Μολυσματικές ασθένειες

Οι ερευνητές ανακαλύπτουν πώς κρύβεται ο HIV από τη θεραπεία

Ακόμα και μετά από μια επιτυχή αντιρετροϊκή θεραπεία, ο ιός HIV, μπορεί να κρυφτεί σε αδρανή μορφή, σε ένα μικρό αριθμό κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, για δεκαετίες και να εμφανιστεί ξανά για να απειλήσει τη ζωή του ασθενούς, αναφέρουν οι ειδικοί. Ωστόσο, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Yale, ανακάλυψαν μια μοριακή εξήγηση για το πώς ο ιός επιτυγχάνει αυτό το ύπουλο τέχνασμα και κρύβεται από τη θεραπεία.

Πώς κρύβεται ο HIV από τη θεραπεία;

Τα CD4 Τ -κύτταρα, τα οποία λειτουργούν ως η μνήμη του ανοσοποιητικού συστήματος για προηγούμενες μολύνσεις, είναι το ασφαλές «λιμάνι» του HIV. Ο ιός συνδέεται στην πραγματικότητα με το DNA των Τ -κυττάρων, αλλά λόγω του ότι βρίσκεται σε αδρανοποιημένη μορφή, τίποτα δεν μπορεί να επισημάνει τη θέση του.

«Ο HIV ενσωματώνεται στο ανθρώπινο DNA, έτσι ώστε η αντιρετροϊκή θεραπεία να μην μπορεί να τον βρει και να τον σκοτώσει», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Ya-Chi Ho. «Είναι πολύ δύσκολο να μελετηθούν αυτά τα κύτταρα, καθώς μόνο ένα στα εκατομμύρια CD4 Τ -κύτταρα έχουν μολυσματικό HIV», πρόσθεσε.

Ωστόσο, η ομάδα του Yale επινόησε έναν τρόπο εύρεσης αυτών των κρυμμένων μολυσμένων κύτταρων, ανακαλύπτοντας έναν πιθανό τρόπο που θα μπορούσε να συμβάλει στον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού στο σώμα.

Συγκεκριμένα, η ομάδα του Ho, πήρε κύτταρα από ασθενείς με HIV που είχαν υποβληθεί σε αντιρετροϊκή θεραπεία. Οι επιστήμονες ενεργοποίησαν τον ιό στα Τ -κύτταρα στο εργαστήριο και χρησιμοποίησαν ανιχνευτές φθορισμού για να επισημάνουν το ιικό RNA, που αναγνωρίζει τα μολυσμένα κύτταρα. Στη συνέχεια αφαίρεσαν αυτά τα σπάνια μολυσμένα με HIV κύτταρα και τα μελέτησαν μεμονωμένα σε υψηλή ανάλυση. Αυτή η μέθοδος, που ονομάζεται HIV SortSeq, επέτρεψε στους ερευνητές να παρακολουθήσουν την αλληλεπίδραση μεταξύ του RNA του ξενιστή και του ιού, μέσα σε μεμονωμένα κύτταρα.

Οι ερευνητές, διαπίστωσαν ότι ο HIV, ουσιαστικά παραβιάζει τα γονίδια που επιτρέπουν στα Τ -κύτταρα να επιβιώσουν. Επιπρόσθετα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο HIV συμβάλλει στην προώθηση της έκφρασης των γονιδίων που εμπλέκονται στον καρκίνο. Ουσιαστικά, ο HIV καταπολεμά τον έλεγχο της ενεργοποίησης αυτών των καρκινικών γονιδίων από τα κύτταρα ξενιστές. «Αν και αυτή η διαδικασία δεν προκαλεί καρκίνο στα Τ –κύτταρα», ανέφεραν οι ερευνητές, «μπορεί να βοηθήσει στον πολλαπλασιασμό των Τ-κύτταρων που φέρουν τον HIV». Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κατανόηση αυτών των διαδικασιών, θα βοηθήσει τους επιστήμονες να αναπτύξουν νέους τρόπους ελέγχου της μόλυνσης από τον ιό HIV.

Δείτε το βίντεο, το οποίο αναφέρεται στην κύρια ιδέα του SortSeq. Πίστωση: Ya-Chi Ho Lab, Τμήμα Μικροβιακής Παθογένεσης, Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Finding the genes that turn on Japanese encephalitis https://medicalxpress.com/news/2020-01-genes-japanese-encephalitis.html

Single-cell transcriptional landscapes reveal HIV-1–driven aberrant host gene transcription as a potential therapeutic target https://stm.sciencemag.org/content/12/543/eaaz0802