Υγεία του ματιού

Οι φακοί επαφής αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό;

Η ασφάλεια που σχετίζεται με τον κορωνοϊό είναι ζωτικής σημασίας, εάν φοράτε φακούς επαφής ή γυαλιά, λένε οι ειδικοί, καθώς είναι γνωστό πως ο νέος ιός μπορεί να εισέλθει στο ανθρώπινο σώμα και μέσω των ματιών.

Η χρήση φακών επαφής αυξάνει τον κίνδυνο για COVID-19;

Ενώ η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας, προτείνει τον περιορισμό της χρήσης φακών επαφής και την εναλλαγή τους με γυαλιά, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η American Optometric Association, υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η χρήση φακών επαφής αυξάνει τον κίνδυνο COVID-19.

«Με το σωστό πλύσιμο των χεριών πριν από την τοποθέτηση και αφαίρεση των φακών, τον σωστό καθαρισμό των φακών και αν δεν αγγίζετε ποτέ τα μάτια σας καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, είναι σαφές ότι η χρήση των φακών επαφής δεν είναι επικίνδυνη», δήλωσε η Danielle Natale, οπτομετρητής στο LifeBridge Health Krieger Eye Institute, στη Βαλτιμόρη.

Όπως είναι γνωστό, ο νέος κορωνοϊός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων που εκπέμπουν οι άνθρωποι όταν αναπνέουν, μιλούν, βήχουν ή φτερνίζονται. Με βάση αυτό, η Δρ Laura Green, οφθαλμίατρος του ινστιτούτου, αναφέρει πως αν είναι δυνατόν να προστατεύσετε τα μάτια σας με γυαλιά, ασπίδα προσώπου ή κάποια άλλη μορφή προστασίας των ματιών, τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα.

Τα γυαλιά προστατεύουν από τον κορωνοϊό;

Τα καθημερινά γυαλιά δεν παρέχουν επαρκή προστασία σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς προστατεύουν από μπροστά τα μάτια, αλλά δεν παρέχουν επαρκή προστασία από το πάνω, το κάτω μέρος και τις πλευρές του προσώπου. Ωστόσο, σύμφωνα με το δελτίο τύπου του ινστιτούτου, τα γυαλιά ασφαλείας είναι προστατευτικά.

Το ινστιτούτο συνιστά να καθαρίζετε τα γυαλιά σας καθημερινά, με ένα απαλό σαπούνι και νερό και να τα στεγνώνετε με ένα πανί μικροϊνών. «Είναι σημαντικό να αποφύγετε να σκουπίζετε τα γυαλιά με χαρτί υγείας, με το πουκάμισο σας ή οποιοδήποτε άλλο ύφασμα που δεν έχει σχεδιαστεί για τον καθαρισμό των φακών, επειδή αυτά τα υφάσματα θα προκαλέσουν γρατσουνιές», δήλωσε η Green.

Επιπρόσθετα, τα υφάσματα μικροϊνών που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να τα πλένετε καθημερινά και πολύ καλά. Μπορείτε να τα πλύνετε στο χέρι με ένα απαλό σαπούνι και στη συνέχεια να τα κρεμάσετε για να στεγνώσουν.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να μην τοποθετείτε τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής σας σε οποιαδήποτε επιφάνεια που δεν είστε σίγουροι ότι είναι καθαρή. Επιπρόσθετα, δεν πρέπει να αφήνετε άλλους να αγγίζουν ή να φοράνε τα γυαλιά σας. Είναι καλό να τα τοποθετείτε σε μια καθαρή θήκη όταν δεν τα χρησιμοποιείτε, παρά να τα κρεμάτε στον λαιμό σας. «Κρεμώντας τα στο λαιμό σας, μπορεί να εκθέσετε το εσωτερικό μέρος των γυαλιών σας σε μολυσμένα σταγονίδια που βρίσκονται στον αέρα και όταν τα βάλετε στα μάτια σας να αυξήσετε τις πιθανότητες μόλυνσης» κατέληξε η Green.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved