Μολυσματικές ασθένειες

Οι έγκυες που νοσούν με COVID-19 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού

Οι έγκυες γυναίκες που προσβάλλονται από COVID-19 αντιμετωπίζουν σημαντικά υψηλότερους κινδύνους για επιπλοκές, ανάμεσα τους και ο πρόωρος τοκετός, σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Καλιφόρνια κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Οι έγκυες που νοσούν με COVID-19 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού;

Ο κίνδυνος πολύ πρόωρου τοκετού (λιγότερο από 32 εβδομάδες κύησης) ήταν υψηλότερος κατά 60% για τις γυναίκες που μολύνθηκαν με κορωνοϊό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Επιπρόσθετα, ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού (λιγότερο από 37 εβδομάδες κύησης) ήταν 40% υψηλότερος, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης.

Όπως δήλωσε στο San Francisco Chronicle, η Laura Jelliffe-Pawlowski, ανώτερη συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια στην πρωτοβουλία California Preterm Birth Initiative στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, “ο κίνδυνος που περιγράφεται σε αυτή τη μελέτη είναι πέρα για πέρα υπαρκτός και σημαντικός”.

Στη μεγαλύτερη ανάλυση του είδους μέχρι σήμερα, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ COVID-19 και πρόωρου τοκετού, σε περισσότερες από 240.000 γεννήσεις που καταγράφηκαν στην Καλιφόρνια μεταξύ Ιουλίου 2020 και Ιανουαρίου 2021. Σημειώνεται ότι από τις 240.000 γυναίκες, περίπου οι 9.000 βρέθηκαν θετικές στην COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Το ποσοστό πρόωρων γεννήσεων ήταν 11,8% ανάμεσα στις γυναίκες που προσβλήθηκαν με κορωνοϊό, έναντι 8,7% ανάμεσα στις γυναίκες που δεν είχαν μολυνθεί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η θετική ένδειξη στη νόσο COVID-19 συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο τόσο «πολύ πρόωρου τοκετού» (πριν τις 32 εβδομάδες κύησης), όσο και πρόωρου τοκετού (πριν τις 37 ή 39 εβδομάδες κύησης).

Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι όσες γυναίκες προσβλήθηκαν από κορωνοϊό είχαν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα εάν είχαν υποκείμενες παθήσεις, όπως υπέρταση, διαβήτη και παχυσαρκία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο κίνδυνος πολύ προώρου τοκετού αυξήθηκε κατά 160% και ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού κατά 100%.

Όπως έγραψαν οι ερευνητές στο τέλος της μελέτης τους, «λαμβάνοντας υπόψη την αυξημένη κυκλοφορία των μεταλλάξεων και κυρίως της μετάλλαξης δέλτα, τα προληπτικά μέτρα και κυρίως ο εμβολιασμός, πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα για τις έγκυες γυναίκες».

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα νέα δεδομένα του CDC, σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων mRNA σε εγκύους, τα εμβόλια είναι ασφαλή τόσο για τις έγκυες, όσο και για όσες σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες. Πιο συγκεκριμένα, η νέα ανάλυση του CDC, διαπίστωσε ότι ο εμβολιασμός με κάποιο mRNA εμβόλιο, ο οποίος πραγματοποιείται στην αρχή της εγκυμοσύνης, δεν αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής. Η συγκεκριμένη ανάλυση βασίστηκε σε δεδομένα από σχεδόν 2.500 έγκυες γυναίκες που εμβολιάστηκαν πριν από τις 20 εβδομάδες της εγκυμοσύνης τους.

Ως εκ τούτου, το CDC ενθαρρύνει όλες τις έγκυες γυναίκες, τις θηλάζουσες και όσες σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες, να εμβολιαστούν για να προστατευθούν από τη νόσο COVID-19, η οποία όπως είδαμε στη παρούσα μελέτη, αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και άλλων σοβαρών επιπλοκών.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

COVID-19 During Pregnancy Linked to Preterm Birth, Study Says https://www.webmd.com/vaccines/covid-19-vaccine/news/20210811/covid-during-pregnancy-linked-preterm-birth-study

Devastating impact of COVID on pregnancy highlighted by large UCSF study https://www.sfchronicle.com/health/article/Devastating-impact-of-COVID-on-pregnancy-16378025.php

The association of COVID-19 infection in pregnancy with preterm birth: A retrospective cohort study in California https://www.thelancet.com/journals/lanam/article/PIIS2667-193X(21)00019-3/fulltext