνδρομο, όπως το σύνδρομο Usher ή το σύνδρομο Down. Άλλες αιτίες είναι η μόλυνση της μητέρας ή το τραύμα στο κεφάλι του μωρού. Στο ένα τέταρτο περίπου των περιπτώσεων, η αιτία παραμένει άγνωστη.

Το μωρό σας θα κάνει ένα τεστ ακοής αμέσως μετά τη γέννηση, αλλά μερικές φορές η απώλεια ακοής δεν είναι εμφανής αμέσως. Αν υποψιάζεστε ότι το μωρό σας έχει απώλεια ακοής ή μπορεί να είναι κουφό, απευθυνθείτε στον παιδίατρό του. Τα σημάδια απώλειας ακοής περιλαμβάνουν ένα νεογέννητο που δεν τρομάζει όταν ακούει δυνατούς ήχους. Ξεκινώντας από τους 3 ή 4 μήνες, ένα μωρό με απώλεια ακοής μπορεί να μη στρέφεται προς το μέρος σας αφού ακούσει τη φωνή σας. Όλες οι οικογένειες θα κάνουν διαφορετικές επιλογές σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της απώλειας ακοής του παιδιού τους, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις επιλογές σας και να ξεκινήσετε αυτές τις συζητήσεις από νωρίς.

Ποιες άλλες αισθήσεις βιώνει το βρέφος σας;

Η εμπειρία των αισθήσεων του μωρού σας υπερβαίνει τις πέντε βασικές αισθήσεις. Σύμφωνα με την Dr. Goldman, υπάρχουν τρεις άλλες αισθήσεις που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν, αλλά τις βιώνει το μωρό: η αιθουσαία αίσθηση (αίσθηση της ισορροπίας και της κίνησης), η ιδιοδεκτική αίσθηση (αίσθηση της επίγνωσης του σώματος) και η ενδοδεκτική αίσθηση (αντίληψη του τι συμβαίνει στο εσωτερικό του σώματος).

Τα μωρά βιώνουν αυτές τις “επιπλέον” αισθήσεις με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, το μωρό σας βιώνει την αιθουσαία αίσθηση όταν το κουνάτε ή το χαϊδεύετε. Η ιδιοδεκτικότητα δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένη στα μωρά στην αρχή- δεν είναι ακόμη σε θέση να ελέγχουν τις κινήσεις τους. Αυτός είναι εν μέρει ο λόγος για τον οποίο τα μωρά απολαμβάνουν να έχουν το σώμα τους ασφαλώς τυλιγμένο.

Η ενδοαντίληψη – η οποία περιλαμβάνει πράγματα όπως η εσωτερική αίσθηση της πείνας και η γνώση του πότε πρέπει να χρησιμοποιηθεί η τουαλέτα – είναι επίσης μια αίσθηση που δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένη στα μωρά. Αυτή η αίσθηση είναι η πιο πρόσφατα αναγνωρισμένη αίσθηση και πολλές έρευνες ολοκληρώνονται ακόμη σχετικά με το πότε και πώς αναπτύσσεται. Φυσικά, γνωρίζουμε ότι τα βρέφη δεν μπορούν να αναγνωρίσουν ή να χρονομετρήσουν πότε ουρούν ή αφοδεύουν, οπότε γνωρίζουμε ότι η διαίσθηση αναπτύσσεται καθώς μεγαλώνουν.

Το να βλέπετε το μωρό σας να “ζωντανεύει” μέσα από τις αισθήσεις του είναι μία από τις πιο συναρπαστικές και ικανοποιητικές εμπειρίες ως γονέας. Συχνά, βλέπετε κυριολεκτικά το μωρό σας να ανακαλύπτει το περιβάλλον γύρω του σε πραγματικό χρόνο.

Όλα τα μωρά αναπτύσσονται με τον δικό τους ρυθμό και δεν χρησιμοποιούν ή βιώνουν όλα τα μωρά τις πέντε αισθήσεις τους με τον ίδιο τρόπο. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με τις αισθήσεις ή τη συνολική ανάπτυξη του μωρού σας, μη διστάσετε να απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας για περαιτέρω ερωτήσεις.


+ 19 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

The gustatory and olfactory systems during infancy: implications for development of feeding behaviors in the high-risk neonate https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3223371/

Chemical communication and mother-infant recognition. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2717541/

Womb with a view: Sensory development in utero. https://utswmed.org/medblog/sensory-development-utero/

Impact of Skin-to-Skin Parent-Infant Care on Preterm Circulatory Physiology https://www.jpeds.com/article/S0022-3476%2820%2930395-4/fulltext

Newborn Reflexes https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/Pages/Newborn-Reflexes.aspx

The gustatory and olfactory systems during infancy: implications for development of feeding behaviors in the high-risk neonate. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3223371/

Fetal eye movements in response to a visual stimulus. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/brb3.1676

Newborn Senses https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=90&contentid=P02631

Blindness https://kidshealth.org/en/kids/visual-impaired.html

Fetal Behavioural Responses to Maternal Voice and Touch https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0129118

Your Baby's Hearing and Communicative Development Checklist. https://www.nidcd.nih.gov/health/your-babys-hearing-and-communicative-development-checklist

What is Hearing Loss in Children? https://www.cdc.gov/ncbddd/hearingloss/facts.html

Newborn Hearing Screening FAQs. https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/Pages/Purpose-of-Newborn-Hearing-Screening.aspx

What is Hearing Loss in Children? https://www.cdc.gov/ncbddd/hearingloss/facts.html#:~:text=Causes%20and%20Risk%20Factors,from%20before%20birth%20to%20adulthood.&text=1%20out%20of%204%20cases,after%20birth%2C%20and%20head%20trauma

Chapter 14: The Vestibular System https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK10819/

Τhe proprioceptive senses: their roles in signaling body shape, body position and movement, and muscle force. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23073629/

Interoceptive Awareness Skills for Emotion Regulation: Theory and Approach of Mindful Awareness in Body-Oriented Therapy (MABT). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5985305/

The gustatory and olfactory systems during infancy: implications for development of feeding behaviors in the high-risk neonate. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3223371/

Υour Baby's Hearing and Communicative Development Checklist. https://www.nidcd.nih.gov/health/your-babys-hearing-and-communicative-development-checklist