Γυναίκα, Εγκυμοσύνη, Καρδιά και αγγεία, Πρόληψη και θεραπεία

Οι επιπλοκές στην πρώτη εγκυμοσύνη αυξάνουν τον κίνδυνο υπέρτασης

Πως συνδέεται η υπέρταση με τις επιπλοκές τις εγκυμοσύνης;

Οι γυναίκες που παρουσίασαν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της πρώτης τους εγκυμοσύνης, όπως προεκλαμψία ή είχαν πρόωρο τοκετό έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες σε σχέση με όσες δεν είχαν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη να εμφανίσουν υπέρταση στη μετέπειτα ζωή τους.

Μάλιστα, αρκετές από αυτές θα εμφανίσουν υπέρταση μέσα σε τρία χρόνια μετά τον πρώτο τοκετό, όπως υποστηρίζει νέα έρευνα που έγινε σε 4000 γυναίκες και δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association και βασικός της χρηματοδότης ήταν το National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI), μέρος του National Institutes of Health.

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών σχετικά με το ρίσκο εμφάνισης υπέρτασης έπειτα από εγκυμοσύνη με επιπλοκές

Οι ερευνητές αναφέρουν πως τα ευρήματά τους θα πρέπει να προτρέψουν τους γιατρούς να συλλέγουν περισσότερες πληροφορίες από τις γυναίκες, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους όσο και μετά ώστε να τις βοηθήσουν να προλάβουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

«Πιστεύαμε αρχικά πως χρειάζονταν χρόνια για να αναπτύξει κανείς υψηλή αρτηριακή πίεση» αναφέρει ο υπεύθυνος της έρευνας David Haas, M.D.,  Καθηγητής Γυναικολογίας στο Indiana University School of Medicine, Indianapolis¨και συνεχίζει: » Βρήκαμε όμως πως αυτό μπορεί να συμβεί πολύ πιο σύντομα από όσο θα περιμέναμε…ακόμα και μέσα σε τρία χρόνια».

Για τις ανάγκες της έρευνας οι μελετητές συγκέντρωσαν 4484 γυναίκες, όπου το 62% ήταν λευκές, 14% μαύρες, 16% Λατινοαμερικάνες και 3% Ασιάτισες. Οι γυναίκες είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 27 έτη στην πρώτη τους εγκυμοσύνη. Οι ερευνητές πήραν πλήρες ιστορικό από τις γυναίκες δύο με επτά χρόνια έπειτα από την πρώτη τους εγκυμοσύνη, για να διαπιστώσουν αν η καρδιαγγειακή τους υγεία σχετίζονταν με την πορεία της πρώτης τους κύησης.

Ποια ήταν τα συμπεράσματα της έρευνας σε σχέση με την υπέρταση;

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως το 31% των γυναικών με τουλάχιστον μια επιπλοκή στη διάρκεια της πρώτης της εγκυμοσύνης είχε χρόνια υπέρταση, ενώ μόνο του 17% όσων δεν είχαν προβλήματα στην εγκυμοσύνη τους είχαν υπέρταση. Ο κίνδυνος να εμφανίσουν υπέρταση μεγάλωνε όσο αυξανόταν και ο αριθμός των επιπλοκών που είχε η κάθε γυναίκα.

Παλαιότερες έρευνες έδειξαν πως διάφορες επιπλοκές στην εγκυμοσύνη ή αλλά προβλήματα στον τοκετό όπως ενδομήτριος θάνατος εμβρύου, πρόωρος τοκετός και ελλιποβαρές βρέφος, συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο υπέρτασης, καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη σε νεαρότερη ηλικία σε σχέση με γυναίκες που δεν παρουσίασαν παρόμοιες επιπλοκές κατά τη διάρκεια της πρώτης τους εγκυμοσύνης.

Οι μελετητές διαπίστωσαν ύπαρξη σύνδεσης των περιστατικών των γυναικών που εμφάνισαν επιπλοκές στην πρώτη τους εγκυμοσύνη με τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης στην μετέπειτα ζωή τους. Τόνισαν πως θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν τα συμπεράσματα της μελέτης από τους γιατρούς ώστε να γίνεται λεπτομερέστερη λήψη ιστορική που να υπάρχει στενότερη ιατρική παρακολούθηση των γυναικών που είχαν εμφανίσει μία ή περισσότερες επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού.

 

 

 

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

First-time pregnancy complications linked to increased risk of hypertension later in life nih.gov/news-events/news-releases/first-time-pregnancy-complications-linked-increased-risk-hypertension-later-life

Preeclampsia and Eclampsia https://www.nichd.nih.gov/health/topics/preeclampsia