Τι αισθάνεσαι;

Υγεία του ματιού

Οι φακοί επαφής αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό;

The young man holds glasses with diopter lenses and looks through them, the problem of myopia, vision | © Dubovdaniilyu | Dreamstime Stock Photos

Η ασφάλεια που σχετίζεται με τον ιό του Κορωνοϊού είναι ζωτικής σημασίας, εάν φοράτε φακούς επαφής ή γυαλιά, λένε οι ειδικοί.

Η χρήση φακών επαφής αυξάνει τον κίνδυνο για COVID-19;

Ενώ η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας, προτείνει τον περιορισμό της χρήσης φακών επαφής και την εναλλαγή τους με γυαλιά, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η American Optometric Association, υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η χρήση φακών επαφής αυξάνει τον κίνδυνο COVID-19.

«Με το σωστό πλύσιμο των χεριών πριν από την τοποθέτηση και αφαίρεση των φακών, τον σωστό καθαρισμό των φακών και το να βεβαιωθείτε ότι δεν αγγίζετε ποτέ τα μάτια σας καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, είναι σαφές ότι φοράτε με ασφάλεια τους φακούς επαφής σας», δήλωσε η Danielle Natale, οπτομετρητής στο LifeBridge Health Krieger Eye Institute, στη Βαλτιμόρη.

Ωστόσο, εάν εμφανίσετε συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα ή γρίπη, σταματήστε να φοράτε φακούς επαφής, λένε οι ειδικοί.

Ο νέος κορωνοϊός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων που εκπέμπουν οι άνθρωποι όταν αναπνέουν, μιλούν, βήχουν ή φτερνίζονται. «Έτσι, είναι καλύτερο, εάν είναι δυνατόν, να προστατεύετε τα μάτια σας με γυαλιά, ασπίδα προσώπου ή κάποια άλλη μορφή προστασίας των ματιών», δήλωσε η Δρ Laura Green, οφθαλμίατρος του ινστιτούτου.

Τα γυαλιά προστατεύουν από τον κορωνοϊό;

Ενώ τα καθημερινά γυαλιά προστατεύουν από μπροστά τα μάτια, ενδέχεται να μην παρέχουν επαρκή προστασία από το πάνω, το κάτω μέρος και τις πλευρές. Ωστόσο, σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του ινστιτούτου, τα γυαλιά ασφαλείας, μπορούν να παρέχουν προστασία.

Το ινστιτούτο συνιστά να καθαρίζετε τα γυαλιά σας καθημερινά, με ένα απαλό σαπούνι και νερό και να τα στεγνώνετε με ένα πανί μικροϊνών.

«Είναι σημαντικό να αποφύγετε να σκουπίζετε γυαλιά με χαρτί υγείας ή το στρίφωμα ενός πουκάμισου ή οποιοδήποτε άλλο ύφασμα, που δεν έχει σχεδιαστεί για τον καθαρισμό των φακών, επειδή αυτά τα υφάσματα θα προκαλέσουν γρατσουνιές», δήλωσε η Green.

Πλένετε τακτικά τα υφάσματα μικροϊνών. Μπορούν να πλυθούν στο χέρι με ένα απαλό σαπούνι και στη συνέχεια να κρεμαστούν για να στεγνώσουν.

Μην τοποθετείτε γυαλιά ή φακούς επαφής σε οποιαδήποτε επιφάνεια που δεν είστε σίγουροι ότι είναι καθαρή και μην αφήνετε τους άλλους να χειριστούν τα γυαλιά σας. Αφήστε τα γυαλιά αποθηκευμένα σε μια καθαρή θήκη, όταν δεν τα χρησιμοποιείτε και η Green συνιστά, να μην τα κρεμάτε από το λαιμό σας με νήμα.

«Κρεμώντας τα στο λαιμό σας, μπορεί να εκθέσετε το εσωτερικό μέρος των γυαλιών σας, το οποίο καταλήγει πιο κοντά στο πρόσωπο σας, σε σταγονίδια που βρίσκονται στον αέρα», εξήγησε η Green.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι

Send this to a friend